Skocz do zawartości

Recommended Posts

Planuje kupienie dysku twardego o pojemności 640-1000GB na przechowywanie danych pokroju zdjęcia, nieskompresowane firmy etc. Na dysku tym najprawdopodobniej nigdy nic nie będzie instalowane, gdyż zwolni mi się 30GB miejsca samych zdjęć z dysku głównego, więc powinno mi wystarczyć te 250GB na wszystko.

Oczekuje od dysku cichej pracy, by był chłodny, niezawodny i też nie za wolny. Czyli złoty środek...

Teraz zastanawiałem się nad dwoma propozycjami. Na allegro w cenach około 355 zł znalazłem Samsunga F1 1TB z 32MB cache, oraz tańszego o 20-30zł WD Green Power 1TB z 16MB cache (niestety nie ma na Polskim rynku wersji z 32MB, a jak już jest to po 500zł, czyli żal).

Zastanawiam się jaka jest pomiędzy różnica wydajnościowa, jakościowa etc. Czy te 16MB cache coś daje dodatkowego? Może jakieś porównanie ktoś zna, albo coś.

W przyszłości prawdoodobnie będę też składował zdjęcia, które będą mogły mieć nawet kilka set MB w 1 pliku, czy też pliki o wielkości kilku GB. Więc transfer też mnie interesuje. Nie będę go najprawdopodobniej dzielił na partycje, bardziej wole poukładane foldery.

• 2 tygodnie później...

Mam pewien problem.

Mam płye Asus P5LD2 na chipsecie 945P i Intel Pentium 4 620 - 3,2GHz (no, ale to nie jest ważne)

Kilka portów RAJD na dysku etc, ale...

Kiedy mam podpiete 3 dyski, 2xRaid, 1xPATA to w Windowsie (czy to XP, czy Vista) widze tylko 2 z nich, choć w biosie normalnie widze 3 odzielne i je rozróżnia bez problemów.

Jak odpalam Windowsa po podłączeniu nowego dysku, pokazuje mi info, że sterowniki zostały pomyślnie zainstalowane, ale dysku ni widu, ni słychu.

1. A RAID to nie jest "jeden" dysk? - Pytam bo nie bardzo rozumiem o co Ci w tym zdaniu o dwóch dyskach, z trzech, chodzi.

2. Ten nowy dysk pojawia się ma managerze urządzeń? - Jeżeli tak to w zarządzaniu dyskami pewnie trzeba go, o ile jest "dziewiczy", spartycjonować, a jeśli już ma założone partycje przydzielić literę/litery.

• 3 tygodnie później...