Skocz do zawartości

Modernizacja komputera

Recommended Posts

Jestem posiadaczem około 6-7 letniego pc-ta i zastanawiam się nad wymianą tej starej maszynki na coś współczesnego. Niestety dawno już wyleciałem z obiegu jeśli chodzi o nowinki sprzętowe i ciężko mi się w tym wszystkim odnaleźć. Potrzebuję rady przy wybraniu odpowiedniego sprzętu do moich wymagań.

Aktualnie posiadam:

procesor: AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 4000+

grafika: RADEON X800 Series

ram: 1gb ddr2

płyta główna: Gigabyte GA-MA69G-S3H

dysk: ST3250310AS

Aktualnie będę z niego korzystał głównie do grania w MMO (Star Wars), więc w sumie to nie musiałaby byś jakaś super mocna maszyna. W większość gier i tak będę grał na konsoli. No ale chciałby mieć możliwość odpalić na niej jednak te gry których na konsoli nie ma (np. Wiedźmina 2).

Po pierwszym rozpoznaniu myślę o procku i5 i grafice gtx570i. Czy to dobry wybór z takim przeznaczeniem? Ogólnie chciałbym się zamknąć w okolicach 1500-2000 zł (monitor mam). Czy któryś z aktualnie posiadanych przeze mnie podzespołów mógłbym wykorzystać w nowej konfiguracji (głównie myślę tu o dysku twardym).

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Z tego wykorzystasz tylko dysk i bardzo dobrze, że jest możliwość bo zaoszczędzisz 300złotych, które byś musiał dać na nowy. Zaraz złożę ci jakiś zestaw. Powiedz jeszcze tylko czy masz DVD i obudowę.

Edytowane przez Głowa
  • Popieram 1

Dzięki wielkie za propozycje :). I jak mniej więcej będzie się prezentowała wydajność takiego zestawu? W jakiej średniej jakości ustawień będę mógł grać w aktualne pozycje (battlefield, wiedźmin 2?).

Zerknąłem na tego Radeona, co przemawia właśnie za tym modelem? Czy warto dołożyć trochę i kupić np. GeForce GTX 560?

Bardzo ci dziękuję za pomoc, mam nadzieję, że tych parę pytań nie sprawi dodatkowego kłopotu. Chciałbym po prostu troszkę się zorientować i dowiedzieć czemu właśnie taki zestaw uważasz za słuszny dla mnie?

Pozdrawiam :)

Dlaczego Radeon? Nie wiem bardziej mnie ta firma przekonuje ze względu na stosunek wydajność/cena dlatego go proponuję. Jak będzie z wydajnością? Battlefield 3 na Ultra bez AA bez problemu, wiedźmin też na najwyższych lub wysokich da radę oczywiście bez AA. Więc wydajność będzie bardzo zadowalająca, bez problemu pograsz w najnowsze gry.

Edytowane przez Głowa
  • Popieram 1

No to faktycznie by było bardzo zadowalające :).

Orientujesz się w cenach takiego sprzętu? Czy teraz jest dobry moment na kupowanie czy warto może poczekać jeszcze trochę i ceny spadną (nie wiem od kiedy można liczyć, że już są ceny poświąteczne). Jakiś sklep w którym warto składać zamówienia?

Najtaniej wyjdzie chyba w agito.pl na techplanet też są dobre ceny więc tu i tu raczej wyjdzie ci podobnie. Co do czasu no to w styczniu już powinno zacząć coś tanieć, ale wątpię żeby było to na tyle opłacalne żeby czekać - choć mogę się mylić, wróżką nie jestem. :)

Edytowane przez Głowa
  • Popieram 1

Jak dopłaci 100złotych do 2500K to będzie musiał dopłacić również 150złotych do płyty głównej pod OC oraz kupić chłodzenie na procesor 100-200złotych. I już mamy budżet przekroczony prawie o 500zeta, a o AMD nie ma co myśleć FXy są słabe, a Phenomy stare i nie opłacalne.

Edytowane przez Głowa

2500 to zdecydowanie za dużo kasy dla mnie. Chciałbym się maksymalnie zmieścić w kwocie 2000 i to też nie jestem pewien czy nie przesadzam. I tak planuję, żeby moją główną platformą do gier był o ps3, a pc głównie do MMO i sporadycznie do tytułów których na ps3-kę nie ma. Więc myślę, że nie ma co przesadzać ze sprzętem.

A gdybym się uparł na GeForce'a? Np. Gtx 560? Jaki model warto wybrać? I czy reszta podzespołów mogłaby zostać taka sama?