Skocz do zawartości

i5 760 - 90 stopni

Recommended Posts

Wczoraj grałem w CoD4, nagle wyskakuje komunikat "program blablabla przestał działać" - gra sie zawiesiła i wyłączyła.

Włączam ją ponownie, komp jakby przeszedł w stan uśpienia, wyłączył się uruchomił się ponownie.

Po uruchomieniu zniknął mi kursor myszy (był, ale jakby niewidzialny, ponieważ dało się najechać na ikonki, albo coś otworzyć, ale kursora nie było widać)

Nic nie pomagało, więc zrobilem format. Okazało się że problem z kursorem występuje po instalacji sterów do grafy (najnowsze, nigdy nie sprawiały problemów).

Odinstalowałem je i nie mam teraz żadnych (format robiłem pare razy a kursora dalej nie ma po instalacji sterów).

Z ciekawości uruchomiłem everesta - pokazał 60 stopni CPU bez obciążenia.

Odkręciłem chłodzenie procka (boxowe), przykręciłem.

Wszystkie programy pokazują 90 stopni.

Mój sprzęcior: DFI LAN PARTY DK T3EH9, Core i5 760, Kingston HyperX 4GB 1666MHz, Gigabyte GTX 470 OC 1280MB, OCZ ModXStream 600W

http://s1.img.pl/v/1110/101645beztytulu.jpg

Dzięki za pomoc :)

Edytowane przez AK-47

zetrzyj stara paste za pomoca chusteczki jednorazowej nasaczonej lekko spirytusem/ alkoholem izopropylowym a od biedy to sucha chusteczka tez wystarczy, spod radiatora wyczysc tak samo.

na procesorze rozsmaruj rownomiernie cienka warstwe nowej pasty i naloz chlodzenie. upewnij sie, ze chlodzenie dobrze "złapało" i mocno sie trzyma.

Edytowane przez wujashek

A może być tak, że czujnik albo coś jest zepsute, a procek ma ok temperature? Bez tej zmiany pasty nie da rady? programy pokazują to 90 stopni zarówno bez, jak i z obciążeniem. Tylko dziwne, że jak odpale prime95, to procek zmienia częstotliwość na jakies 1400 MHz.

Edytowane przez AK-47