Skocz do zawartości

Temperatura Grafiki

Recommended Posts

Witam.

Posiadam kartę graficzną Radeon 4870x2 firmy Gainward i przy pełnych obrotach karta osiąga temperaturę 81*C i ją utrzymuje po przez zwiększenie obrotów wiatraka w stanie spoczynku temperatura waha się o okolicach 70*C. Przy max. obciążeniu i takiej temperaturze beta BF3 na max. detalach się ścinała były ubytki w grafice gdy manualnie zmniejszyłem temperaturę do 70*C zwiększając obroty gra chodziła bardzo dobrze i bez błędów w grafice. Więc moje pytanie brzmi następująco czy istnieje możliwość zmniejszenia maxymalnej temperatury karty graficznej ? Np. By karta utrzymywała temp. 70*C na max obrotach.

Wyczytałem na jednym z forum że seria 48xx takie temp. utrzymuje w normie lecz jak widać jest ona za wysoka.

Dodam że wiatrak karty graficznej jest używany w granicach 30% więc przy większych obciążeniach spokojnie by mógł szybciej popracować.

Edytowane przez Areodynamic

Wyczytałem na jednym z forum że seria 48xx takie temp. utrzymuje w normie

Jak kupowałem mojego Gainwarda 4850 to też tak myślałem, okazało się że w spoczynku miała 30-40st. a pod obciążeniem ok.60+.

Tak czy siak wymieniłem chłodzenie na S1 accelero rev.2 i może pracować bez żadnego wentyla z podobnymi temperaturami a z wolnoobrotowym Zephyrem 12cm nawet ciut mniej.

Więc może wymiana chłodzenia by pomogła, lub też chociaż przeczyszczenie tego co masz i położenie nowej pasty.

Edytowane przez wormadam

80C to nie dużo moja jedna z dwóch HD 6970 ma 99C ;p nie wiem dlaczego jeszcze działa może dla tego że mam je tylko trzy dni ;D

Kup lepszą obudowę/więcej wentyli (bierz pod uwagę wydajność). Zorientuj się czy Twój producent przyjmuje karty graficzne które były w taki sposób katowane i sobie padły.