MoonWalk 159 Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 W AŚ kiedyś coś pisali, że w komorze silnika zdarza sie rdza, gdyż niektóre modele (wtedy oni chyba nawet akcję serwisową robili dla pierwszej szóstki po fl, bo była jakaś seria bez ocynków na niektórcyh elementach podwozia i w komorze silnika) nie miały tego ocynku właśnie. Czasami jeszcze w pierwszej trójce słyszałem o rdzewiejących tylnych błotnikach, ale to z racji tego, że stosowano te same zabezpieczenia, co w Focusie II, który też nieźle rdzewieje. W najnowszych nie słyszałem Cytuj Link to post Share on other sites
Mroczny 105 Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Będzie jeszcze kilka takich mazd do roboty to jak trafią się jeszcze nowsze to Ci napisze czy nadal to samo czy poprawili Cytuj Link to post Share on other sites
currahee 292 Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) mazde 6 (jedną z wielu) 2008r bodajże 2.0 benzyna z bogatym wyposażeniem i wszystko pięknie dopóki nie wjechało się nią na kanał, od dołu pełno rdzy i jeżeli przychodzi coś robić w nich od dołu to naprawde trzeba bardzo uważać ponieważ śruby bardzo łatwo się urywają albo obrabiająAuto z 2008 r. i już zardzewiałe? No ładnie. Kolega ojca miał kiedyś 6tkę ale starszą (nie pamiętam rocznika) to faktycznie więcej rdzy na niej było niż lakieru . Co do śrub to z kolei mój mechanik wyraził podobną opinię klnąc przy tym siarczyście bo akurat robili takie auto i nic nie dało się odkręcić. Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez currahee Cytuj Link to post Share on other sites
MoonWalk 159 Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Nie musisz mi pisac, bo sam mam styczność z Mazdą. Nie pisałbym czegoś takiego, gdybym tego sam nie sprawdził. Ja nie z tych Cytuj Link to post Share on other sites
radwys 13 Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) a zawieszenie ma wielowahaczowe ? bo najbardziej obawiam się kosztów naprawy czegoś takiego Zawieszenie wielowachaczowe , ale o wiele lepiej wykonane niż w audi. BMW mi się bardziej podoba rozglądałem już się za różnymi modelami i wybrałem e46 lub w ostateczności a4 b6, tylko w audi boję się zawieszenia Audi A4 B6 ciężko do 20 000 w dobrym stanie kupić, ale jest ono według mnie ciekawszym autem. Duży komputer pokładowy , dwu strefowa klima w każdym modelu , ogólnie wewnątrz jest ładniejsze. Silnik 1.9 TDI 131 KM to puki co najfajniejszy silnik jaki miałem okazję przetestować pod własną stopą . Warto szukać egzemplarzy w 6 biegowej skrzyni . Nie polecam silnika 2,5 V6 TDI , bo to największe ścierwo VW ( wystarczy popatrzyć na ceny tych samochodów z tym silnikiem) . W audi a4 b6 jest poprawione zawieszenie , ponieważ ma tylko 2 wachacze , a nie tak jak poprzednik 4 . Jednak dalej jest ono dość słabe . Z tego co słyszałem to Audi A4 B6 ma jakieś powiązanie z passatem b6 Sam teraz z ojcem rozkminiam czy wybrać e46 2.0 150 km czy B6 1.9 . Tylko ja się rozglądam bardziej za kombi , bo praktyczniejsze na budowę domu w przyszłości. Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez radwys Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3628 Napisano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 zdecydowanie e46 Cytuj Link to post Share on other sites
radwys 13 Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Jeszcze w grę wchodzi kwestia spalania . Jak wszystkim wiadomo każda Bemka lubi sobie wypić . Audi spala przy eco około 6l . BMW z 150 konnym silnikiem dopiero w czwartek będę miał okazję się przejechać to zobaczę ile pokaże komputer. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3628 Napisano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 eco 6L? O jakim silniku mowisz? Trasa czy miasto? E46 w wersji 150 KM 2.0 diesel spala po miescie 9-11 w zaleznosci od stylu jazdy a w trasie ~6-7 Cytuj Link to post Share on other sites
radwys 13 Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) 1.9 TDI 131 KM raczej coś w mieszanym stylu bo trochę przez miasto i droga między wioskami. edit: czy ktoś się orientuje jakie zawieszenie ma passat b5 FL . Wiem , że na pewno wielowachaczowe , ale 2 czy 4 ? Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez radwys Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_M 83 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Mój tata wymieniał sprężarek od klimy. Chciałbym sprawdzić czy faktycznie jest zepsuta. Czy mogę ja podłączyć na "pajaczka" prosto z akumulatora? Sprężarka jest wynajęta z samochodu. Samochód seat alhambra 2007 1,9 tdi 116km. Proszę o odpowiedź. Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez Dawid_M Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3628 Napisano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 A skad my mamy wiedziec, sprawdz jej specyfikacje na necie Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_M 83 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Czy ogólnie można tak podłączyć aby elektroniki nie popsuć. Można tak? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Silnik 1.9 TDI 131 KM to puki co najfajniejszy silnik jaki miałem okazję przetestować pod własną stopą . Warto szukać egzemplarzy w 6 biegowej skrzyniTe silniki były w ogóle parowane ze skrzyniami 6-biegowymi? Nie czasem tylko ARL miał szóstkę? Nie polecam silnika 2,5 V6 TDI , bo to największe ścierwo VW ( wystarczy popatrzyć na ceny tych samochodów z tym silnikiem)True, true. W audi a4 b6 jest poprawione zawieszenie , ponieważ ma tylko 2 wachacze , a nie tak jak poprzednik 4 .B6 jak i B5 ma 4 wahacze. Z tego co słyszałem to Audi A4 B6 ma jakieś powiązanie z passatem b6 Tak samo jak A4 B5 z Paskiem B5. Chciałbym sprawdzić czy faktycznie jest zepsuta. Czy mogę ja podłączyć na "pajaczka" prosto z akumulatora?Sprężarkę to chyba byś musiał do paska wieloklinowego podłączyć. dit: czy ktoś się orientuje jakie zawieszenie ma passat b5 FL . Wiem , że na pewno wielowachaczowe , ale 2 czy 4 ?Cztero Cytuj Link to post Share on other sites
radwys 13 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Te silniki były w ogóle parowane ze skrzyniami 6-biegowymi? Nie czasem tylko ARL miał szóstkę? True, true. B6 jak i B5 ma 4 wahacze. Tak samo jak A4 B5 z Paskiem B5. Sprężarkę to chyba byś musiał do paska wieloklinowego podłączyć. Cztero To wiem , tylko np. passat b6 ma zawieszenie MacPhersona . Co do zawieszenia 2 wachaczowego w audi to przeczytałem to na Wikipedii <lol> , i jak widać nie jest to najpewniejsze źródło informacji. Nie mam żadnej gazety w , której był by opisany ten model audi , więc sory za mój błąd. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_M 83 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Kubbak- w aucie jest już inna sprężarka więc nie da rady podłączyć pod pasek, a jak zasile ja to koło będzie się kręcić? Otrzymujesz plusika. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Sprężarka to element typowo mechaniczny. To wiem , tylko np. passat b6 ma zawieszenie MacPhersona .Dobrze wiedzieć, byłem przekonany, że w Audi jest również McPherson. Robiłem z wujkiem wózek tylnego zawieszenia a nie spojrzałem na przód. i jak widać nie jest to najpewniejsze źródło informacji.Dokładnie, jak nie ma kontroli nad poprawnością treści tak długo wiki nie będzie w 100% rzetelnym źródłem. Cytuj Link to post Share on other sites
radwys 13 Napisano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Miałem dzisiaj spotkanie zapoznawcze z e46 i powiem wam , że to auto jest o wiele wygodniejsze niż audi , silnik też ładnie chodził i o wiele ciszej było w środku. Ale tak po za tym to nie mogę powiedzieć żeby mnie jakoś zachwyciła spektakularnie , może to dlatego , że ta sztuka była bardzo zaniedbana . Najprawdopodobniej palone w środku , plastiki poniszczone, kilka detali nie działało. Ale nie zrażam się szukam dalej. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3628 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Chodzi o charakterystyke jazdy, jest dosc unikalna Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 16h na Grande Punto wyjeżdżone, od wtorku rozbijam się Yariską Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_M 83 Napisano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Jakie spalanie w mieście i w tracie? Jaki silnik? Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 @radwys mam i audi i bmw. do beemy wsiadam i wysiadam z bananem na ustach, a z audi z zakupami. koniec, kropka. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3628 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 witamy po przerwie Bigpun Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 OOOOOOOOOOOO mother of god, what kind of sorcery is this...? mowie o Twoim avatarze:) przerwa była, powód podałem w karczmie. ps jak TV? Cytuj Link to post Share on other sites
sebul 18 Napisano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Audi A4 B6 1.9 TDI 130 koników Poimo ciskania po 140,150km/h , spala 6 l Podoba mi sie spalanie tego autka A E46 tez myslalem, ale kupa w srodku, strasznie mi sie wnetrze nie podoba, strasznie arachiczne. @radwys mam i audi i bmw. do beemy wsiadam i wysiadam z bananem na ustach, a z audi z zakupami. koniec, kropka. radwys - nie kupuj e46 bo to kupa w srodku, sam tez o tym myslalem ale dobrze ze udalo mi sie to wybic z glowy, b6 bierz i bedziesz mega zadowlony, auto wygodne, sliczne w srodku jak i z zewnatrz, i 1.9 130 koni spala prawie nic, przy czym ma bardzo super dynamike i mozna naprawde pozapierdzielac i te wszystkie beemki brac jak skutery z e46 z bananem ? to co ty masz za audi ? b4 ? Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez sebul Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3628 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 mowie o Twoim avatarze:) Jak znajde to wkleje filmik z YT, zobaczysz o co z tym chodzi ps jak TV? Naprawde spoko, tylko ciezko sie oglada jak jest slonce Pozostaje tylko niedosyt ze strasznie duzo kasy poszlo Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts