Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie chciałem zakładać nowego tematu mając podobny problem, nawet przedział cenowy zgadza się z OPem.

Szukam monitora do grania na PS3 i pracowania na PC.

Jestem rozdarty między Dell'em U2312HM (którego widocznie wszyscy wszędzie polecają), LG IPS235V-BN i iiyamą E2409HDS-B1.

Tu małe pytanko co do tych wyjść audio; jeżeli puszczę dźwięk z PS3 przez HDMI, po podłączeniu słuchawek/głośników do monitora będę miał normalny dźwięk? Wiem tylko że dźwięk z wbudowanych głośników to zwykle syf i chłam, jak się domyślam nie dotyczy to podłączania zew. głośników/słuchawek (nadal chodzi o PS3, nie mam zamiaru puszczać dźwięu z PC przez monitor, przepraszam za głupie pytania)? Nie jest mi to jakoś bardzo potrzebne, ale chwilowo by nie zaszkodziło.

Głównie zależy mi na niskim input lagu i żeby obraz jako-tako wyglądał (nie jestem zbyt wymagający), reszta schodzi na dalszy plan (chociaż pivot Dell'a to dobra rzecz, nie musiałbym na stałe rezygnować z triple heada przez brak miejsca na biurku). Główne przeznaczenie to gry na PS3 i praca na PC, do tego drugiego nie przywiązuje wagi do jakości.

Byłbym wdzięczny za komentarz/propozycje.

teru.

Jestem rozdarty między Dell'em U2312HM (którego widocznie wszyscy wszędzie polecają), LG IPS235V-BN i iiyamą E2409HDS-B1.

jakby to ująć Dell i LG przynajmniej są na IPS, iiyamka nie ma do nich startu, natomiast co do U2312HM oraz IPS235V to polecam della, niemniej parę osób kupiło tego LG i nie narzekają

• 3 tygodnie później...

Ja tam czekam bo innego nie kupię, chyba że jakiegoś IPS albo VA.

Już drugi dzień "bawię" się lg e2370v-bf i powiem ze ........ mam nadzieję ze trafiłem na uszkodzony panel bo to jak on wyświetla czarny kolor jest okropne. Inaczej mówiąc/pisząc wracam do crt a lg odsyłam kurierem do sklepu gdzie go kupiłem.

P.S.

W przyszłym miesiącu weznę sobie na testy samsunga s24a850dw i na własne oczy przekonam się jak ten plis pracuje bo naprawdę wygląda fajnie

Już drugi dzień "bawię" się lg e2370v-bf i powiem ze ........ mam nadzieję ze trafiłem na uszkodzony panel bo to jak on wyświetla czarny kolor jest okropne. Inaczej mówiąc/pisząc wracam do crt a lg odsyłam kurierem do sklepu gdzie go kupiłem.

Właśnie dlatego nie spieszę się z wymianą CRT na LCD. Nie chce się rozczarować po kupnie. Zobaczymy co te PLS pokażą.
Gość Kotecek

jeśli się nie mylę i to PLS to taka samsungowa modyfikacja IPS to cudów bym się nie spodziewał. Z LCD chyba najlepszy obraz oferuje PVA. Mając nowe IPS i starsze PVA obraz (głównie czerń) jest lepsza w PVA, mim ładnych kilku lat różnicy miedzy tymi monitorami. Kolory porównywalne. Tyle, że najtańsze nowe Eizo 22" 1680x1050 kosztuje ok. 2.300 PLN (pi razy drzwi) i tu może być problem z czasem reakcji lub input lagiem ale może w nowych modelach już to poprawiono, bo w moim PVA pod tym względem jest tragedia.

jeśli się nie mylę i to PLS to taka samsungowa modyfikacja IPS to cudów bym się nie spodziewał

z tego co wiem to PLS będzie dużym krokiem naprzód w stosunku do najlepszych IPS i VA, trzeba tylko poczekać, aż samsung zacznie sprzedawać matryce porządnym producentom

Z LCD chyba najlepszy obraz oferuje PVA

abstrahując od PLS, najlepszą matrycą jest IPS, co do konkretnego rodzaju to zależy ona od producenta ale można wymienić P-IPS i AH-IPS od LG oraz IPS-Pro od Hitachi niestety w większości konstrukcji wykorzystuje się stare S-IPS

Gość Kotecek

abstrahując od PLS, najlepszą matrycą jest IPS

Ja tutaj pisałem pod kątem gier na podstawie porównania posiadanych przeze mnie monitorów. Czerń na starym PVA jest bardziej czarna niż na nowym IPS. Co innego w pracy. Tutaj zastrzeżeń do IPS nie mam. Wgl też zauważyłem, ze na IPS czerń jest ciemniejsze niż na TN ale w grach czy filmach na TN ciemne sceny wyglądają lepiej a na IPS są one bardziej rozjaśnione... dziwne. No ale mam kineskopowe zboczenie :)

Mam nadzieję, ze to PLS będzie czymś wartym uwagi, ale to musimy poczekać, b często zapowiedzi z rzeczywistością nie mają dużo spólnego. Teraz jak mam tego U2410 to długo chyba LCD nie będę zmieniał, bo monitor mnie zadowala w zupełności za wyjątkiem multimediów ale do tego jest inny sprzęt.

Czerń na starym PVA jest bardziej czarna niż na nowym IPS

to prawda, generalnie z głębią czerni oraz kontrastem VA radzi sobie lepiej niż IPS, ale przy pozostałych parametrach oddaje pola konkurentowi

Wgl też zauważyłem, ze na IPS czerń jest ciemniejsze niż na TN ale w grach czy filmach na TN ciemne sceny wyglądają lepiej a na IPS są one bardziej rozjaśnione... dziwne.

prawdopodobnie wynika to z zastosowania kontrastu dynamicznego na TN'ce

b często zapowiedzi z rzeczywistością nie mają dużo spólnego

akurat te informacje mam z dobrego źródła

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam. Jestem zmuszony odświeżyć temat poszukując monitora do gier. Obecnie posiadam LG W1943SB i jestem z niego względnie zadowolony, nie jestem też jakiś przewrażliwiony na punkcie kolorów. Postanowiłem sobie wymienić na jakiś większy model i mam na oku liyama prolite X2377HDS, ale opinie o nim są tak skrajne, że oszaleć można. Każdy "ekspert" twierdzi co innego a ja po prostu chcę wiedzieć czy ten monitor jest lepszy od obecnie przeze mnie posiadanego, bo skoro na obecnym gra mi się bez zgrzytów to na lepszym tym bardziej....

kupuj, powiesz nam jak jest na prawdę

Wyczuwam chyba troszkę złośliwości w tym poście:). Ktoś podsunął mi jeszcze Della U2412M, ale jest on wiele droższy. Rozumiem, że każdy ma swoje oczekiwania i dla tego opine o każdym monitorze są skrajnie różne, ale ja cudów nie wymagam, więc jeśli ktoś ma X2377HDS to niech podzieli się opinią, czytałem też, że w cdaction zdobył on pierwsze miejsce w teście monitorów do 24 cali.

Wyczuwam chyba troszkę złośliwości w tym poście:).

powiem tak, iiyama nie popisała się serią X, pierwsze modele pozostawiały wiele do życzenia, niemniej tego konkretnego nie widziałem na warsztacie,

a jak już jesteśmy przy dellu to może U2312HM

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2312hm.htm