pubpert 0 Napisano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Witam Ostatnio stałem sie posiadaczem radeona PALIT 4870 SONIC i zaobserwowałem dziwny problem ze startem komputera. Muszę go zrestartować 3-4 razy zanim zaskoczy i zacznie ładować system. Staje w miejscu wykrywania dysku twardego (dysk jest ustawiony na sztywno w biosie). Początkowo myślałem że to problem z podkręconym prockiem ale zszedłem do ustawień standardowych i nadal się to pojawia. Jak komputer już wystartuje to działa bezproblemowo, żadnych zwiech itp. Czy może być to wina zasilacza, mam TAGANA 480 U22 więc mocy powinno być pod dostatkiem. Instalowanie nowego systemu na innym dysku raczej odpada może jakiś pomysł albo sugestie. Na wcześniejszej karcie nie było tego problemu. Jeszcze zaobserwowałem wysoką temp. mostka, oscyluje 45-50* Wszelkie pomysły i sugestie mile widziane Link to post Share on other sites
Wojciech Lenartek 0 Napisano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Napisz jaką masz płytę główną? Link to post Share on other sites
pubpert 0 Napisano 5 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 asus P5K PRO Link to post Share on other sites
Matuzalem 0 Napisano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Na stronach ASUS-a przy zbliżonych objawach sugerują m.in. reset BIOS-u. Jeżeli nie masz jego najnowszej wersji to też można go sflashować (w opisach wersji ni ma mowy ozmianach dla PCI-E, ale to nie znaczy nie warto i tego sprawdzić). Link to post Share on other sites
pubpert 0 Napisano 5 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Dzięki za sugestie, zreseruje a potem aktualizacja i sie zobaczy. Link to post Share on other sites
pubpert 0 Napisano 5 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Problem rozwiązany, pomogła aktualizacja biosu do najnowszej wersji. Wcześniej sam restart pomagał tylko częściowo. Przy wprowadzeniu jakiejkolwiek zmiany w biosie problem pojawiał się ponownie. Dziękuje za pomoc i sugestie Można zamknąć... Link to post Share on other sites
Recommended Posts