madridista011 0 Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) Witam. Mam problem z karta xonar dx. Dotyczy on calkowitego braku dzwieku z jacka speakers/headphone, natomiast, gdy podlacze do innych typu center, side itp. dzwiek jest. Czytalem wiele na temat tej karty, lecz nigdzie nie znalazlem problemu podobnego do mojego. Karte wykrywa, sterowniki instaluja sie normalnie, w panelu xonara mam ustawione 2 speakers, 2 channels, oraz PCM 96KHz. Rzecz jasna w panelu sterowania jako urzadzenie domyslne ustawilem xonara, a karte zintegrowana wylaczylem w biosie. Po podlaczeniu calkowita cisza, natomiast slupki w panelu xonara poruszaja sie. Dodam, ze dodatkowe zasilanie jest podlaczone. Bardzo prosze o pomoc Edytowane 7 Września 2011 przez madridista011 Cytuj Link to post Share on other sites
Karol12 13 Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) Mówisz o wyjściu słuchawkowym na obudowie ? Połączyłeś xonara kablem audio do płyty głównej ? Edytowane 7 Września 2011 przez Karol12 Cytuj Link to post Share on other sites
madridista011 0 Napisano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Wyjasnie bardziej dokladnie. Mam sluchawki, oraz standardowe glosniki. Podlaczam je pod wyjscie speakers/ headphone na xonarze, czyli nastepne za tym, ktore swieci sie na czerwono. Niby powinno byc dobrze, lecz cisza. Po przestawieniu w panelu xonara na 5.1 i wpieciu w wyjscie np. center, lub side dzwiek jest. Takie rozwiazanie sprawy mi nie pasuje, poniewaz te wyjscia sa dedykowane do zestawu 5.1 i, gdy podlacze do nich sluchawki dzwiek jest znieksztalcony. Przy starcie slychac "pstryk", czyli dzwiek, ze karta startuje Nie chodzi mi o front panel, tylko o wyjscia z tylu karty. Cytuj Link to post Share on other sites
Karol12 13 Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Ok to trochę klaruje sytuację. Pyt: Czy jest dźwięk na wyjściu słuchawkowych na obudowie ? Brak dźwięku występuje w konkretnych programach czy ogólnie w systemie? Jak wejdziesz w urządzenia do odtwarzania, widzisz słuchawki / głośniki przy nich są słupki które ostro pracują to oczywiście masz zaznaczone odpowiednie urządzanie jako domyślne? Cytuj Link to post Share on other sites
madridista011 0 Napisano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2011 1. Nie posiadam front tanelu, 2. Brak dzwieku wystepuje ogolnie w systemie 3. Urzadzenie to glosniki asus xonar dx audio device i przy nim slupki pracuja. Cytuj Link to post Share on other sites
Karol12 13 Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Czy urządzenie asus xonar dx audio device jest zaznaczone jako domyślne ( zielony "ptaszek" na urządzeniu)? Próbowałeś ustawić inne urządzenie domyślne ? Po odłączeniu kabla słupki znikają? Cytuj Link to post Share on other sites
madridista011 0 Napisano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Tak jest zaznaczone jako domyslne. Nie probowalem ustawiac innego urzadzenia domyslnego. Po odlaczeniu kabla slupki nie zanikaja. Cytuj Link to post Share on other sites
Karol12 13 Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jeżeli słupki nie znikają to świadczy o tym, że urządzanie nie wykrywa kabla. A. uszkodzone wyjście B.złe ustawiania Proponuję usunąć całkowicie stery łącznie z ustawieniami. Ściągnąć ze strony producenta najnowsze stery i zainstalować. Sprawdzić w menadżerze urządzeń czy żadne urządzenia nie mają konfliktu. lub Spróbować ustawić inne urządzenie domyślne. Cytuj Link to post Share on other sites
madridista011 0 Napisano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) Stala sie jeszcze jedna rzecz. Kiedys uszkodzeniu ulegla wtyczka dodatkowego zasilania. Mocno sie zatrzasnela i podczas wyciagania uszkodzilem luty. Cala wtyczka wypadla i do teraz jest wlozona bez lutu. Do tej pory wszystko dzialalo. Nie jestem pewiem, czy to jest przyczyna, poniewaz nie wyskakuje zaden komunikat o braku dodatkowego zasilania. ps. Inne urzadzenie domyslne? Przeciez tam sa do wyboru tylko glosniki, oraz s/pdif i urzadzenia od karty zintegrowanej. Sterowniki juz mam najnowsze. Edytowane 7 Września 2011 przez madridista011 Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel ASUS Support 59 Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Wygląda na to, że karta jest niestety wadliwa i będziesz musiał zgłosić się z tym do Sprzedawcy składając reklamację. Cytuj Link to post Share on other sites
madridista011 0 Napisano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2011 W takim razie chcialbym sie dowiedziec, czy reklamacja zostanie przyjeta ze wzgledu na mechaniczne uszkodzenie karty, tak, jak wspomnialem wyzej. Jezeli nawet uszkodzenie zlacza 4pin nie jest powodem wadliwosci karty moge miec pewnosc, ze ze wzgledu na wlasnie to uszkodzenie gwarancja nie zostanie cofnieta? Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel ASUS Support 59 Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Decyzja zawsze należy do serwisu, nikt z góry nie odrzuca reklamacji . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts