Skocz do zawartości

Czym sie rozbijasz?

Recommended Posts

I co to twój pojazd ?, a jak wjedziesz przodem w jakieś autko to będzie ten tego, WIELKIE BUM ?

A lepiej by butla była z tyłu i jak wjedzie w kogoś to nie dość że będzie bum to jeszcze trzepnie go butla w łep jak się urwie ? :)

Poza tym z tyłu jest silnik więc dodatkowo wysoka temperatura... do tego w moim aucie zbiornik paliwa idzie po środku auta od przodu do końca i to fabrycznie więc to chyba nie ma znacznie prawda ?

Pytanie. Tylko kto to robi?

W Niemczech regulowali mi raz, ale było wszystko łącznie z AFRem i temp spalin mierzone i nie było żadnego problemu do czasu aż wyregulowałem w polsce... Facet krzynknął 250zł za regulację a jak patrzyłem to odpalił autokalibracje w programie, przecisnął dwa razy obrotomierz i powiedział że już... nie zapłaciłem ale nie odzyskałem też już ustawień :(

Nie każde auto znosi gaz bo nie każde auto lubi podwyższoną temperaturę i nie każde potrafi schłodzić jak trzeba.

Edytowane przez bullseye

Miałem w jednym aucie gaz (e36 316i m43) i problemów 0, ale nie 2 generacja tylko sekwencja! za 1500zł-1600zł można założyć przyzwoitą do 150-160Km mocy.

Inna sprawa to ile kto robi km rocznie, u mnie wychodzi ostatnio około 7tyś więc raczej nie ma sensu montować, gdybym miał dojeżdżać do roboty sporo kilosów to pewnie bym założył.

Polecam http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html?przebieg=3000&lat_eksploatacji=4 jak ktoś chce sprawdzić opłacalność.

Oczywiście silnik na gazie szybciej padnie niż po zasilaniu benzyną, ale znam przebiegi rzędu 200tyś km na gazie i jest wszystko w porządku.

Wtrysków od benzyny bo sa przystosowane do pracy ciągłej i bez zimnego paliwa się gotują stąd mówię o dobrym chłodzeniu w komorze !

Po co mu faza płynna ? LPG można dostosowac do 3000rpm gdzie moc mamy na poziomie 100HP max..

I cena instalacji nie jest chora, chore jest to że cześki biorą drugie tyle za 7 otworów (4 wtryski, jeden na komputer, jeden na mocowanie listwy i jeden na reduktor) i trochę lutowania bez konkretnej regulacji :) Ale witamy w Polsce :)

Edytowane przez bullseye

Mój szwagier kurier, Renault Kangoo 98r zrobił jakieś 400tyś na gazie (przebieg prawie 600tyś km) i autko chodzi do dziś. Tak samo mój wujo który ma już trzecią Lancie Deltę, robi nie wiele mniejsze przebiegi i gdyby ich nie rozbijał to pewnie jeździły by do dziś.(pierwsza Dedra miała 700tyś km z czego również większość na gazie). Także nie gadajcie że gaz to gó**o i silnik sie psuje po 100tyś...

Ten kalkulator można sobie "w du**ę" wsadzić bo za każdym razem pokazuje opłacalność instalacji.

Miałem Peugota 306 z instalacją LPi Vialle i to latało. Nie było czuć żadnej różnicy pomiędzy PB a LPG.

Gaz jest dobry jak mam jechać w trasę 500km. Ale jeżeli mam jeździć po mieście i robić 70km tygodniowo to opłacalność bardzo szybko się upłynnia.

Gdyby LPG było takie świetne jak ty to opisujesz bullseye, to by było stosowane już w seryjnych samochodach (Z dostępnością paliwa problemów nie ma). Ale też nie widać aby coś takiego producenci robili. Nie będę się kłócił już o LPG bo byłby to Off-Top straszny i po prostu jest głupotą przekonywanie kogokolwiek do swojej racji.

PS: Jeszcze aby mieć wiedzę i się wypowiadać o wyższości X nad Y, trzeba być mechanikiem, mechatronikiem i chemikiem wszechstronnie uzdolnionym. I tak wiedza większości z nas pochodzi z tego co usłyszeliśmy/przeczytaliśmy od innych specjalistów, dalej tłumaczyć nie muszę. :P Tego nie rozwiążemy nigdy bez specjalisty, ale o takiego trudno,

Nom i zawsze więcej niuta od samego dołu więc łatwo jeździć ekonomicznie. Mi zawsze LPG kojarzy się z BMW e39/e36 z przyciemnianymi szybami i zużytym sprzęgłem (Którego właściciel nie wymieni bo nie ma kasy).