Skocz do zawartości

dobra myszka bezprzewodowa do pracy i grania

Recommended Posts

Witam, z powodu ostatecznego padnięcia gryzonia rozglądam się obecnie dość pilnie za nową myszką. W związku z tym potrzebuję porady. Oto cechy, które powinny charakteryzować moją nową myszkę:

- bezprzewodowa

- w miarę precyzyjna - będę używał gryzonia do pracy (głównie autocad i 3d studio, czasem photoshop - chociaż tu raczej korzystam z tabletu) ale także i do grania (różne gry, od FPS'ów do przygodówek, zawsze singleplayer)

- dobrze, precyzyjnie działające kółko a zwłaszcza przycisk pod nim (dla mnie b. ważne do pracy)

- przyciski pod kciukiem

- no i żeby była raczej z tych większych i cięższych myszek.

Jeśli chodzi o moje doświadczenia z myszkami, to do tej pory używałem myszki od takiego zestawu jak na zdjęciu poniżej (na myszce jest tylko napis "Cordless Recheargable Optical Mouse", na stronie Logitecha oczywiście nie ma już żadnych informacji, bo zestawu nie ma już dawno w sprzedaży):

http://www.xicomputer.com/products/prodimages/Logitech_Desktop-1500.jpg

W każdym razie to jest ta myszka, która mi padła (a dokładniej - padł akumulatorek). Używałem jej kilka dobrych lat (tak ze 4 chyba?) i byłem w sumie dość zadowolony - duża, ciężka, wystarczająco precyzyjna jak dla mnie, stacja dokująco-ładująca itp. Jedynym mankamentem było brudzenie się kółeczka - żeby je oczyścić trzeba było rozkręcić mysz niemalże na części pierwsze...

Przy laptopie z kolei, mam myszkę VX Revolution (byłem pewien, że kupuję MX Revolution, niestety nie miałem okazji w sklepie bezpośrednio porównać, a tak byłbym przynajmniej zadowolony z wielkości i "ciężkości" ;)). Żona bardzo ją lubi - ja za to wręcz przeciwnie - jest dla mnie za mała, za lekka i strasznie nieprecyzyjna a kółko to już w ogóle tragedia (strasznie ciężko wcisnąć przycisk pod kółkiem za to przekręcić je - bardzo łatwo) a boczne przyciski reagują z baaardzo dużym opóźnieniem...

Piszę to po to, żeby ewentualnym radzącym uzmysłowić, że szukam raczej czegoś bliższego tej starej myszce "zestawowej" niż VX Revolution.

Acha, jeszcze jedno - obecnie mieszkam w Irlandii i tu wybór jest b. mały - właściwie można kupić tylko myszki Logitecha i Microsoftu, czasem jeszcze da się znaleźć jakiegoś Saiteka czy Razora. Tak więc ze względu na ograniczony wybór, jak i na cechy, które wyżej wymieniłem, na ten moment biorę pod uwagę następujące trzy modele Logitecha:

- G700,

- MX Performance,

- M705 Marathon.

Krążą na ich temat najróżniejsze opinie, dlatego postanowiłem się poradzić. Oczywiście jestem także otwarty na inne propozycje. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady i z góry za nie dziękuję :).

Mam M705 Marathon i ogólnie wszystko super tylko przycisk pod rolką jest dosyć nieprecyzyjny i trzeba to zaakceptować i się do niego przyzwyczaić lub zmienić myszkę. Baterie naprawdę trzymają 3 lata, chociaż dopiero mam myszkę 3 miesiące ale wskaźnik na dołączonym oprogramowanie tak wskazuje.

Edytowane przez m4rtinus

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Widzę, że większość zdecydowanie poleca G700 - ciekaw byłbym jednak najbardziej opinii kogoś, kto ma tę myszkę i używa nie tylko do grania (jak sprawuje się scroll/środkowy przycisk, jak wygląda kwestia konfiguracji przycisków w aplikacjach itp.).

@ m4tinus - skoro M705 ma nieprecyzyjny przycisk pod rolką, to niestety jak dla mnie odpada - jak pisałem scroll, a w szczególności przycisk pod nim, są dla mnie bardzo ważne - w aplikacjach w jakich pracuję, dobrą połowę czasu spędzam trzymając wciśnięty środkowy przycisk... Gorzej, że piszesz, że G700 ma taki sam scroll jak M705 - jesteś tego pewien? Cena jest faktycznie wysoka, ale jestem w ostateczności skłonny tyle wydać (chociaż nie pogardziłbym czymś tańszym :)).

@ Ejedem - cóż, w ogóle nie brałem M510 do tej pory pod uwagę - tera po małym researchu w necie muszę przyznać, że wygląda dość interesująco, kółko też wygląda (na oko) porządnie, cena przyjemna... Ciekaw jestem jak z wielkością, no i z pracą scrolla?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Widzę, że większość zdecydowanie poleca G700 - ciekaw byłbym jednak najbardziej opinii kogoś, kto ma tę myszkę i używa nie tylko do grania (jak sprawuje się scroll/środkowy przycisk, jak wygląda kwestia konfiguracji przycisków w aplikacjach itp.)

Mam G700 to Ci coś o niej napiszę. Jeśli chodzi o samą myszkę to świetnie leży w dłoni, jest idealnie wyprofilowana dla praworęcznych. Trzeba mieć też dużą dłoń ale nie do przesady, wtedy leży idealne. Scroll w tej myszce chodzi idealnie, ma 2 tryby pracy normalny ( ten taki przeskakujący) i po wciśnięciu przycisku lata w koło bez żadnych oporów co się przydaje przy przeglądaniu jakiś artykułów czy dokumentów. Środkowy przycisk jest dobrze wyważony nie trzeba mocno go wciskać żeby otrzymać odpowiediną reakcje, działa tak samo jak pozostałe konfigurowalne przyciski. Jeśli chodzi o konfigurację (programowanie) przycisków, to przy pomocy SetPionta jest to bajecznie proste, jest tam szereg funkcji które przypisujesz pod odpowiedni przycisk, a jak chcesz ustawić dany przycisk pod daną funkcję w konkretnej grze, to po uprzednim stworzeniu profilu pod tę grę wybierasz w ustawieniach przycisków funkcję przypisania sekwencji klawiszy a następnie wprowadzasz odpowiedni klawisz który w grze odpowiada przykładowo za zmianę broni i już ten przycisk przejmuję tę funkcję. Zmianę profili możesz sobie ustawić automatyczną albo albo samodzielną, przełączaną przy pomocy ustawionego przez siebie przycisku. Zmianę DPI też się bardzo łatwo ustawia albo w programie przy pomocy 1-5 zakresów lub w locie odpowiednim przyciskiem. Możliwość pracy w trybie przewodowym i bezprzewodowym też w znacznym stopniu ułatwia życie. Jak poziom baterii jest niski, podpinasz kabel i jedziesz dalej. To byłoby chyba na tyle, jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to pisz.

Ja jako posiadacz G700 obiema rękoma podpisuję się pod tym co napisał Rafal12322.

Mysz jest bardzo dobrze wyprofilowana i dobrze leży w dłoni, a nie należę do osób mających duże ręce. Druga sprawa to świetne oprogramowanie - SetPoint w wersji gamingowej sprawuje się naprawdę świetnie (funkcje opisał już przedmówca). Dodatkowo fajną funkcją jest zapisywanie profili w pamięci myszki, dzięki czemu można ją podłączyć do innego komputera i mieć swoje ustawienia.

Co się tyczy rolki - to działa prawidłowo (nie ma problemów ze środkowym przyciskiem). Dodatkowo po przyzwyczajeniu się do dwóch trybów pracy (i ich łatwego przełączania) trudno się przesiąść na inną mysz (przy stacjonarce mam G9 - która przycisk zmiany trybu ma pod spodem - i czasem brakuje tej "szybkiej" rolki).

Jedyny minus jaki posiada ta myszka, to fakt, że działając w trybie 1000Hz dosłownie pochłania baterię w zastraszającym tempie - nie jest tak jak w innych myszach, że akumulator bez ładowanie wytrzyma kilka tygodni - ale można ją ładować "w locie", więc nie ma tragedii.

Edytowane przez kopec23

Dzięki za odpowiedzi again :)

W weekend miałem okazje trochę pojeździć po sklepach i udało mi się zobaczyć na żywo zarówno G700 jak i M705 (niestety w żadnym sklepie nie było M510). Musze przyznać, że obie bardzo dobrze leżały mi w ręku. Skoro jednak w M705 są problemy ze scrollem, coraz bardziej się skłaniam ku G700...

@ rafal12322, kopec23 (i inni posiadacze G700 :)) - nie wątpię, że G700 w grach sprawuje się znakomicie, jestem jednak ciekaw jak sprawdza się w codziennej pracy przy kompie - czy możecie mi coś napisać na ten temat? Czy może mieliście okazję używać G700 do pracy w jakimś programie, np. graficznym (typu Photoshop czy Paint chociaż)? Byłbym b. ciekaw waszych wrażeń...

G700 wymiata nawet opadle liscie.

Przy 200Hz:

-na baterii wytrzymala mi 6 dni po ok 8h, czyli 48h

-na akumulatorze 2 dni po 12h, czyli 24h

Radze odrazu dokupic sobie ladowarke do akumulatorow, bo kabel do myszki jest strasznie dlugi i gruby. Da sie jej spokojnie uzywac na kablu ale nie po to kupuje sie bezprzewodowke zeby sie podpinac ;)

Akumulator przez kabel usb laduje sie do pelna cos kolo 3-4h.

Uzywam jej do Autocada, Revita i 3ds maxa.

Gralem jedynie w Diablo 2 (po 6 latach abstynencji xD) i powiem ze po ustawieniu makr wrazenie z jej uzywania jest niesamowite.

Mialem naprzyklad taka sekwencje pod jednym przyciskiem:

W + F6 + MouseRightClick + wait(500ms) + F7 + MouseRightClick + wait(200ms) + (jakies inne buffy + wait()) + W

ogolne wrazenie: boskie

Nawet moj tata kiedy mu ja pozyczylem na jeden dzien powiedzial ze jest super (nie mowilem mu ile kosztowala) xD

Myszka troche klekocze jak sie ja potrzasnie ale wykonanie i materialy na 5.0. Nic sie niesciera i nie masladu palcow czy brudu.

minusy:

-cena

-niesamowita energozernosc (ladowarka +4 akumulatory rozwiazuje sprawe)

Właśnie czekałem na opinię kogoś, kto używa G700 do pracy w takich programach jak Autocad czy 3dstudio... Tak czy siak w końcu mychę wczoraj zamówiłem, czekam teraz na przesyłkę, mam nadzieję, że dojdzie jeszcze przed Świętami... A ładowarkę i zapas akumulatorków mam, więc myślę, że dam sobie radę ;)