Skocz do zawartości

Kingston HyperX + P5KR

Recommended Posts

Witam serdecznie na forum,

Zamierzam zakupić te oto pamięci: http://www.komputronik.pl/product/45500/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Kingston_HyperX_DDR2_2x_2GB_800MHz_CL4_Low_Latency.html

Posiadam płytę główną Asus P5KR. Moje pytanie brzmi: czy te pamięci będą kompatybilne z tą płytą główną?

A dlaczego miały by nie być kompatybilne?

No czasami można zetknąć się z różnymi artykułami dotyczącymi niekompatybilności Kingstona i płyt Asusa. Nie wiem skąd to wynika. Dlatego też przed zakupem chciałem się upewnić czy te pamięci po zainstalowaniu będą działały w dual-u z moją płytą. Edytowane przez Luc3k

Kingstony KVR problemów nie robią. KHX'y bardzo często potrafią oferować BSODy itp.

Czym to jest powodowane? Skąd taka niekompatybilność?

Jaki w takim razie pamięci (podobnej kategorii) sugerujesz zakupić?

Edytowane przez Luc3k

Czym jest to spowodowane? Moim zdaniem tym, że czasy DDR2 już się skończyły i producenci wyprzedają resztki odstające od wcześniejszych parametrami. Inna sprawa, że radiator i nalepka z oznaczeniami została ta sama i ludzie się na to łapią.

Co rozumiesz przez pojęcie "podobnej kategorii" ? Jak dla mnie są dwie kategorie - pamięci kompatybilne i te niekompatybilne. I jestem przekonany, że wykonując codzienne klikanie bądź gierki nie zdałbyś tzw. ślepego testu przy porównaniu 800 CL5 i 1066 CL5. Moim prywatnym faworytem jest GoodRAM bądź KVC800D2N5.

Składam wiele komputerów różnym znajomym, również z polecenia. Jeśli słyszę od kogoś oczekiwania związane z pamięciami takiej czy siakiej marki i czuje że może się to skończyć źle - odsyłam do dowolnego Sprzedawcy. Wolę nie zarobić ani grosza, wolę by zestaw ode mnie działał stabilnie niż gdybym miał odbierać telefony i pretensje że coś się wiesza itp itd.

Wybór jak zwykle należy do Ciebie.

Co rozumiesz przez pojęcie "podobnej kategorii" ?

Chodziło mi o specyfikację tych pamięci. HyperX-y mają niższe opóźnienia od tradycyjnych Value Ram-ów.

Daruj sobie Kingstona, to jedne z najgorszych pamięci jeśli chodzi o kompatybilność z płytami. Bierz goodrama

Tu się akurat nie zgodzę. Ja osobiście miałem więcej uszkodzonych pamięci Goodrama niż Kingstona. W firmie stawiamy na Kingstona i jeszcze z tymi pamięciami nie miałem problemów. Prywatnie, czasami składając komputery używałem Goodramów i kilkakrotnie nie przechodziły testów Memtestem. Zostały wybierane dlatego, że były tańsze.

Screen znajduje się tutaj: http://luc3k.lan14.net/screeny/screen.JPG

Czy mógłbyś mi zinterpretować wartości taktowania pamięci? Dlaczego dla taktowania 400 Mhz timingi są 5-5-5-18, a dla taktowania 266 Mhz są 4-4-4-12 (te wartości ustawiałem w biosie)? Jak w ogóle należy interpretować działanie pamięci? Bios mi zgłasza, że pracują z prędkością 800 Mhz interleaved dual channel. Speedtesty pokazują trzy wartości (400, 266 i 200). Mogę prosić o rozwikłanie tej zagadki?

Jak sam widzisz, różnica jest czysto kosmetyczna i wspominając wcześniejszy ślepy test jestem przekonany że nie wskazałbyś jakie masz w danej chwili pamięci zamontowane w komputerze. Marketing wypromuje wszystko, nie sądzisz? :).

Dużo więcej wydajności zyskasz na dzielniku 1:2 podnosząc FSB. Pamiętam mój dawny prywatny konfig, ostatni jeszcze na DDR2, na Rampage Formula. Przy FSB=500 i 4x2GB 1000 CL5 miałem już ponad 8k MB/s. Przy FSB=400 i pamięciach 800 na piątkach powinieneś mieć już nieco ponad 7K MB/s. Już wtedy odczujesz wyraźny skok wydajności. Na tej platformie tkwi ona w magistrali a nie w niższych opóźnieniach RAMu.

Czyli podnieść trochę FSB? Podnosząc FSB procesor również mi się przetaktowywuje na wyższe prędkości. Masz na myśli wartość FSB frequency (tu mam obecnie 333) czy FSB strap to northbridge (to mam obecnie ustawione na auto)?

Szczerze powiem, że różnice nie są czysto kosmetyczne. Może to jest tylko moje subiektywne odczucie, ale system dostał kopa. Uruchamia się znacznie szybciej. Po uruchomieniu również wszystko jest szybciej wczytywane.

Edytowane przez Luc3k