neo_30 0 Napisano 26 Września 2011 Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Witam. Posiadam : AMD Phenom II X2 555 BE ATI RADEON 5770 GA-MA74GM-S2H 2 GB DDR2 800 (Goodram) + 2 GB DDR2 800 (Samsung) Zasiłka Chiewtec 450 Kość samsunga dołożyłem niedawno i teraz mam problem z wykręceniem procka ponad 3,9 GHz Zmiany biosu nic nie dają, podnoszenie napięć także. Kręcę mnożnikiem, Jak ruszam szyne to przy 220 niebieski ekran. Mój poprzedni wynik: http://www66.zippysh...62548/file.html Może wy poradzicie coś w tym temacie. Cytuj Link to post Share on other sites
Alfons 30 Napisano 27 Września 2011 Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Kości Samsung są kiepskie, a ramy chodzą na 800mhz po OC czy wyżej? Cytuj Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 27 Września 2011 Udostępnij Napisano 27 Września 2011 masz idealnie jak u mnie(znaczy problem)..mozna poluzowac troche timingi,ciut dovoltowac pamiatki,podkrecic szyna na ile sie da(chyba jednak nie przekroczysz 220) a proca jechac mnoznikiem(w koncu po to jest ver BE)..no i pewnie procka tez bedziesz musial mocniej zasilic,ja obecnie mam 1,45V i jedzie stabilnie na 3.7GHz wyzej bym musial dac mu jeszcze wieksze napiecie.takze spokojnie daj mu na poczatek 1.4 i obadaj na ile wejdzie i jak bedzie stabilny Cytuj Link to post Share on other sites
neo_30 0 Napisano 28 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Pamięci chodzą na 800 po OC. Nie daje więcej. Napiecie 1,40 to max co dawałem , mówicie żeby więcej dać? Wyjmę kość samsunga i zobaczę co się stanie. Cytuj Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 28 Września 2011 Udostępnij Napisano 28 Września 2011 no to zostaw pamieci i pokombinuj z prockiem,podnies ciut napiecie i zwieksz mnoznik po czym obadaj stabilnosc.. ALE:jakie masz chlodzenie na tym procku?bo zeby nie bylo sytuacji ze go najzwyczajniej spalisz..!aha!przy OC dobrze jest wylaczyc opcje cool&quiet w biosie Cytuj Link to post Share on other sites
Alfons 30 Napisano 28 Września 2011 Udostępnij Napisano 28 Września 2011 A jakie masz napięcie na rami? daj im może z 2V ? Cytuj Link to post Share on other sites
SirRobin 3 Napisano 28 Września 2011 Udostępnij Napisano 28 Września 2011 po prostu zmniejsz mnożnik pamięci i tak nie będzie dużej różnicy w wydajności. Cytuj Link to post Share on other sites
neo_30 0 Napisano 28 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2011 (edytowane) Napięcia RAM dałem max 1,9. Wszelkie oszczędzania energii wyłączone w BIOS. Max napięcie dam mu dzisiaj 1,45 i zobaczę. Chłodzenie mam Hyper 212 Plus http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=6636 z dwoma wiatrakami. Komp czysty w środku Edit: Vcore dałem na 1,44 OCCT 20 minut i komp stabilny przy 4 GHz jadę dalej, zobaczymy ile wycisnę. Temperatura przy obciążeniu 39 stopni na rdzeniach. Edytowane 28 Września 2011 przez neo_30 Cytuj Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 28 Września 2011 Udostępnij Napisano 28 Września 2011 po prostu zmniejsz mnożnik pamięci i tak nie będzie dużej różnicy w wydajności.a co ma mnoznik pamieci(?) do mnoznika procka??jak nie wiesz o czym mowa to nie pisz glupotek i nie wprowadzaj w blad bo jeszcze komus krzywde zrobisz.... Cytuj Link to post Share on other sites
SirRobin 3 Napisano 28 Września 2011 Udostępnij Napisano 28 Września 2011 a co ma mnoznik pamieci(?) do mnoznika procka??jak nie wiesz o czym mowa to nie pisz glupotek i nie wprowadzaj w blad bo jeszcze komus krzywde zrobisz....lol napisał, że jak rusza szynę to na 220 ma bluescreen, przy tym przecież zwiększamy częstotliwość pamięci- mogą one być taktowane zbyt wysoko i blokować OC, jak zmniejszy mnożnik to spadnie częstotliwość na takie samej szynie i być może będzie ok. Cytuj Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 29 Września 2011 Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Pamięci chodzą na 800 po OC. Nie daje więcej. Napiecie 1,40 to max co dawałem , mówicie żeby więcej dać? Wyjmę kość samsunga i zobaczę co się stanie. a czytac umiesz panie SirRobin?no to teraz chlopak jedzie mnoznikiem,nawet z niezlym wynikiem jak widac po tym co pisze... btw.neo_30 jak tam najnowsze osiagniecia?jak sie komp zachowuje? Cytuj Link to post Share on other sites
neo_30 0 Napisano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Przy 1,50 V doszedłem do 4150 MHz dalej ni h... nie chce stabilnie działać. To najwyraźniej jego kres możliwości. Gdyby nie to to przy takich temperaturach doszedłbym do 4,5 GHz tak myślę. Coś przeszkadza i utrudnia ale nie wiem co. Pamięci nie mam czasu wyjąć, poza tym co mi z kompa jak mu 50% ramu wyjmę Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts