pikn94 0 Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Witam. Dziewczyna ma taki problem z kompem podczas przeglądania internetu+media player komp chodzi normalnie ale gdy tylko włączy grę komp wyłącza się po 5 minutach. Sprawdziłem temperatury które podaje obudowa procek ma 35 stopni czyli mało a komp się wyłącza może jakieś sugestie ? Wszystkie wiatraki się kręcą prawidłowo Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 sprawdz palcem wszystkie radiatory, mozliwe ze przegrzewa sie chipset albo cos innego, jak mozesz utrzymac palec na kazdym z radiatorow z 15 sekund to sprawdz kompa programami do obciazania, najpierw cpu, potem karta graf i ram. Edit, podaj jaki to sprzet jest, oraz jaki jest tam zasilacz? Konkretny model Cytuj Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 sprawdz palcem wszystkie radiatory, mozliwe ze przegrzewa sie chipset albo cos innego, jak mozesz utrzymac palec na kazdym z radiatorow z 15 sekund to sprawdz kompa programami do obciazania, najpierw cpu, potem karta graf i ram. Edit, podaj jaki to sprzet jest, oraz jaki jest tam zasilacz? Konkretny model dokladnie tak! przede wszystkim podaj co tam w srodku siedzi!i jak masz mozliwosc,to obadaj temperature procka.moze zwyczajnie radiator na nim zle siedzi?albo jakas pasta na nim byla "nie tego" i juz stwardniala..jednak zacznij od podania zawartosci obudowy bedzie dobrze! Cytuj Link to post Share on other sites
pikn94 0 Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 chłopaki wszystko jutro będzie sprawdze i podam Cytuj Link to post Share on other sites
Rysioo 0 Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 jak ktoś do mnie by zadzwonił z takim kłopotem od razu mówię zasilacz (i się jeszcze nie pomyliłem) daje sobie moją forumową rękę uciąć że to zasika włóż swój zasilacz do kompa dziewczyny (jeśli masz o podobnej mocy) i sprawdź -wtedy będziesz wszystko wiedział pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Rysioo, wlasnie dlatego pytalme o zasilacz, bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o zasilacz ;D Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 A ja się Rysioo dziwię, że ci jeszcze rąk nie upier*****o z taką zgadywanką. Jeszcze nie wiesz o jaką konfigurację chodzi ani jakim zasilaczem jest napędzana a już zdiagnozowałeś. Jestem pod wrażeniem. A jak już bawimy się we wróżkę to ja obstawiam kartę graficzną. Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 karta graficzna lub zasilacz ciekawy jestem czy przed wyłączeniem widać jakieś artefakty... Cytuj Link to post Share on other sites
pikn94 0 Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 nie ma żadny artefaktów poprostu gra i buch wyłącza się a reszte wiadomości podam wieczorem jak wrocę z randki hehe Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 To ja milej randki zycze i niestety tez zasilacz obstawiam, druga mozliwosc to spuchniete kondziloly na mobo i w stresie sekcja zasilania nie daje dosc papu prockowi Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Wlasnie, poza tym co napisalem wczesniej sprawdz kondensatory czy nie spuchly. Tutaj masz fotki takich spuchnietych: http://images.google.com/imgres?imgurl= ... G%26um%3D1 oraz http://obrazki.elektroda.net/54_1152205433.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Wlasnie, poza tym co napisalem wczesniej sprawdz kondensatory czy nie spuchly. Tutaj masz fotki takich spuchnietych:Dobra robota pikn94 takie kondzioly da sie dosyc latwo wymienic jesli nie boisz sie lutownicy Cytuj Link to post Share on other sites
slawi7 7 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Zasilacz na 99% Cytuj Link to post Share on other sites
pikn94 0 Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Więc tak mam "chyb" nazwe zasilacza 4life/hf mówi wam to coś ? a bebechy: athlon 64 x2 4200 2,3 GHz 1GB ram radeon x1550 nie wiem czy to wszystko coś wam mówi Ale zaraz zasilacz to ten http://www.agito.pl/zasilacze/tracer-4l ... 38410.html czyli chyba b.dobry ? Cytuj Link to post Share on other sites
kopec23 10 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Zasilacz jest masakryczny, więc bardzo możliwe, że to jego wina, ale dla pewności sprawdź jeszcze resztę. Cytuj Link to post Share on other sites
pikn94 0 Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Przecież taki zasilacz powinien pociągnąc taki sprzęt ja mam bardziej prądo żerny i mam głupiego modecom fell 350 i chodzi Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Patrzac na cene to nie wydaje sie zly ale ja sie na tym nie znam Sprawdz palcem wszystkie radiatory (oczywiscie po tym jak wlaczysz jakas gre i sie komp wylaczy), mozliwe ze przegrzewa sie chipset albo cos innego, jak mozesz utrzymac palec na kazdym z radiatorow z 15 sekund to sprawdz kompa programami do obciazania, najpierw cpu, potem karta graf i ram. Poza tymsprawdz kondensatory czy nie spuchly. Edit: Podaj jakie napiecia masz. Zmierz woltomierzem albo np. everestem Cytuj Link to post Share on other sites
pikn94 0 Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Ale napięcie czego ? :mrgreen: Jaki program do obciążenia procka i ram ? Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Napiecia zasilacza, linii 3.3V, 12V, Napiecie rdzenia procesora (W Everescie bedziesz mial ladnie opisane, jednak lepiej woltomierzem ale jak go nie posiadasz to podaj dane z everesta). DO obciazania moze byc Orthos. Cytuj Link to post Share on other sites
Shadowx 22 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Programem do obciążenia procesora i ram, jest np. Orthos. Wystarczy go uruchomić, a następnie z listy wybrać opcję, która Cię interesuję . Myślę, że Pan kowdipapo, miał na myśli napięcia zasilacza (najlepiej sprawdzać miernikiem). Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
pikn94 0 Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Chłopaki więc tak zrobiłem obciązyłem CPU tym programem test potrwał 5 minut i komp się wyłączył to więc tak co zrobic procesor zepsuty czy co ? Temperatura zaraz po wyłączeniu jakie pokazuje speedfan temp1 43c temp2 51c temp3 74c wow HDD 41 Core 60c wow Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Może ma zbyt duże temperatury i płyta wyłącza go by nie uszkodzić procesora. Mierzysz je czymś? Cytuj Link to post Share on other sites
pikn94 0 Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Właśnie podałem wyżej temperatury ze speedfana zaraz po wyłączeniu moim zdaniem są ogromne... Cytuj Link to post Share on other sites
wrzesi0 821 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Raczej nic nie zepsułeś. Poczekaj chwile i odpal kompa na 90% problem tkwi w temperaturach (procka lub zasilacza) jeśli po wyłaczeniu musiałeś długo czekac na mozliwość włączenia kompa to wywala zabezpieczenie na zasiłce jeśli czekałeś 1-2min to procek się przegrzewa zrób jeszcze raz test a dodatkowo monitoruj temp. procka w np. Speedfan sprawdź w BIOSIE jaka masz ustawioną Shotdown temp. jeśli np. 60st to zmień na 75-80 Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 A wiesz co Ci dadzą temperatury w idle? Nic. Temperatury podaj podczas pracy Orthosa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts