pudel 10 Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Jaką masz wersję bios-u? na stronie MSI masz do pobrania wersję poprawiającą stabilność. Sflashować bios to żaden większy problem: Universal Usb instaler + nvflash+ CWSDPMI+win bot 98. Zawsze można wrzucić fabryczny przed ewentualną odsyłką na serwis. Edytowane 13 Grudnia 2011 przez pudel Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 A bo ja wiem jaką mam wersję biosu? Taką jaka była w karcie od kupienia. Nie mam jak sprawdzić bo system nie chce odpalić na tej karcie. Cytuj Link to post Share on other sites
henus7 56 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 To jest bolączka każdego TF II 580 Zaktualizuj biosa na najnowszego i problemu ustaną... Po podbicu (na 1.050V) napięcia na DEF biosie też powinno chodzić A jeśli nie chcesz to załaduj BIOSa i tyle Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Zgadza się, mój gtx580tf2 na 1,050v w msi afterburnerze działa dobrze i nic mu się nie dzieje. Głupota producentów, no ale co poradzimy, powinni bardziej testować sprzęt zanim go wypuszczą. Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) @Szymon331 Skoro karta nie chce się poprawnie uruchomić to problem jest głębszy i trzeba wysłać ją na serwis @ivanos, rafal12322 To nie producenci kart graficznych są winni a nvidia/tsmc bo gpu potrzebują więcej V niż ich pierwsze serie To wytłumacz dla czego referenty podkręcają się bez podnoszenia V tyle co niereferenty z problemami ? Odp. masz napisaną dużo wcześniej. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez lwses Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Możliwości o/c zależą od samego gpu i ile V on dostaje. GPU które były produkowane na samym początku do poprawnego działania wymagały 1,0V od jakiegoś pół roku jest burdel z tymi układami i 1,1 V staje się normą. Jak już mieć do kogoś pretensje to do nvidii Cytuj Link to post Share on other sites
henus7 56 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Możliwości o/c zależą od samego gpu i ile V on dostaje. GPU które były produkowane na samym początku do poprawnego działania wymagały 1,0V od jakiegoś pół roku jest burdel z tymi układami i 1,1 V staje się normą. Jak już mieć do kogoś pretensje to do nvidii Z reguły wystarcza wspomniane już 1.05V ale spokojnie jak będzie kręcił to można się pokusić o edycję biosu i zdjęcie blokady z napięcia... I kręcić tak do 1.25V Bezpieczna granica pod warunkiem że ma się markowy bardzo dobrze trzymający napięcia zasilacz... Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Zaktualizuj biosa na najnowszego i problemu ustanąDo tej wersji karty którą On posiada nie było aktualizacji BIOS-u można jedynie modyfikować samemu. Najlepszym wyjściem jest zejście do zegarów referencyjnych lub ewentualnie podbić lekko napięcie jeżeli to nie pomoże zostaje serwis choć nie wiem czy w przypadku tej wygranej posiada do niej gwarę. Na upartego możesz przytargać kartę do mnie i sprawdzimy ją u mnie też jestem z CK Edytowane 14 Grudnia 2011 przez RAKU 44 Cytuj Link to post Share on other sites
henus7 56 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Dobry pomysł jeśli mieszkacie niedaleko siebie Pokombinujecie razem i rozgryziecie może problemik Co dwie głowy to nie jedna ... Pozdrawiam. EDIT: <b>@UP<b/> - 580 TFII Miał aktualizacje biosa... kumpel ma TF II 580 i miał aktualizacje i co się okazało zmieniło się tylko napięcie którego pomogło w stabilizacji GPU (DX10/11). i napięcie ma domyślne 1.050V. Więc jak to nie ma aktualizacji... ? Edytowane 14 Grudnia 2011 przez henus7 Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Jest aktualizacja do tej karty: http://pl.msi.com/product/vga/N580GTX-Twin-Frozr-II-OC.html Szymon posiada tę kartę: http://pl.msi.com/product/vga/N580GTX-Lightning-Xtreme-Edition.html Niby to samo ale różnią się chociażby wyjściami pomijając zegary Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Możliwości o/c zależą od samego gpu i ile V on dostaje. GPU które były produkowane na samym początku do poprawnego działania wymagały 1,0V od jakiegoś pół roku jest burdel z tymi układami i 1,1 V staje się normą. Jak już mieć do kogoś pretensje to do nvidii A dlaczego do Nvidi ??? -Zmodyfikowana sekcja zasilania które zaowocowały podkręceniem karty przez producenta. -Wymagania w podłączeniu np. 8pinowej wtyczki od zasilacza (a nie jak to jest w referencyjnym produkcie 6pinowej). -Decyzja o zmianie producenta pamięci. -Zmiana gniazd na śledziu karty. Wszystkie te zmiany tyczą tylko i wyłącznie firm trzecich bo nie nvidia ma trzymać się zaleceń pozostałych producentów kart,tylko ci pozostali nvidi.A,że tak nie jest,to sami widzimy tego efekt i wychodzi co wychodzi jedni sie cieszą drudzy płaczą.Już na pewno nie jest winowajcą tej sytuacji Nvidia. I nie pisz o napięciach jakie były wstecz a jakie są dzisiaj co ma piernik do wiatraka,jak producent podnosi taktowanie rdzenia (przy okazji ingeruje w PCB usprawnia po swojemu) i nie może uzyskać stabilności to logiczne,że podnosi V ba i tu widać jak podnosi skoro użytkownik taki jak @Szymon331 ma sobie sam jeszcze zwiększyć Trybisz ? jak nie to tu masz przykład na referencie moim i V. http://fotoo.pl/show.php/35165_screenshot003.jpg.html Dodam,że Nvidia gdy by tylko wymieniła te swoje badziewne turbinki na referentach,na te które spotykamy teraz u pozostałych producentów -nikt by nie narzekał.Ale Nvidia zawsze z chłodzeniem sobie nie radziła na swoich kartach.Wystarczy porównać turbinki z serii 2xx do 4xx 5xx. http://img710.imageshack.us/img710/3479/p1010492d.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 14 Grudnia 2011 przez lwses Cytuj Link to post Share on other sites
henus7 56 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Jest aktualizacja do tej karty: http://pl.msi.com/product/vga/N580GTX-Twin-Frozr-II-OC.html Szymon posiada tę kartę: http://pl.msi.com/product/vga/N580GTX-Lightning-Xtreme-Edition.html Niby to samo ale różnią się chociażby wyjściami pomijając zegary Przepraszam bardzo ale z tematu wnioskuje że jest to TF II a nie TF III Po za tym nawet jeśli to podbicie napięcia do 1.050 spokojnie powinno ustabilizować pracę GPU... ewentualnie 1.062 lub 1.075V Cytuj Link to post Share on other sites
ivanos 112 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) @ivanos, rafal12322 To nie producenci kart graficznych są winni a nvidia/tsmc bo gpu potrzebują więcej V niż ich pierwsze serie Nie skumałeś o czym piszę Skoro referencyjne wersje GTXa 570-580 mają tyle samo ROP,TMU,tą samą szynę i ilość pamięci do tego działają bez zarzutu i nie mają problemów ze stabilnością bo nie trzeba takiej karty voltovać zaraz po zakupie by nie sypała błędami to gdzie tu wina Nvidii ??? Sam rdzeń graficzny jest w każdym takim GTXie ten sam i to bez znaczenia czy to referent czy nie.NV sprzedaje GPU i daje wytyczne czego mają się trzymać producenci kart graficznych jednak jak pokazuje przykład MSI zrobiło po swojemu i wybajerzyło swoje grafy przebudowując PCB jak i całą sekcję zasilania-niestety z marnym skutkiem ( a wystarczyło zmienić tylko sam system chłodzenia i po sprawie ) Po dziś dzień ludzie mają problemy z niereferentami tego producenta i taka jest prawda Edytowane 14 Grudnia 2011 przez ivanos Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 No niestety tak prawda, w poprzedniej serii GTX400 nie było takich problemów bo tak nie ingerowali w układy a tutaj jechali równo, modyfikowali je na potęgę z niestety ujemnym skutkiem Cytuj Link to post Share on other sites
ivanos 112 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 No niestety tak prawda, w poprzedniej serii GTX400 nie było takich problemów bo tak nie ingerowali w układy a tutaj jechali równo, modyfikowali je na potęgę z niestety ujemnym skutkiem Otóż to u mnie GTX 480 chodzi non-stop 24/7 z taktami jak niżej na nie ruszanym napięciu i zero problemów,a to najzwyklejszy referent od Palita http://zapodaj.net/43b0bd4bd738.bmp.html Cytuj Link to post Share on other sites
pudel 10 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Jeśli to Lightning a nie TF 2, to najprościej zjechać z zegarem do standardowej wartości, martwi mnie jedno że system nie startuje, próbowałeś przez wszystkie wyjścia? bądź na innym kompie? ew. linuxa live cd? Co do stabilności i niezawodności kart to tak naprawdę ciężko stwierdzić jednoznacznie co zawiniło, modyfikacja układów , czy raczej wersje oc, osobiście miałem pecha od serii 200- sterownik ekranu, potem radeon 5850 Tf2, niby referent wysypki ekranu kilkanaście razy dziennie, teraz 560 Ti sterownik podczas przeglądania netu zresztą gtx 460 to samo więc można dostać pierdolca Cytuj Link to post Share on other sites
RAKU 44 25 Napisano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Przepraszam bardzo ale z tematu wnioskuje że jest to TF II a nie TF III Po za tym nawet jeśli to podbicie napięcia do 1.050 spokojnie powinno ustabilizować pracę GPU... ewentualnie 1.062 lub 1.075V To TF III na bank, wiem co piszę. Żeby podbić napięcie to trzeba zmodować BIOS i mieć albo płytę z integrą albo kartę na PCI ( nie wiem czy druga na PCI-E też by nie wystarczyła) i dopiero się zabawiać we flashowanie No chyba że źle zrozumiałem i karta wstaje normalnie do ekranu POST a wywala się dopiero w trakcie bootowania windy wtedy wystarczy pendrak płyta lub stacja dyskietek i drugi komp. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez RAKU 44 Cytuj Link to post Share on other sites
pudel 10 Napisano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Szymon widzę że na forum MSI napisałeś post odnośnie karty, jak są takie jaja przy starcie to raczej nie ryzykuj ze zmianą biosu, bo jeszcze całkiem padnie, odsyłaj ją na gwarancje nie ma na co czekać. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts