y0ddh4 10 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Cześć Mam problem z dyskiem na ATA w laptopie. Po jego podłączeniu (używany, wymazany) komputer pokazuje BIOS'a, wejście F10 i ma się ładować system, a się wyświetla komunikat "Usuń dyski lub inny nośnik Zrestartuj, naciskając klawisz" - bez polskich znaków. Gdy wyjąłem płytkę XP z napędu, nadal się pokazuje, botowanie ustawiłem na first napęd optyczny, a i tak się tylko raz pojawił napis naciśnij... ten z instalacji XP, potem coś nawaliło, ale to była kość RAM nie dopchnięta, teraz obie są dobrze włożone, co to może być? Dysk jest (powinien być) sprawny Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Jak nie wiemy czy dysk jest sprawny to polecam: http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Tam masz wszystko napisane. Zrob skan dysku + odczyt smart i przedstaw nam wyniki Edit: Jak nie masz cd wolnej a masz np. pendrive o pojemnosci conajmniej 3 mb to: http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdr ... 54005.html A potem na takim sformatowanym pendrive utworzylem forlder MHDD, tam zgralem pliki mhdd ( http://hddguru.com/download/software/mh ... rchive.zip ). Potem otworzylem plik pendrive:\MHDD\CFG\Config czy jakos tak i zmienilem obie opcje na true. Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Jezeli bootowanie z CD dziala to polecam sciagnac plytke HirensBoot CD, na ktorej sa prawie wszystkie potrzebne narzedzia do diagnostyki PC, i sporo do naprawy HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Dysk sprawdziłem w BIOSie - jest tam taka funkcja testująca HDD, mam HirensBoot CD i nie mogę tego odpalić, napęd jest sprawny bo jeszcze parę dni temu z niego korzystałem W czym jeszcze może tkwić problem? Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Ciezka sprawa bedzie z tego co widze, nie mozesz odpalic hirensa z CD ? Moze to onaczac uszkodzenie kontrolera ATA/SATA, ale mam nadzieje ze nie... Na wszelli wypadek wyciag baterie, posprawdzaj wszystkie kabelki cos moze byc niedopchniete a potem to zostaje testowanie komponentow w innej maszynie Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Przed chwilką podpiąłem dysk do innego laptopa i ten sam komunikat, a tamten laptop jest na pewno sprawny. Problem jest już od pewnego czasu, dysk jest nowy (używany), gdyż już z poprzednim były problemy, nie mogłem go odpalać, nie chciał się ładować i w końcu zaczął trzeszczeć - nie miałem wątpliwości, że to usterka fizyczna. Teraz czy ustawiam botowanie z cd, czy z hdd jako pierwszego to się pokazuje ten komunikat. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 A próbowałeś zbootować coś bez dysku w środku? Czy wtedy dzieje się to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Wtedy pojawia się: "Non-Stsyem disk or disk error" i tam, żeby go zresetować... Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 a probowales odpalic MHDD? Tez ten sam blad? Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Nie, nie próbowałem, ale próbowałem już trzema płytami; XP, Vista i Hirens'a i to samo Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 To sprobuj. Mhdd nie potrzebuje twojego dysku zeby odpalic. Jak nie odpali to znaczy ze nie jest to wina dysku. Odpal z cd lub z pendrive i sprobuj skana zrobic i smart odczytac i wyniki tutaj wrzucic Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Wypaliłem płytkę i też się pokazuje ten sam komunikat... Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Wyglada na blad odczytu z DVD i HDD, jezeli 4 plyty bootujace sie na innym komputerze nie dzialaja (sprawdziles ?) Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Ten sam znaczy "Non-System disk or disk error"? Odpalales z cd? Moze to wina kontrolera. Masz moze pendrive zeby sprobowac? Jak z pendrive nie odpali to bedzie kiepsko ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 te płyty wszystkie działają, jeszcze spróbuję z pendrivem i wyczytałem w internecie (już dwa razy), że czasem nawala (szczególnie w tym laptopie) karta sieciowa, więc ją też spróbuję wyjąć i zobaczę, napiszę jak mi się nie uda - zostańcie w temacie Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Czekamy Mysle ze jak nie odpali z usb to problem z Mostkiem Poludniowym moze byc, czyli w sumie z mobo. Nie grzal sie laptop za bardzo ostatnio? Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Nie, on i cichy i chłodny był Szukam instrukcji Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 jezeli chipset intela to potwierdzam sieciowki padaja czasem bez wiekszej przyczyny i sporo z tym potem problemow ale zeby zo mialo wplyw na ICH to sie jeszcze nie spotkalem. Z plytami to podejrzewalem ze sprawdzone ale wolalem zapytac dla pewnosci... przykro mi ale pomoc bedzie ciezko jak nawet usb nie pojdzie Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Wie ktoś, gdzie w HP nx7010 jest sieciówka? Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Niestety nie mam pojecia. Nigdy nie otwieralem laptopa (nigdy nie mialem laptopa ;D ). Moze poszukaj gdzies przy gniezdzie internetowym albo poszukaj anteny wifi. Moze w google poszukaj, choc na pierwszych dwoch stronach nic nie znalazlem ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Wyglada na to ze nie tyko ty masz taki problem: http://forums11.itrc.hp.com/service/for ... Id=1300269 to z NOWYM dyskiem jest w temacie??? Dziwna sprawa moze producent cos namieszal zeby uzyszkodnicy sami nie zmieniali HDD ? EDIT: MAM znalazlem rozwiazanie to problem z hiberfile.sys http://forums11.itrc.hp.com/service/for ... Id=1153440 @kowdipapo jak sie udalo to piwo sie nalezy P.S. A ja jestem abstynent calkowity od paru ladnych lat Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Brawo Warrk ;D Teraz czekamy tylko na y0ddh4'a zeby potwierdzil ze rozwiazales mu problem Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Z komputera wyjąłem chyba wszystko i nie znalazłem karty sieciowej... Przy gnieździe sieciowym nic nie było, dosłownie na części pierwsze go rozłożyłem Jak można jeszcze wyłączyć sieciówkę ?? edit: nie zauważyłem Waszych postów zaraz poczytam te tematy i zobaczę Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Z ta sieciowka to mozesz w biosie poszukac, moze gdzies bedzie Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 7 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Poczytałem, jednak ja nie mam możliwości ruchu na tym dysku, nic nie mogę zrobić, innego nie mam, nie mam jak podłączyć go do PC... Może coś źle interpretuje (z angielskiego to ja orłem nie jestem) ale wydaje mi się, że nie pomoże mi to rozwiązanie ;( edit: włożyłem inny hdd do komputera i też się pokazuje ten komunikat, może coś innego jest niesprawnego? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts