Areodynamic 0 Napisano 1 Października 2011 Udostępnij Napisano 1 Października 2011 (edytowane) Witam. Posiadam kartę graficzną Radeon 4870x2 firmy Gainward i przy pełnych obrotach karta osiąga temperaturę 81*C i ją utrzymuje po przez zwiększenie obrotów wiatraka w stanie spoczynku temperatura waha się o okolicach 70*C. Przy max. obciążeniu i takiej temperaturze beta BF3 na max. detalach się ścinała były ubytki w grafice gdy manualnie zmniejszyłem temperaturę do 70*C zwiększając obroty gra chodziła bardzo dobrze i bez błędów w grafice. Więc moje pytanie brzmi następująco czy istnieje możliwość zmniejszenia maxymalnej temperatury karty graficznej ? Np. By karta utrzymywała temp. 70*C na max obrotach. Wyczytałem na jednym z forum że seria 48xx takie temp. utrzymuje w normie lecz jak widać jest ona za wysoka. Dodam że wiatrak karty graficznej jest używany w granicach 30% więc przy większych obciążeniach spokojnie by mógł szybciej popracować. Edytowane 1 Października 2011 przez Areodynamic Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 1 Października 2011 Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Temperaturę GPU da się regulować tylko poprzez regulację wydajności coolera GPU czyli właśnie poprzez regulację wentylatora/wentylatorów. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17830 Napisano 1 Października 2011 Udostępnij Napisano 1 Października 2011 (edytowane) Wyczytałem na jednym z forum że seria 48xx takie temp. utrzymuje w normieJak kupowałem mojego Gainwarda 4850 to też tak myślałem, okazało się że w spoczynku miała 30-40st. a pod obciążeniem ok.60+. Tak czy siak wymieniłem chłodzenie na S1 accelero rev.2 i może pracować bez żadnego wentyla z podobnymi temperaturami a z wolnoobrotowym Zephyrem 12cm nawet ciut mniej. Więc może wymiana chłodzenia by pomogła, lub też chociaż przeczyszczenie tego co masz i położenie nowej pasty. Edytowane 1 Października 2011 przez wormadam Cytuj Link to post Share on other sites
Areodynamic 0 Napisano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2011 No cóż szkoda że nie można tego ustawić ale cóż... A może kupić wiatraczek na boczną ściankę? mam na to miejsce na wysokości karty graficznej może przydało by się dodatkowe chłodzenie? Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17830 Napisano 1 Października 2011 Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Jeśli masz taką możliwość, to oczywiście spróbuj z montażem dodatkowego wentylatora. Nie jest to duży koszt a już może poprawić odprowadzanie ciepła. Cytuj Link to post Share on other sites
Areodynamic 0 Napisano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Chyba tak zrobię... Bo denerwuje mnie to trochę przy mniejszej temperaturze chodzi o wiele lepiej... nie rozumiem tego rozwiązania przez Radeona... Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17830 Napisano 1 Października 2011 Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Po prostu karta wymaga odpowiedniego chłodzenia, nie dopracowany produkt jakich wiele na rynku i tyle. Trzeba sobie samemu jakoś poradzić Cytuj Link to post Share on other sites
CzesioBF2 34 Napisano 3 Października 2011 Udostępnij Napisano 3 Października 2011 80C to nie dużo moja jedna z dwóch HD 6970 ma 99C ;p nie wiem dlaczego jeszcze działa może dla tego że mam je tylko trzy dni ;D Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 4 Października 2011 Udostępnij Napisano 4 Października 2011 99 stopni to już jest powód co najmniej do zmartwienia lub podejrzenia wadliwego działania karty lub coolera GPU...Jaki dokładnie masz model karty i czym ją obciążasz, że masz tak wysokie temperatury? Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 4 Października 2011 Udostępnij Napisano 4 Października 2011 80C to nie dużo moja jedna z dwóch HD 6970 ma 99C ;p nie wiem dlaczego jeszcze działa może dla tego że mam je tylko trzy dni ;DKup lepszą obudowę/więcej wentyli (bierz pod uwagę wydajność). Zorientuj się czy Twój producent przyjmuje karty graficzne które były w taki sposób katowane i sobie padły. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts