worm 17837 Napisano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 witam jestem posiadaczem karty gainward hd 4850 512MB http://www.gainward.com/main/vgapro.php?id=81 chciałem wymienic chlodzenie na accelero s1 rev2, problem pojawił się gdy ściągnałem plastikową "owiewkę", odkręciłem z tyłu karty radiator, ale okazało się że chyba jest przyklejony. czy na taśmie , czy na kleju, nie wiem. mocno trzyma pamiętam że na jakimś starym ge-force też mialem ten problem, wsadziłem karte w torebce antystatycznej do zamrażalnika na parę minut, potem bezproblemowo odskoczył, ale tutaj na razie nie będę tak ryzykował. jak to diabelstwo ściągnąc ? może ktoś z Was ma jakiś sposób ? nie chcę ukręcic rdzenia pzdr. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 6 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Gdzieś czytałem, że można podgrzać zwykłą suszarką do włosów, ale nie daję głowy, że to zadziała :mrgreen: Cytuj Link to post Share on other sites
pubpert 0 Napisano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 możesz także pokatować kartę jakieś 30 min a następnie szybciutko demontaż i spróbować podważyć uważając na resztę komponentów. Ewentualnie spróbuj rozruszać (kręcenie lewa - prawa) powinno poluzować. Miałem podobnie jak z gigabyta ściągałem pasywne chłodzenie, to coś tak trzymało się rdzenia że nie dało się całkowicie usunąć (z tego co pamiętam delikatnie zdrapałem). Po zmianie na inną pastę temp spadła o 20* Jest tylko jedno ale, najprawdopodobniej stracisz gwarancję, bardzo łatwo można sprawdzić czy było ściągane czy nie... więc się zastanów czy warto. Lepiej na tym założyć dwa wiatraki 90 i będzie chłodno i w miarę cicho. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 dzięki za rady... z suszarką może byc dobre wiem że stracę gwarancję ale chciałem ją trochę podkręcic, a z tym radiatorem fabrycznym nie jestem w stanie założyc radiatorków na pamiątki bo ten przesłania je częściowo :\ a jeśli chodzi o temperatury to jestem w lekkim szoku bo gpu-z pokazuje ok. 40 st. w spoczynku i pare więcej po graniu a wcale nie jest jakoś głośno. Cytuj Link to post Share on other sites
Maszin 0 Napisano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 o ile wiem to w gainwardach wymiana oryginalnego chlodzenia grozi utratoa gwarancji, na moim jest stiker gwarancyjny przyklejony na mocowanie coolera Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts