Skocz do zawartości

Zmiana procesora...

Recommended Posts

Witam,

Chcę zapytać o optymalny na chwilę obecną procesor mogący zastąpić mojego Phenoma II X2 555BE.

Czekałem z tym do premiery FX'ów, która zamiast ułatwić, utrudniła mi decyzję.

Reszta konfiguracji w sygnaturze, przeznaczenie: gry, budżet: 750-850zł (+ pieniądze ze sprzedaży starych podzespołów).

Na chwilę obecną rozważam:

- Phenoma II X6 1090T

- FX-8120

- Zmianę platformy na 1155 i kupno i3-2100 (i lepszy procesor kiedy wyjdzie Ivy Bridge)

1. Jeśli chcesz procesor do gier to Phenom II X6 będzie dobry.

2. Procesory FX są przeznaczone do profesjonalnych programów, a nie gier

3. Procesory Ivy Bridge będą różnić się od SB o kilka procent wydajnością CPU. Ich główną zaletą będzie wbudowany układ grafiki DX11.

Ja polecam kupić komputer wtedy gdy złotówka znów zwiększy swoją wartość.

Za 950 zł kupisz i5 Sandy Bridge 2300 i płyte 1155 - idealny do gier za te pieniądze.

700 zł - procesor i płyta za jakieś 250 zł Asrocka H61.

http://www.skapiec.pl/szukaj/w_calym_serwisie/core+i5+2300

http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/2166597

Edytowane przez wjtwat

Widzę że zmiana platformy i tak mnie czeka... Lecz po pewnych przemyśleniach wolałbym jednak dołożyć i celować w i5-2500k. Lecz w moim przypadku trzeba jeszcze doliczyć napęd DVD, ponieważ mój obecny jest jeszcze na PATA, a bez napędu nie postawie Windy.

Szkoda mi trochę obecnej płyty, ma jeszcze 20mies. gwarancji, Phenom też na gwarancji (ok 15mies.).

Która płyta będzie lepsza do 2500k: AsRock'a P67 Pro3 B3 czy ASUS P8P67. I jakie chłodzenie polecacie do dobrego OC?

też zmieniam kuzynce tylko czekam na spadek cen procków

dziś gg z jednym z pracowników Action co do ceny procesorów jest sezon ( brak w sprzedaży, dostawa w listopadzie ) i ceny poszły do góry a nie kurs dolara jak to się mami klientów podał mi przykładowe ceny jakie powinny być w sklepach

i5 2300 175-177$ czyli 520-550 zł

i5 2310 175-177$ czyli 520-550 zł

i5 2320 177-180$ czyli 550-565 zł

i5 2400 184-190$ czyli 570-590 zł

i5 2500 205-212$ czyli 635-660 zł

i5 2500K 216-230$ czyli 670-713 zł

dał sugestię że za niedługo ceny spadną i jeszcze napomknął o AMD Bul.... że nie będą takie złe, a cena będzie lepsza

czas pokaże ja wolę intel

Edytowane przez Zbysio

W chłodzenie i odpowiednia płytę główną do OC oraz w odpowiedni zasilacz zainwestujesz tyle że pod znakiem zapytania stanie opłacalność takie posunięcia jak OC.

Tak na marginesie: procesor do gier kupujesz? Lepiej poczekać i kupić nową kartę grafiki jak Kepler czy Southern Island. Jest jedno ALE. Intel ma w zwyczaju wycofywać procesory z rynku, a nie obniżać ich ceny. Np. Core i7 980X ceną zbyt się nie róźnił w momencie premiery i zejścia z rynku. Intel go wycofał bez uprzedniego zmniejszenia ceny. Także może to posunięcie jest OK że kupujesz nowy procesor.

Nowy procesor da mi więcej niż zmiana GTX570 na jakiegoś Radka7 czy GF6xx. Bo już teraz Phenom ogranicza wydajność w grach, często widzę uzycie procesora na obu rdzeniach 100% i 30-50% na GTX570. Zasilacz wystaczy, a co do chłodzenia nie miałem na myśli jakiegoś za 400zł. Myślałem raczej o czym pokroju SPC Fortis.