AK-47 1 Napisano 3 Października 2011 Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (edytowane) Wczoraj grałem w CoD4, nagle wyskakuje komunikat "program blablabla przestał działać" - gra sie zawiesiła i wyłączyła. Włączam ją ponownie, komp jakby przeszedł w stan uśpienia, wyłączył się uruchomił się ponownie. Po uruchomieniu zniknął mi kursor myszy (był, ale jakby niewidzialny, ponieważ dało się najechać na ikonki, albo coś otworzyć, ale kursora nie było widać) Nic nie pomagało, więc zrobilem format. Okazało się że problem z kursorem występuje po instalacji sterów do grafy (najnowsze, nigdy nie sprawiały problemów). Odinstalowałem je i nie mam teraz żadnych (format robiłem pare razy a kursora dalej nie ma po instalacji sterów). Z ciekawości uruchomiłem everesta - pokazał 60 stopni CPU bez obciążenia. Odkręciłem chłodzenie procka (boxowe), przykręciłem. Wszystkie programy pokazują 90 stopni. Mój sprzęcior: DFI LAN PARTY DK T3EH9, Core i5 760, Kingston HyperX 4GB 1666MHz, Gigabyte GTX 470 OC 1280MB, OCZ ModXStream 600W http://s1.img.pl/v/1110/101645beztytulu.jpg Dzięki za pomoc Edytowane 3 Października 2011 przez AK-47 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 3 Października 2011 Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Ała...dotykałeś radiatora ? Gorący czy tylko ciepły. Albo program źle pokazuje, albo nie ma styku pasta > radiator. Powinien się przy takiej temperaturze chyba sam wyłączyć. Cytuj Link to post Share on other sites
AK-47 1 Napisano 3 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Pasty po odkręceniu i przykręceniu chłodzenia żadnej nie dawałem, jest cały czas ta oryginalna. Radiator (to pod wiatraczkiem na procku) jest letni. Cytuj Link to post Share on other sites
adson993 8 Napisano 3 Października 2011 Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Jeżeli odkręcasz chłodzenie, to powinno się nasmarować świeżą pastą... Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 3 Października 2011 Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (edytowane) zetrzyj stara paste za pomoca chusteczki jednorazowej nasaczonej lekko spirytusem/ alkoholem izopropylowym a od biedy to sucha chusteczka tez wystarczy, spod radiatora wyczysc tak samo. na procesorze rozsmaruj rownomiernie cienka warstwe nowej pasty i naloz chlodzenie. upewnij sie, ze chlodzenie dobrze "złapało" i mocno sie trzyma. Edytowane 3 Października 2011 przez wujashek Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 3 Października 2011 Udostępnij Napisano 3 Października 2011 To chusteczki czy 'husteczki'? Topic: Polecam zmienić pastę, a najlepiej chłodzenie. Polecam pastę zalman stg-2 - koszt około 30zł ps. mam taka sama plyte Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 3 Października 2011 Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Olaboga! 100 stopni przy 0,87 [V] , że też jeszcze nie kopnął w kalendarz ten procesor.. PS. Zalmana STG-2 kupiłem za 19 zł tylko trzeba poszukać Cytuj Link to post Share on other sites
AK-47 1 Napisano 3 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (edytowane) A może być tak, że czujnik albo coś jest zepsute, a procek ma ok temperature? Bez tej zmiany pasty nie da rady? programy pokazują to 90 stopni zarówno bez, jak i z obciążeniem. Tylko dziwne, że jak odpale prime95, to procek zmienia częstotliwość na jakies 1400 MHz. Edytowane 3 Października 2011 przez AK-47 Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 3 Października 2011 Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Coś masz nie tak, mój i5 760 po oc do 3,6ghz miał w occt max 65 stopni... W grach mam maks 55, średnio o wiele mniej. W idle 35-40. Nałóż pastę nową i zmień chłodzenie ewentualnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts