E-REVO 0 Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) Witam. Co sądzicie o takim połączeniu: SSD Agility 3 60GB na system i kilka aplikacji ; 2x Caviar Black 500GB RAID 0 na wszystkie aplikacje i do tego Caviar Green 640GB na pliki typu filmy,zdjęcia,muzyka? Zamierzam kupić takie dyski ale nie wiem czy warto robic taki upgrade. Teraz mam Tylko Caviar Green 640GB odczyt/zapis ok 80MB/s.System miał by być Win 7 Ultimate 64bit. Edytowane 22 Listopada 2011 przez E-REVO Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Ja mam 120GB SSD, i 45GB przeznaczyłem sobie na system i aplikacje. Mam już tam chyba ~10 aplikacji i zostało jeszcze 11,2GB Także 60GB spokojnie wystarczy na wszystkie aplikacje, chyba że masz ich multum i zajmują pokaźne ilości miejsca. Z HDD to się narazie wstrzymaj ze względu na ceny bo nie ma sensu tyle przepłacać Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 czarny caviar to dobry dysk, tylko nie teraz, gdy każdy HDD kosztuje 250 lub więcej % swojej normalnej cecny Cytuj Link to post Share on other sites
E-REVO 0 Napisano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Dzieki, a system dużo szybciej startuje na SSD zapis/odczyt ok 500MB/s niż z Caviar'a Green'a ? Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Na pewno szybciej ale nie mierzyłem z zegarkiem. Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Jak kiedyś już pisałem, zbawi Cię te 5s różnicy we wstawaniu systemu w porównaniu do zwykłego HDD ? Czy tylko po to warto wywalać tyle kasy ? Sam używam 2x500GB Samsunga Green czyli 190MB/s odczytu i przy uruchamianiu komputera z hibernacji wstaje mi całe 12s czyli tyle co nic. SSD warto brać jak chcesz pracować na nim a nie do internetu czy samego systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 22 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) Tu nie chodzi tylko o samo wstawanie systemu bo tutaj jakiś drastycznych różnic w porównaniu z HDD nie ma. Ale szybkość uruchamiania się aplikacji tuż po starcie systemu. Na HDD to schodzi to chwile a na SSD w 2-3s mamy załadowane wszystkie aplikacje naraz. Do tego szybkość instalowania aplikacji, przykładowo taki MS Office 2010 na HDD instalował się ~10min na SSD ~2min 8) Nie wspominając o szybkości ładowania się poszczególnych leveli w grach. Ja też brałem prze zakupem SSD z przymróżeniem oka ale jak już odpaliłem system na SSD to mi szczęka opadła, tę wydajność i szybkość czuć na każdym kroku, nic nie daje takiego kopa sprzętowi jak kupno SSD. Ciężko to opisać to trzeba zobaczyć na własne oczy. Edytowane 22 Listopada 2011 przez rafal12322 Cytuj Link to post Share on other sites
piotr19772 10 Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Ja też brałem prze zakupem SSD z przymróżeniem oka ale jak już odpaliłem system na SSD to mi szczęka opadła, tę wydajność i szybkość czuć na każdym kroku, nic nie daje takiego kopa sprzętowi jak kupno SSD. Ciężko to opisać to trzeba zobaczyć na własne oczy. Dokładnie popieram kolegę w tej kwestii jak ktoś nie miał nigdy SSD to nie będzie wiedział o czy się mówi Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts