jutjub 1565 Napisano Poniedziałek o 10:17 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:17 Składam "nowy" komputer do gier w FHD (FS25, RDR2, GTA, MTA, Fortnite). Mam kilka rzeczy ze starego kompa, ale całą podstawę muszę wymienić. Mam obudowę, dyski, zasilacz MSI 850G, RX6650XT. Budżet to 2800-3000 zł. Coś takiego złożyłem: https://proline.pl/koszyk/70cab006 + zastanawiam się nad SSD 2TB - KC3000 nadal jest polecany? Zastanawiam się nad płytą główną, czy jest sens dopłacać do X670 albo innej B650. Mam pytanie, bo ten Eagle, ma montowane dwa dyski na takich jakby zawleczkach, byłby problem zamontować w tych slotach radiator na dysku? Czy taki zestaw, z tą kartą, da radę w.w. grach na wysokich? Czy już pora przymierzać się do wymiany GPU? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano Poniedziałek o 12:08 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:08 Jak najbardziej da to radę. Sam cooler pewnie dałbym większy, a różnicy pomiędzy tańszym R5 7500F raczej przy tym GPU nie zauważysz. Godzinę temu, jutjub napisał: Zastanawiam się nad płytą główną, czy jest sens dopłacać do X670 albo innej B650. Sama dopłata do chipsetu nic nie da. Jeżeli nie masz jakiś specyficznych potrzeb co do IO, wymagań lepszego kodeku audio, radiatorów na dyski, etc, to nie ma sensu przy takim buildzie dopłacać do droższej płyty. Btw, gigabyte ma cashbackhttps://aorus-eu-q4-promotion.com/pl_PL Godzinę temu, jutjub napisał: Mam pytanie, bo ten Eagle, ma montowane dwa dyski na takich jakby zawleczkach, byłby problem zamontować w tych slotach radiator na dysku? Nie powinno być problemu, te zawleczki zwykle zajmują tą część przeznaczoną na chwyt śrubki, a radiatory zwykle mają w tym miejscu wycięcie. Miałem kilka płyt z podobnymi zawleczkami i nigdy nie wystawały one poza obrys uchwytu dysku. 1 godzinę temu, jutjub napisał: Czy już pora przymierzać się do wymiany GPU? Da radę spokojnie jeszcze długo zanim realnie będziesz musiał to gpu wymienić. Jeżeli nie czujesz jeszcze potrzeby grania na maxxx detalach przy 150+ FPS, tylko pasuje Ci okolice 70 FPS to nie ma sensu wymieniać GPU. Niewiele gier obecnie do komfortowego grania w 1080p wymaga mocniejszej karty - żadna z tych co podałeś. Wymiana na coś pokroju RTX 4060 jest absolutnie bezsensowna bo w większości gier nie odczujesz różnicy . Cytuj Link to post Share on other sites
jutjub 1565 Napisano Poniedziałek o 12:44 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:44 34 minuty temu, Adames napisał: Sam cooler pewnie dałbym większy Np.? 34 minuty temu, Adames napisał: Sama dopłata do chipsetu nic nie da Ok. Czyli odpuszczam X. Tylko pytanie - Eagle będzie ok do tego R7? Wracając do dysku, KC3000 2TB - czy coś innego? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano Poniedziałek o 13:27 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:27 Np fortisa:https://www.x-kom.pl/p/1075140-chlodzenie-procesora-endorfy-fortis-5-dual-fan-140x120mm.html albo taniej i RGB:https://www.x-kom.pl/p/1154663-chlodzenie-procesora-silver-monkey-x-stormy-120mm-argb-wht.html Srebrna małpa to chińczyk brandowany przez xkom, daje nawet radę przy cenie jaką proponują. Miałem od nich kilka coolerów - jakość taka sama jak endorfy, wentylator zwykle przy maxx obrotów był dosyć głośny ale po to bierze się duży cooler by wentylator ledwie się kręcił. 32 minuty temu, jutjub napisał: Tylko pytanie - Eagle będzie ok do tego R7? Sam tej płyty nie miałem, wydaje mi się że do takiego procka wystarczy. HW Unboxed zawarł tą płytę w swoim wielkim teście:https://www.youtube.com/watch?v=pUUVW7wgR3s Płyta przy 7950X i katowaniu Cinebench miała 81 st. C. na VRM - wynik całkowicie akceptowalny przy takim katowaniu jak na budżetową płytę główną. 37 minut temu, jutjub napisał: Wracając do dysku, KC3000 2TB - czy coś innego? Nie mam zdania, sam używam od roku Lexara NM790 2TB i daje radę, brak problemów, ten kc3000 pewnie jest nawet trochę lepszy. Cytuj Link to post Share on other sites
jutjub 1565 Napisano Poniedziałek o 16:48 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:48 (edytowane) Fortis 5 i powyższy Silver Monkey, są dużo lepsze niż Arctic Freezer 36 ARGB? Zależy mi na balansie między wydajnością i ciszą. Co prawda, z jednym wentylatorem, ale za 149 zł jest Fortis 5 *159zł Edytowane Poniedziałek o 16:55 przez jutjub Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano Poniedziałek o 18:40 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:40 Większe chłodzenie zdecydowanie więcej daje niż drugi wentylator. Ferra i ten SM są zdecydowanie wydajniejsze, czy dużo? To pojęcie względne. Bęczmarki zwykle pokazują kilka stopni - te kilka stopni to jest jednak wystarczająca różnica, by zkręcić wentylator z 100% na jakieś sensowne obroty. Każdy układ chłodzenia przy pewnych obrotach ma punkt przy którym wentylator z coolerem osiągają lokalne minimum głośności do temperatury, czyli jednocześnie jest cicho i chłodno. Powyżej tej wartości obrotów zwykle głośność rośnie bardzo mocno a temperaturki spadają zdecydowanie mniej. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano Wtorek o 06:55 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:55 12 godzin temu, Adames napisał: Większe chłodzenie zdecydowanie więcej daje niż drugi wentylator. Ferra i ten SM są zdecydowanie wydajniejsze, czy dużo? To pojęcie względne. Bęczmarki zwykle pokazują kilka stopni - Pokaż te bęczmarki gdzie Ferra i SM wypadają lepiej o te kilka stopni od Freezera 36. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano Wtorek o 07:39 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:39 Jasne, tu test na 3950X Do Ryzen 7700 nie ma sensu brać drogiego AC bo nic to nie zmieni w kontekście temeperatur, te procki mają problem z transferem ciepła Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano Wtorek o 07:45 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:45 @kajtek. Nie Ferra a Fortis - to dwa coolery z różnych segmentów. Mając do wyboru ferrę i freezera 36, to zdecydowanie wybrałbym arctica. Fortis to już inna waga. No właśnie drogiego ... 139 zł za Arctica Freezera 36 vs 159 za Fortisa 5 vs 159 zł za małpę. Porównań bezpośrednich tych chłodzeń nie ma bo samych coolerów jest ogrom a Endorfy i SMX to praktycznie dostępne są tylko w Polsce. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano Wtorek o 16:09 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:09 8 godzin temu, Adames napisał: @kajtek. Nie Ferra a Fortis - to dwa coolery z różnych segmentów. Mając do wyboru ferrę i freezera 36, to zdecydowanie wybrałbym arctica. Fortis to już inna waga. No właśnie nie. Fortis to praktycznie wydajność Fery 5. Fortis większy z wentylem 140 mm ale jego RPM jest znacznie niższe. Dopłata do Fortis 5 mając Freezer 36 za połowę ceny to dramat. Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano Wtorek o 19:36 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:36 Hmm, szukam, szukam i nikt nie testuje fortisów z niczym co by było jakoś porównanie pośrednie wyciągnąć. Może faktycznie przeceniłem tego Fortisa 5, mając kilka sztuk to przy prockach pokroju 10700k były w sam raz. Freezer 36 mi wyglądał jak trochę nowsza wersja arctica 34 a to poziom spartana max (4 heatpipe) był. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano wczoraj o 05:51 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:51 Nie nie, 36 odjeżdża i to mocno. Cytuj Link to post Share on other sites
jutjub 1565 Napisano wczoraj o 11:54 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 11:54 (edytowane) Panowie, bo już nie wiem. Brać Artcic 36? Tak się jeszcze zastanawiam, jak już tyle zmian robię, to chyba wymienię poczciwą 6-letnią budę. Tylko tak patrzę, coś fajnego od be quiet/Corsair kosztuje 500-700 zł. Nie chciałbym tyle wydać kasy. Może da się coś budżetowo, a całkiem ok? Nie wiem czy mieszczę się budżetem z moimi wymaganiami: dobre wykonanie (o ile można spodziewać się tego), ARGB, dosyć ciche wentylatory stockowe, nie-piekarnik, dosyć pojemna (AiO nie zamontuję, ale w przyszłości jakaś dłuższa karta 3 wentylatorowa, mam 4 dyski SATA, więc dobrze byłoby to upchać. Do 300 zł. Obecnie ma Regnum RG4T, jak nic ciekawego nie będzie, to chyba zostanę przy starej. Znalazłem: MSI MAG FORGE 120A AIRFLOW MSI MAG FORGE 112R ENDORFY Ventum 200 ARGB - aktualnie jest promocja, kosztuje 200 zł; na minus 2x USB 2.0 na froncie, trochę lipa Edytowane wczoraj o 12:10 przez jutjub Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano wczoraj o 12:22 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:22 Tak bierz polecanego przez @kajtek. Arctic Freezer 36 - wygląda, że się pomyliłem i go źle oceniłem. Chyba jest spoko - może za jakiś czas go kupię i sprawdzę. Co do obudowy to szczerze polecam be Quiet! Silent Base 802 - sam używam prywatnie w komputerku służbowym też. Obudowa jest świetna pod kątem utrzymania czystości. Obecnie podrożała, ja kupowałem za ok 600 zł (wersja biała z oknem). Jeżeli chodzi o "tanie" obudowy:https://www.x-kom.pl/p/591822-obudowa-do-komputera-corsair-4000d-airflow-czarna.html Ta jest niezła, miałem, jakościowo jest ok. W tej też budowałem (stanowisko dla kolegi z pracy): https://www.x-kom.pl/p/1271486-obudowa-do-komputera-phanteks-nv5-mk2-black.html Naprawdę fajna ale ciężko utrzymać czystość i potrzeba dokupić wentylatorki. Co do obudów, które podałeś - miałem tylko jedną sztukę Ventum 200 (wersję bez RGB) i jakościowo to jest dolna półka, zdecydowanie nieporównywalne z droższymi konstrukcjami. Patrząc na zdjęcia tych MSI też odnoszę wrażenie raczej niskiej jakości. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jutjub 1565 Napisano wczoraj o 12:31 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 12:31 be quiet! Pure Base 500DX Black - a ta? Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano wczoraj o 18:48 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:48 Stówkę drożej masz bardziej przestronną i lepiej wykonaną https://www.morele.net/obudowa-be-quiet-shadow-base-800-bgw60-13095162/ Ewentualnie https://proline.pl/obudowa-do-komputera-fractal-design-meshify-2-lite-black-tg-light-tint-p8115884 Na Ventum i inne tego typu nawet nie patrz tandeta totalna. Cienkie blachy, mało miejsca w środku. Z budżetowych skrzynek to https://proline.pl/obudowa-do-komputera-phanteks-xt-pro-tempered-glass-black-ph-xt523p1-bk01-p8120960 I dorzucić ze 3 Arctici P12 PWM PST. Jest też wersja ARGB z wentylami za 370 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts