CyberMAC 2 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Witam was. Postanowiłem stworzyć sobą małą sieć domową. Posiadam 2 routery. Pierwszy główny to TP-LINK TL-WR1043ND drugi podrzędny to PENTAGRAM CERBERUS P 6381-0. Tak ma wyglądać moja sieć: http://zapodaj.net/images/c6f70db30218.png I mam taki problem z konfiguracją routerów. Ustawiłem w pentagramie tryb klienta i podłączyłem go do tp-linka. Wszystko niby ok ale internetu nie ma. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś pomógł mi to skonfigurować Z góry dzięki no i Wesołych Świąt Edytowane 25 Grudnia 2011 przez CyberMAC Cytuj Link to post Share on other sites
blacklio 47 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Co oznacza w Twoim przypadku "tryb klienta" ?? Cytuj Link to post Share on other sites
CyberMAC 2 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Oznacza to że będzie używany jako karta sieciowa a nie punkt dostepu co pozwala na połączenie z routerem TP-LINK Cytuj Link to post Share on other sites
blacklio 47 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Cholercia źle się wyraziłem spytam inaczej, IP na sztywno przypisane , DHCP wyłączone?? Czy zrobiłeś wszystko co jest potrzebne do ustawienia routera w tryb bridge?? Cytuj Link to post Share on other sites
CyberMAC 2 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 No właśnie mam dynamiczne IP z włączonym DHCP na obu routerach. A to bridge też musi być zrobiony? Cytuj Link to post Share on other sites
venice 21 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Możesz podlinkować ten obrazek? Bo mi się niebałdzo pokazuje a bez tego nie wiem co Ci doradzić. Cytuj Link to post Share on other sites
CyberMAC 2 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Możesz podlinkować ten obrazek? Bo mi się niebałdzo pokazuje a bez tego nie wiem co Ci doradzić. ok. \http://s5.ifotos.pl/img/Beztytuup_rheexex.png Cytuj Link to post Share on other sites
venice 21 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Dobra. Na TP-Linku ustawiasz przede wszystkim DHCP i wszystkim podłączonym aktualnie urządzeniom typu komputery i teleofny przypnij stałe IP. Masz w zakłądce DHCP - address reservation. Chodzi o to żeby każde urządzenie zawsze dostawało ten sam adres. Najlepiej jakby to było spoza puli adresów DHCP. Czyli DHCP start addres xxx.xxx.0.1 a end address to xxx.xxx.0.5 A urządzenia w domu przypiąć pod adresy w stylu xxx.xxx.0.10 ; 0.20 itd U mnie na tomato mam to ustawione w ten sposób i działa elegancko. Teraz cerberus. Logujesz sie na niego i pierwsze co robisz to wchodzisz do zakladki wireless (czy odpowiedniej) i wklepujesz protokol i haslo do sieci jakie masz na TP-Linku. Save. W tym samym oknie jak mniemam ustawiasz mu AP CLIENT. Wklepujesz SSID. Save. Wlaczasz DHCP Ustawiasz mu ip na inny subnet niz tp-link. Czyli jak to-link ma 192.168.0.1 to Cerberusa daj na 192.168.1.1 Time Zone powinien sie zgadzac z tym co masz na TP-Linku I to na tyle. Mam podobną konfigurację w domu i hula az milo. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
CyberMAC 2 Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Dzięki. Sieć już hula:) Zrobiłem tak jak pisałeś. Mam tylko mały problem bo podłączam lapka pod cerberusa i wykrywa całą sieć pokazuje IP sieci i wszystko ale w przeglądarce internet nie działa i nie wiem czemu Cytuj Link to post Share on other sites
venice 21 Napisano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 A pingi do wp.pl z lapką polecą? Sprawdź. Jaką bramę pokazuje lapek po podłączeniu do Cerberusa? Najlepiej wklej screen z adresami. Cytuj Link to post Share on other sites
CyberMAC 2 Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Już wszystko śmiga jak należy:) Popsotu w cerberusie jedną funkcję niepotrzebnie właczyłem xD Dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
venice 21 Napisano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 No i rewela Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts