Skocz do zawartości

Czym sie rozbijasz?

Recommended Posts

Śmiej się. Śmiech to zdrowie a głupota nie boli :) Niestety...

130km/h tam gdzie jest jakieś 90km/h max nie masz prawa jechać ani przez chwile ani przez tydz....

Czasem myślę, ze łatwy dostęp dp prawa jazdy/samochodu to jakiś celowy zabieg. Korporacje zarobią ai przyrost naturalny jest nieco przychamowany. Jak przez AIDS a Afryce, tylko tu w bardziej wymyślny sposób :) Naginana teoria ale zastanwaiające to jest bardzo... Jeszcze jak tak będzie z samolotami to będzie trzeba w schronach mieszkać...

Zastanawiam się, po co tyle gadania ? Nie chcesz tyle jeździć, nie jeździj, nikt Cie nie zmusza. Wiem, że jestem złym człowiekiem, pracuje nad tym.

@Casti fajna jednostka, ładnie się musi kręcić :wariat: ale lepiej nic nie mówić, bo wezmą za pirata drogowego :facepalm:

Gość JonathanArcherPL

130km/h tam gdzie jest jakieś 90km/h max nie masz prawa jechać ani przez chwile

taak ?, 

a może jak widzę znak ograniczenie do 70 a następnie po paru metrach ograniczenie do 20 to mam dawać po hamulcach by tylko zmieścić się w danej prędkości ?, ostatnio przyznam że polskie ograniczenia już mnie walą ... jadę jak chcę, by było bezpiecznie dla mnie i dla otoczenia 

MST- jak sie tam u nich pracuje?

Rewelacja, nie ma na co narzekać. Praca super, kasa świetna no i klimat za******y. No ale Szkoci to wspaniali ludzie.

Ja jestem workplace coach'em, rozbijam się po urzędach i pomagam listonoszom ogarniać "walk'i", bo ich strasznie rotują, jak trafi się wyjątkowa pierdoła jak dzisiaj to jadę z nim na trasę i pokazuje co i jak - sam się tego uczyłem dwa miesiące. Zastanawiałem się nad listonoszem, bo pracowity listonosz z nadgodzinami robi jeszcze lepszą kasę, ale zrezygnowałem bo lada dzień dziecko mi się rodzi, więc wolę być w domu.

Socjal super, dostałem ciuchy służbowe - kilka par butów, polary, bluzy, koszule, spodnie, kurtki. Do tego jakieś siłownie, baseny itp itd. Pierdoły, ale cieszą.

Jedyny minus w tym, że chcą prywatyzować Royal Mail i nikt nie wie jak to będzie, no ale narazie jest wyjątkowo dobrze.

Do ilu dalej ? Bo z tego co widzę po dyno to przy 4500 już spada ostro

true, dużo dalej nie ma co cisnąć 

Diesel nie był i nigdy nie będzie czymś wyczynowym, to ma jechać tanio (co przy turbinach, commonrailach itp juz nie ma racji bytu) i z niskim spalaniem zawieźć cztery litery z pkt a do pkt b.

tylko zwracam uwagę, że diesel to niekoniecznie muł, natomiast nie porównuj do sportowych samochodów, bo to inna brocha

Gość Kotecek
Zastanawiam się, po co tyle gadania ? Nie chcesz tyle jeździć, nie jeździj, nikt Cie nie zmusza. Wiem, że jestem złym człowiekiem, pracuje nad tym.

I tyle nie jeżdżę. Po co tyle gadania? Bo jak już wyjadę na drogę to nie chciał bym życia stracić przez kogoś kto sie spieszy lub nie wyrabia psychicznie, bo 80km/h by jechał (lub ma inny błachy powód). Taki zachowanie jest karygodne i świadczy o niedojrzalości do prowadzenia samochodu. Jak byś pisał, ze przekroczyłes o 10 czy o 15, bym tematu nie ruszał. Ale to jest głupota i tyle. Juz widziałem kilku takich co to musieli wyprzedzać. Jeden prawie rów zaliczył, jeden wjechał w mordke jadącemu z naprzeciwka (który dopiero co  mostaka na droge wyjechał), jedan musiał a przystanek zjechać. Mieli szczeście. Poza tym co mu w mordke wjechał ale to niegroźny wypadek był. Widziałem też pod domem efekt zapier*dalania i nie zatrzymania sie na stopie... no śpieszyło się. Trzy osoby do piachu. Tych dwóch szkoda trochę, bo nie zawinili tyle.

ale lepiej nic nie mówić, bo wezmą za pirata drogowego :facepalm:

Napisz że coś z torrenta ściagnąłeś (albo skądś indziej) co jest ało legalne. obaczysz jakie mralizowanie dostaniesz. I to nie od jednej osoby... a to stanowi dla życia mniejsze zagrożenie dla otocznia niż wyprzedzania tira 130km/h tam gdzie tyle nie wolno, samochodem który nie daje rady... Taki cos trzeba tepic. W realu jak i necie. Nie ma dla takiego czegoś akceptacji!!!

Pracuj dalej, może coś z tego będzie :)

a może jak widzę znak ograniczenie do 70 a następnie po paru metrach ograniczenie do 20 to mam dawać po hamulcach by tylko zmieścić się w danej prędkości ?, ostatnio przyznam że polskie ograniczenia już mnie walą ...
Masz prawo jazdy, ja też. Obaj znamy odpowiedź na to pytanie. Ale fakt. 20tki ni z gruchy ni z pietruchy są bez sensu. Nnie czepiał bym się tam tego aczkolwiek powinno sie zwolnić. Po to jest ta 20tka. Ale co innego jechać 70 a co inego 130 na drodze jedno jezdniowej. Sytuacja opisana przez kolegę powyżej raczej zbyt bepieczna nie była... Edytowane przez Kotecek

130km/h tam gdzie jest jakieś 90km/h

Niestety nie, jezeli wyprzedzamy inny pojazd na drodze, ktory utrudnia ruch, a jechanie ponizej limitu predkosci w idealnych warunkach panujacych na drodze utrudnia NAM ruch to mozemy ta predkosc przekroczyc.

Prawo dopuszcza przekroczenie o 10km/h, aczkolwiek w kodeksie drogowym istnieje zapis o wyprzadzaniu, parafrazujac:

Wyprzedzanie to manewr szczegolnie niebezpieczny i powinien zostac zakonczony w jak najszybszym mozliwym czasie.

A piszac Beny o tym, ze ktos moze mi blokowac droge wlekac sie gratem jak ja chce jechac przepisowo tylko powodujesz ze uznaje to juz za jakas dewiacje umyslowa.

Jakim cudem ktos moze ograniczac moja swobode i jeszcze argumentowac to w ten sposob jak Ty? Jade 70 bo tak mi jest wygodnie i czlonek - nie mam nic do tego, jezeli jest miejsce gdzie mozna wyprzedzic tak aby uzyskac finalnie przepisowa predkosc, natomiast nie podsuwanie do prawej krawedzi jezdni podczas wyprzedzania? To juz jest czyste hamstwo, i powinno byc potepiane identycznie jak przyspieszanie kiedy jest sie wyprzedzanym.

Ogolnie to jest temat rzeka, ale za bardzo sie bulwersuje, wiec wstrzymuje juz konwersacje ze swojej strony na ten temat.

Tak trochę ni z gruchy, ni z pietruchy, BMW zaczyna bawić się w napęd na 4 koła, tak zwany xDrive http://allegro.pl/bmw-740d-2012r-x-drive-facelift-i3452350194.html waszym zdaniem, to zabijanie ducha marki ? Jeszcze moge zrozumieć to w wozach terenowych, ale w bardziej sportowym? Moim zdaniem, porazka :|

Gość Kotecek

@Greq... Widzisz.... chodzi o to,  że tu na forum panuje poprawnośc polityczna. Uznaje się to jak powinno być ale jakoś selektywni. Albo bądźmy poprawni albo zluzujmy imiejmy to d... Zrobisz byka ortograficznego a potem pół strony OT na temat ortografii, co nie ma oczywiście związku z tematem. Takie wpisy powinny być kasowane przecież. Temat  sofcie. Wyjdzie ze ktoś ma pirackie coś tam (nie prosi o pomoc w ściągięciu/uruchomieniu) i się robi dwie strony OT na tema że nie wolno ściągać, co nie ma żadnego, zazwyczaj, związku z tematem a pochwalenie się że ma się coś lewego nie jest sprzeczne z regulaminem. Więc skoro takie błachostki podlegają publicznemu potępieniu na forum to łamanie przepisów drogowych powinno być tym bardziej tępione ze względu na większe zagrożenie jakie stanowi. A wycodzi na to że ściągnięcie głupiej gierki to zuo najgorsze możliwe, otrograficzny byk to przestępstwo, nawet idiotyczna wypowiedź wyląduje w "złotej myśli"  a jechanie jak debil-samobójca jest akceptowalne. Bądźmy konsekwentni. W te albo we wte. Dlatego się czepiam. W realu jak ktoś za bardzo się wychyla to "pacyfikuję" albo przynajmniej zrwacam uwagę, ze źle robi a tu jest jeszcze łatwiej :)

Ogólnie mykam, więc macie spokój. Ale kiedyś w przyszłości Gestapo wróci i skontroluje czy ktoś "pierdół" nie pisze :)

Edytowane przez Kotecek

W Xdrive nie ma takiego odczucia prędkości. Zdecydowanie napęd na tył daje większy fun z jazdy.

1185510_10201987829483580_799436900_n.jp

A tak na powaznie, prawda zgadzam sie 100%, wszystko zalezy od podejscia.

Chcesz jezdzic szybko? xDrive

Chcesz miec fun z jazdy? RWD

EDIT: No chyba ze masz xDrive i 800+ KM :wariat:

Nie będę cytował któregoś użytkownika ale jazda dieslem do 2k obrotów to przecież zamuła .

Przykładowo niemieckie silniki 1.9 , 2.0 tdi ciągną dopiero od 2500 obrotów bo wtedy do gry wchodzi turbina ;) .

Oczywiście wszystko zależy na jaki się trafi silnik . Kolega z 5 lat temu sprowadził vento 1.9 diesel zwykły prosty 1.9  i jeśli dobrze pamiętam to 4000-4500 a nawet wyżej to on dostawał codziennie . To były naprawdę dobre silniki nie wymieniał rozrządu przez 200000 kilometrów :D

Nie będę cytował któregoś użytkownika ale jazda dieslem do 2k obrotów to przecież zamuła .

Przykładowo niemieckie silniki 1.9 , 2.0 tdi ciągną dopiero od 2500 obrotów bo wtedy do gry wchodzi turbina ;) .

Oczywiście wszystko zależy na jaki się trafi silnik . Kolega z 5 lat temu sprowadził vento 1.9 diesel zwykły prosty 1.9  i jeśli dobrze pamiętam to 4000-4500 a nawet wyżej to on dostawał codziennie . To były naprawdę dobre silniki nie wymieniał rozrządu przez 200000 kilometrów :D

Niestety ale nie masz racji i wiele osób cały czas pisze/mówi (turbina się włącza, uruchamia dopiero...). Turbosprężarka chodzi cały czas z racji tego, że jest na kolektorze wydechowym. To co odczuwamy jako błędne "włączenie" się Turbo to tylko pełna jej sprawność i usunięcie bezwładności wirnika. Pełna sprawność od : 1700/1800 obr.min oraz 1900 przy zmiennej geometrii. Pozdrawiam kolegę, bo żaden DIESEL nie lubi wysokich obrotów.

Gość Kotecek

I co z tego? Jedzie? No jedzie. tzn, ze dobrze jak jedzie :)

Wynika z tego że trzeba jechać powyżej 2.000 RPM, bo wtety do nie zamuła i jechanie takie jest lepsze, bo ktoś nie będzie mówił, ze jest "zamuła". Iluż to ja już spotakąłem wyznawów "niezamulonej teorii jechania autem", którzy pojąc nie mogli dlaczgo ktośnie jeździ tak jak oni argumentowali ciągle tym "zamulaniem"... nic że auto zamulona jak i odmulone jedzie z pnktu A do B. Ważne że się nie zamula i to jest wartość sama w sobie :) Hm... A nie lepiej żeby było tak aby sobie każdy jedzie jak chce... Zamulacz niech sobie zamula a odmulacz sobie odmula. Ja zamulam swoje i mam w d*pie co we wiosce mówią :) Niech sobie odmulają :)

Edytowane przez Kotecek

VAGowskie silniki TDI osiągają maks moment w okolicach 1800-2000 RPM więc Twoja więc nie wprowadzaj innych w błąd.

VAGowskie silniki TDI osiągają maks moment w okolicach 1800-2000 RPM więc Twoja więc nie wprowadzaj innych w błąd.

Dokładnie, ogólnie Diesla lubią takie obroty.

Czasami trzeba diesla "przegonić" na wyższych obrotach, w ten sposób "przedmu****emy" układ wydechowy w tym katalizator. Nie wskazane jest jeżdżenie forever and ever, nazwijmy to ECO max 2200 obrotów.

Tak jest, sąsiad w Anglii kupił właśnie diesla, jeździł tylko do miasta do roboty i później mówi ze mułowaty, ktoś mu powiedział jedz na autobana przegonić i mówi inne auto :P czasem trzeba dac w palnik, raz na jakis  czas nic sie nie stanie