zerodwadwa 0 Napisano 15 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Witam, mój problem zaczął się od chwili kupienia od kolegi jego starego komputera. Przedstawiam specyfikację: Intel C2D E7200 GeForce 9800GTX+ lub GTX 260 TOP dysk twardy: Barracuda Seagate 160gb sata płyta głowna: Asus P5QL PRO Zasilacz: Modecom Feel III 500W 2x2gb DDR2 OCZ Zainstalowałem od momentu kupienia komputera system Windows 7 (pirat ultimate 64bit, potem home 32 bit, teraz home 64 bit) i cały czas borykam się z bluescreenami. Nie pytajcie nawet o numer błędu, bo było ich wiele, 3b, 7a, 1a, 00050 itp. Tylko raz komputer działał dłużej niż kilka godzin, ale po wyłączeniu i ponownym włączeniu rano, znowu 5, 10 minut i bsod. Nie mam pomysłów, poradźcie co może byc przyczyną tych bsodów, może za słaby zasilacz? zdaję sobie sprawe, że ten feel 500w to totalny bubel. Nie pomogla zmiana obudowy oraz zmiana systemu. Ram testowany memtestem, wszystko ok, dysk twardy testowany hdtunem, zero bad sektorów. Co jest grane? brakuje mi sił do tego, z góry dziękuję za WSZELKĄ POMOC! ELO! Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 15 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Na początek sprawdź temperatury CPU jak i GPU, w idle jak i pod obciążeniem. Ponadto zobacz jak zachowuje się sprzęt przy markowym zasilaczu (jak masz możliwość to takowy od kogoś pożycz). Cytuj Link to post Share on other sites
Vercruysse 148 Napisano 15 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Tak jak wyżej sprawdź zasilacz czy podaje odpowiednie napięcia.Jeśli nie pomoże na innym może być 450W ale koniecznie jakiś markowy. Obejrzyj także np płytę główną i zwróć uwagę na kondensatory. Zwiększ nieco napięcie na kościach pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 15 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 (edytowane) Po primo piraty są do bani wiem bo sam używam Po drugie proponuję zainstalować coś takiego: http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/hardware/gg463009 Po każdym BSOD-zie odpalasz i wczytujesz plik minidump z folderu o tej nazwie a znajduje się on w folderze Windows Z tego co wiem nie ma pełnego wsparcia do 64-bit ale ja używam i coś tam da sie z kodu wygmyrać W kodzie szukasz zdania "Probably caused by" może to coś pomoże a tak na moje oko to wywal ten zasilacz i nie rób tego co Ci tu wcześniej napisałem Aha i mam nadzieje że próbowałeś też opcję z jedną grafą Edytowane 15 Listopada 2011 przez RAKU 44 Cytuj Link to post Share on other sites
zerodwadwa 0 Napisano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Dzięki za porady, myślę, że i tak konieczna jest wymiana zasilacza. Co polecacie do tej konfiguracji i co ograniczy się do ceny 200zł? Oczywiście uwzględniając OC i montaż większego, lepszego twardziela. Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 15 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Markowe 400W da radę no chyba, że zależy Ci na zmianie konfigu w przyszłości to wtedy 500W by wystarczyło (pomijam SLI/CF). Proponowałbym OCZ SXS2 500W. Oczywiście zanim dokonasz zakupu zasilacza sprawdź dokładnie obecny sprzęt, żebyś niepotrzebnie nie wydał kasy na zasilacz Cytuj Link to post Share on other sites
zerodwadwa 0 Napisano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Spoko! dziękuje za pomoc, wrócę z jazd, sprawdzę temperatury i wkleję tu wszystko Cytuj Link to post Share on other sites
masspl 0 Napisano 15 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Możesz również sprawdzić programem memtest i upewnić się że to nie jest pamięć RAM Cytuj Link to post Share on other sites
Repcakk 3 Napisano 16 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ja miałem kiedyś Bsody bo miałem urządzenie dostępowe od internetu (kablówka), (nie wiem czy w tym przypadku można nazwać to modemem ;p?) podłączone pod USB, przez co było widziane jak karta sieciowa. Do tego miałem zainstalowane stery od sieciówki z płyty głównej i pam pam pam BSODy leciały jak szalone. Podpięcie neta do sieciówki na płycie rozwiązało problem Cytuj Link to post Share on other sites
zerodwadwa 0 Napisano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Siemano! sprawdziłem napięcia i temperaturę procka. Wszystko jest git, pod idle jak i pod obciążeniem. Dysk ponownie przeskanowany hdtunem, zero bad sektorów. Dzisiaj jeszcze sprawdzę ponownie ram memtestem i wieczorkiem podam wynik. Niestety, nie mam jak sprawdzic sprzetu pod lepszym zasilaczem. Jeszcze takie laickie pytanie: po co jest wtyczka 2pinowa do karty graficznej? czy te bsody mogą byc wywolane tym, ze jej nie mam? Podłączyłem tego kompa pod monitor, wpiąłem tylko myszkę i monitor i o dziwo działa już dwie godziny bez bsoda Następne pytanie: czy te bsody mogą byc wywolane tym, ze uzywam adaptera wifi (sagem xg760n, zainstalowane sterowniki producenta pod moją wersję systemu)? Cytuj Link to post Share on other sites
Vercruysse 148 Napisano 20 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 (edytowane) Mogą być jeśli występuje niezgodność sprzętowa.Błędy stop może powodować wiele czynników. Pytasz o 2 pinową wtyczkę na karcie GF.Służy ona do połączenia z kartą dźwiękową,wtyczka ta występuje tylko na GF. Edytowane 20 Listopada 2011 przez Vercruysse Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts