Skocz do zawartości

"Karczma Pod Rozpalonym Radiatorem" otwarta 22:00-6:00

Recommended Posts

"Witam. Moje pytanie dotyczy systemu operacyjnego Linux, stosowanego w komputerach zamiast systemu Windows. Stosowanie Linux-a jest podyktowane chęcią posiadania legalnego oprogramowania (jest to darmowy system, w odróżnieniu od Windowsa). Zauważyłem, że niektóre elementy systemu mają dziwne nazwy, np. niektóre programy (niezbędne dla systemu) są nazywane \"demonami\" (co prawda słowo angielskie to \"deamon\", a nie \"demon\"), istnieje program GNOME (gnom - mityczny stworek), popularnie używany w tym systemie do organizowania środowiska pracy. Są też elementy zwane \"druidami\". Informatycy tworzący takie systemy wymyślają podobne nazwy z własnej inwencji, wyobraźni. Nie wiem, na ile ta wyobraźnia jest \"zainfekowana\" myśleniem magicznym, czy wręcz może satanistycznym. W każdym razie pojawił się problem: Czy powinienem instalować na swoim komputerze taki system...? Czy nie oznacza to \"zaproszenia\" szatana do mojego życia? Ja sam nie jestem zbytnio przeczulony na tym punkcie, ale ostatnio widuje się coraz więcej ostrzeżeń przed praktykami magicznymi czy satanistycznymi. Na przykład noszenie łańcuszka z symbolem magicznym nie jest zalecane, nawet wtedy, gdy noszący jest obojętny na sprawy magii. Mówi się, że to może stanowić \"furtkę\" dla demonów, aby mogły działać w życiu człowieka. Ja nie chciałbym stwarzać demonom żadnej okazji do działania ani w moim życiu, ani w życiu innych ludzi. Proszę o odpowiedź, czy powinienem instalować ten system. Alternatywą jest (jeśli chce się mieć legalny program) kupienie Windowsa za kilkaset złotych."

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...