VMAX OC 5 Napisano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Witam, Komputer mi zachorował, chodzi mi o arfetakty przy włączaniu, czasami za drugim lub trzecim razem normalnie odpali, takie arfetakty występują gdy komputer jest zimny, co może być uwalone? http://img136.imageshack.us/img136/6586/dsc00499e.jpg temperatury http://img90.imageshack.us/img90/174/43510719.jpg Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Miałem coś takiego na poprzednim komputerze przy Radeonie 9550. Robiłem wszystko co mogłem, odświeżałem ekran, podkręcałem, skręcałem, aż w końcu samo ustąpiło.. Jedynym sposobem było włączenie kompa na 10 min przed użytkowaniem i restart - w tedy było wszystko w porządku. Myślałem, że tylko ja miałem taka przypadłość (nikt mi nie wierzył ), ale widzę, że nie jestem sam... Link to post Share on other sites
Sebool_uk 0 Napisano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Zmień rozdzielczość zdjęcia lub po prostu wstaw linka. Co do artefaktów to przyczyną mogą być przegrzane/popsute pamięci na karcie bądź problem tkwi w pamięciach ram spróbuj wyjąć każdą kość ramu i sprawdź po kolei pamięci wyjmij jedną i zobacz czy artefakty będą dalej występować jeżeli tak to wina spada na kartę graficzną dokładniej na pamięci karty graficznej być może się przegrzały miałem podobny problem karta wylądowała w serwisie... ps. Podkręcałeś kartę? jak tak to weź ustaw zegary na fabryczne i spróbuj odpalić kompa. W biosie też występują artefakty? Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 na 90% grafa pada i raczej na stale Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 na 90% grafa pada i raczej na stale No to ja byłem w 10% Grafika działa dobre dwa lata od momentu, gdy skończyły się z nią problemy (do chwili, w której ze złości ją złamałem). Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Tez tak mialem i mi nie przeszlo. Po pewnym czasie byly same artefakty i musialem karte wymienic. Nie sadze zeby sie przegrzala, moze moj zasilacz ktory wtedy mialem ją uszkodził. Podaj jaki masz zasilacz i w ogole sprzet? Link to post Share on other sites
aleks128 4 Napisano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Na 100% karta,ja taką samą sytuacje miałem na początku stycznia 2009roku ze swoją 7600GT identyczne artefakty występowały czyli nawiasem mówiąc pamięci na karcie się przegrzały i zepsuły albo za bardzo podkręcałeś pamięci(tak jak było w moim przypadku z 7600GT=ostre oc pamięci nawet bez żadnych radiatorów=zgon) Link to post Share on other sites
VMAX OC 5 Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Karty nie podkręcałem, nawet rozebrałem komputer i złożyłem ponownie, na karcie jest to samo nie zależnie czy włoże wtyczke 4pin czy nie. Problem ustępuje gdy komputer jest już ciepły, z arfetaktami nie da się wejść do windowsa. ale po 3 minutach jak już zrobie reset nawet jak gram w gta 4 i inne to nie wywala mnie a ni nic. Procek: AMD ATHLON 5000 2.9 ghz Płyta: ASUS M2N-SLI Karta: Palit 9600GSO 768MB + AC NV5 RAM: Goodram 2gb+1bg+512mb Dysk : Seagate 7200.10 Zasilacz: Coolermaster extreme power 460 zł (3 miesięczny) Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 na 99% pada ci pamięć na karcie graficznej i niestety tego się nie naprawia, jeśli karta jest na gwarancji to ją zareklamuj. Link to post Share on other sites
VMAX OC 5 Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 no nie ma gwarancji na karte ;)// może jeszcze pochodzi Link to post Share on other sites
STALKER__PL__ 4 Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 moj kumpel mial taki problem z pamieciami ze musial je suszarka do wlosow rozgrzewac hehe bo tak to komputer brudzil artefaktami Link to post Share on other sites
Sebool_uk 0 Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 no nie ma gwarancji na karte ;)// może jeszcze pochodzi No to jednym słowem mówiąc jest lipa jak już jest po gwarancji. Jeszcze możesz popytać w jakimś serwisie czy by Ci nie naprawili kiedyś widziałem na allegro, że za ok. bodajże 100zł wymieniają pamięci może masz tam u siebie w mieście jakiś serwis który by Ci naprawił kartę chyba, że to będzie nie opłacalne to wtedy sprzedaj kartę jako uszkodzoną na allegro Link to post Share on other sites
VMAX OC 5 Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 no właśnie to nie jest za bardzo opłacalne, ciekawe ile jeszcze pociągnie ;/ Link to post Share on other sites
Sebool_uk 0 Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 no właśnie to nie jest za bardzo opłacalne, ciekawe ile jeszcze pociągnie ;/Długo na pewno nie miałem ten sam problem karta w ciągu tygodnia padła doszczętnie tylko miałem jeszcze miesiąc gwarancji więc wylądowała w serwisie może jak nie będziesz jej tak katował np. w nic nie grał to może może jeszcze trochę pociągnie kto wie może w każdej chwili zrobić kaput Link to post Share on other sites
Recommended Posts