Skocz do zawartości

Czym sie rozbijasz?

Recommended Posts

A Alfach 156 miejsce na tablicę masz po lewej stronie zderzaka. Przepisy mówią jasno że rejestracja z przodu musi być.

Dz U 2007 nr 186 poz 1322

§ 25. 1. Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjątkiem przyczep, ciągników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza się tylko z tyłu, z zastrzeżeniem ust. 1a-2.
1a. W przypadku trójkołowego motocykla i pojazdu samochodowego posiadającego homologację według wymagań dla kategorii L5 oraz trójkołowego motoroweru i pojazdu samochodowego posiadającego homologację według wymagań dla kategorii L2, określonych w przepisach o homologacji pojazdów, tablice umieszcza się również z przodu, jeżeli posiadają specjalne miejsce do jej umieszczenia.
2. W przypadkach uzasadnionych konstrukcją ciągnika rolniczego tablice umieszcza się z przodu pojazdu.
3. Z przodu pojazdu umieszcza się wyłącznie tablicę jednorzędową, z wyjątkiem pojazdu, o którym mowa w ust. 1a, oraz ciągnika rolniczego, o którym mowa w ust. 2.
4. Z tyłu pojazdu umieszcza się tablicę jednorzędową albo dwurzędową w zależności od miejsca konstrukcyjnie do tego przeznaczonego, z zastrzeżeniem ust. 5.
5. Z tyłu przyczepy motocyklowej umieszcza się tablicę rejestracyjną motocyklową przeniesioną z motocykla, który ciągnie przyczepę.
6. Jeżeli pojazd nie ma specjalnego miejsca do umocowania tablic, to przednią i tylną tablicę umieszcza się w środku szerokości pojazdu, a gdyby to utrudniało jego eksploatowanie lub ograniczało widoczność tablicy - po lewej stronie pojazdu. 

• Popieram 1

Tablica musi być, tylko czasami da się załatwić w homologacji inny rozmiar. Ten temat jest podobno załatwiony legalnie:

http://ocdn.eu/images/pulscms/Mzg7MDQsMCwyYiw1MDAsMmQwOzA2LDMyMCwxYzI_/481c0513e2fdb60057184d82363ceb2b.jpg

• Popieram 1

Byc musi. Ale Alfa fabrycznie miejsca na tablice z przodu NIE POSIADA, podobnie jak wiele innych aut. To, ze ludzie ja tam montuja nie znaczy, ze to fabryczne miejsce. Nie gadaj bzdur.

Poza tym przeczysz sam sobie. Przytoczony przez Ciebie fragment sam wskazuje, że auto może nie mieć z przodu miejsca na rejestracje.

EDIT:https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_159#/media/Plik:010_Alfa_Romeo_159.jpgwskaz mi prosze miejsce na tablice. Jakas wneke, wyciecie, cokolwiek. :)

Czego Ty się chłopie już kolejny raz napinasz i szarpiesz? Tablica z przodu jest wymagana. Moja 159 miała po lewej zamontowaną ramkę prosto z salonu alfy który ją sprzedał. Pewnie! Jak ją Giuseppe rysował to nie zrobił tam wnęki ale co to zmienia skoro jest tam wygodne miejsce na jej montaż? Chodzi o to że w tym statku kosmicznym wyżej nie ma nawet miejsca żeby zamontować jakąkolwiek tablicę bez zakrycia któregoś z wlotów/dyfuzorów.

Najwyżej będzie się tym jeździć tak:

http://www.moman.pl/aukcje/pleksi_tir/krzysiek3.jpg

• Popieram 3

Ramke sobie moze miec nawet na dachu. Miejsca jako-takiego nie ma. Jesli w aucie marki XXX masz miejsce na tablice to ma ona tam byc. Jesli nie - masz dowolnosc, z tym, ze tablica ma byc czytelna, najlepiej na srodku auta jesli to nie jest problemem.

Fenio napisal, ze auto bez miejsca na tablice nie moze legalnie jezdzic, gdyz nie ma homologacji. A to bzdura, sytuacja analogiczna do wspomnianych Alf.

Rozumiem, ze wyprowadzenie kogos z bledu jest "napinaniem sie i szarpaniem" ?

po prawej stronie jest miejsce na tablicę... wystarczy zobaczyć zdjęcia ostatnich modeli giulietta czy giulia aby sobie to uświadomić, oczywiście na siłę można pisać, że miejsca takowego nie ma, ale Alfy zazwyczaj mają po prawej miejsce na tablicę... nawet zdjęcia przedprodukcyjne z tablicami z napisem modelu auta są tam pokazywane...

http://woolves.com/wp-content/uploads/2015/07/2015-Alfa-Romeo-4C-New-Images.jpgAlfa_Romeo_Giulietta_front_20100718.jpghttp://www.toplisttips.com/wp-content/uploads/2014/12/2014-Alfa-Romeo-Giulia-Pics.jpghttp://jfs24.com/data_images/reviews/alfa-romeo-159/alfa-romeo-159-06.jpg

co do wymiarów tablic to takowe są wsadzone w prawie i nie da się tego przeskoczyć bez mandatu... sam akurat za 2-3 lata chcę 1.4/170 zakupić Giuliettę i się trochę głowiłem czy da się to obejść, niestety...

Wymiary tablic[edytuj | edytuj kod]
samochodowe (także dla przyczep) jednorzędowe – 520×114 mm
samochodowe dwurzędowe (tylko jako tylne) – 305×214 mm
motocyklowe (także dla ciągników rolniczych) – 190×150 mm
motorowerowe – 140×114 mm

Edytowane przez Vieworld

z tyłu mogą być 1 i 2 rzędowe, ale z przodu muszą być 1 rzędowe 'półmetrowe', niektórzy pisali, że skoro miejsca nie ma na dole to sobie za szybą będą trzymać, tylko że nie ma obowiązku produkcyjnego wykonania miejsca z przodu na tablicę rejestracyjną ale jest obowiązek przymocowania jej tam przez właściciela pojazdu...

...w szwajcarii mają bodajże tablice 30x8cm jeśli mnie pamięć nie myli z przodu i ten problem mają zminimalizowany :)

w której Vitarze nie da rady na dole zamocować? wersja marine ma nawet miejsce na tablicę po środku tak samo w patrolu da radę centralnie wsadzić (w niektórych modelach to było chyba na grillu)... robiłem kilka razy zdjęcia na offroadach i nie widziałem ani razu tablicy 'na dachu'  :) ...chociaż w ostatnich konceptach mercedesa to nie mam pojęcia gdzie są chcą montować w przyszłości tablicy... chyba wcale ich nie będzie z czasem bo za kilka lat wejdziemy w kosmos :)

01-Mercedes-Benz-Vision-Ener-G-Force-Off

Edytowane przez Vieworld
Fenio napisal, ze auto bez miejsca na tablice nie moze legalnie jezdzic, gdyz nie ma homologacji. A to bzdura, sytuacja analogiczna do wspomnianych Alf.

Sam jesteś bzdura :) Wymyśliłeś sobie że miejsce na tablice musi być fabryczną wnęką jednocześnie całkowicie zapominając że "miejsce na tablice" oznacza fizycznie puste miejsce w które możemy zamontować rejestrację. Aby samochód był homologowany MUSI mieć miejsce na tablicę rejestracyjną nawet jeśli wygląda to brzydko. Czy ASO lub właściciel zamontują sobie w tym miejscu rejestrację w ramce czy nawet bez ramki na blachowkrętach to już bez znaczenia, ważne że da się zamontować i auto pozostanie w pełni sprawne. Problem gdy przód nie ma fizycznie miejsca na tablicę nawet w pomniejszonym rozmiarze, takie auto albo musi być przeprojektowane na rynek UE albo nie dostanie homologacji.

Co do przepisów w PL to o ile mi wiadomo nie definiują tablic rejestracyjnych o rozmiarach innych niż standardowe. Polecam artykuł http://info-car.pl/infocar/artykuly/Przednia-tablica-rejestracyjna-w-supersamochodach.html

Nic sobie nie wymyśliłem - tak się składa, że na co dzień mam z tym do czynienia.

A od wycieczek osobistych - jakichkolwiek - się powstrzymaj.

Istnieją auta bez fabrycznego miejsca na rejestrację. Mogą byc homologowane i dopuszczone do ruchu, a ASO/kierowca NIE MOGĄ zamontować jej byle gdzie. Mówi o tym nawet fragment, który zacytowałeś.

W ogóle nie rozumiem sensu wrzucania takiego obrazka. Jak ktoś wstawi zły zasilacz do składanego PCta to go pół forum zeżre, a jak ktoś gada bzdury i nie potrafi ze zrozumieniem przeczytać kilku paragrafów to jest super, a ja sie "rzucam".

Skoro wiecie lepiej - nie ma sprawy. Czekam, aż ktoś mi to wyłoży w oparciu o polskie prawo. Nie twierdzę, że jestem nieomylny. To jak?

Jak ktoś wstawi zły zasilacz do składanego PCta

To potencjalnie narazi na straty kogoś szukającego pomocy. Różnica pomiędzy tą sytuacją a popierdywaniem o autach w offtopie jest dość oczywista  :P Nie ma się o co obrażać. Krótka historia konia jedynie przepięknie zilustrowała Twoje zachowanie.

To jak?

Wątpię żeby komukolwiek chciało się jeszcze z Tobą dyskutować. Zwłaszcza że Fenio w ostatnim poście zgrabnie  wszystko podsumował.

Łap też ode mnie. Na zapas:

http://www.jewcywrap.com/wp-content/uploads/2012/12/ShmuckSorry.jpg

• Popieram 1