marik81 1211 Napisano 14 Listopada Udostępnij Napisano 14 Listopada Taka nietypowa sprawa.Potrzebuję wzmocnić sygnał wifi tylko dla jednego urządzenia, drukarki. Obecnie mam jeden router główny Asus AC66U B1. Do niego po kablu podpięte dwa komputery, po wifi reszta urządzeń.Drukarka podłączona po wifi widoczna jest dla komputerów jak i telefonów. Niestety muszę przenieść ją w inne miejsce gdzie praktycznie nie widzi już sieci wifi, często zrywa połączenia.Mam dwa stare routery, jeden TP-Link wr720n, drugi Netgear WNR614.Router Netgear ma w ustawieniach coś takiego jak repeater, lecz niestety po ustawieniu drukarka nie jest widoczna w sieci przez żadne z urządzeń. Co do TP-Linka to na YT jest film z konfiguracją na repeater. Niestety również to nie działa. Drukarka nie jest widoczna przez żadne z urządzeń. W skrócie. Chcę coś takiego:Drugi, stary router łapie wifi z pierwszego Asusa i wzmacnia sygnał dla drukarki, całość tworzy jedną sieć, tak by drukarka była widoczna dla wszystkich urządzeń podłączonych do głównego routera.Albo robię coś źle, albo nie jest to do osiągnięcia bezprzewodowo na tych routerach.Czy jest więc taka możliwość by drukarka połączona do drugiego routera mogła być widoczna w całej sieci? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 14 Listopada Udostępnij Napisano 14 Listopada Drugi router musi być skonfigurowany jako Access Point. Stawiasz go na linii główny modem->drukarka (najbliżej drukarki) i łączysz kablem z głównym routerem. Bo tam, gdzie jest już zanik sygnału, to bezprzewodowo magicznie nie poprawi się zasięg. Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 14 Listopada Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada Niestety nie mam możliwości połączenia po kablu. W tamtym miejscu inne urządzenia nie mają problemu z rozłączaniem, widocznie drukarka ma słaby moduł Wi-Fi i potrzebuje mocniejszego sygnału. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 14 Listopada Udostępnij Napisano 14 Listopada 21 minut temu, marik81 napisał: W tamtym miejscu inne urządzenia nie mają problemu z rozłączaniem, widocznie drukarka ma słaby moduł Wi-Fi No to drugi router odbiera WiFI z pierwszego, a od niego kabelek do drukarki. Router złapie WiFi, bo inne urządzenia też tam łapią jak piszesz i poda internet po kablu. Można takie coś robić na Raspberry Pi Zero W, jak komuś zależy na miniaturyzacji. Ale masz router nieużywany, więc możesz zrobić jak wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 14 Listopada Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada Drukarka nie ma złącza RJ. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada Co za wykastrowane badziewy sprzedają. Nie ma LAN, moduły WiFi zakupili hurtowo najtańsze jakie były. Pewnie nazwa firmy to HP. Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 15 Listopada Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada Nie do końca. Dokładnie to Xerox. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 15 Listopada Udostępnij Napisano 15 Listopada A USB ma? Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano Piątek o 12:42 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 12:42 Tylko jedno usb typu B, ale mam kabel z przejściem na typ A. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano Piątek o 13:05 Udostępnij Napisano Piątek o 13:05 No to jak pisałem wcześniej, Raspberry Zero W i serwer wydruku. Raspberry łączy się przez WiFi i jest podłączone przez USB z drukarką. Sam takie coś używam czasem ze starą drukarką, która nie ma WiFi, tylko USB. Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano Piątek o 14:49 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 14:49 Raspberry nie mam, poza tym nigdy nie miałem z nim styczności i nie mam pojęcia co i jak. Myślałem, że z tego co mam da się coś sklecić. Myślałem również o jakichś reapeterach, ale znów pewności nie mam, że przez nie drukarka będzie widoczna przez wszystkie urządzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano Piątek o 18:13 Udostępnij Napisano Piątek o 18:13 Z tym sprzętem co masz, chyba da się coś zrobić, ale musisz sam ogarnąć: https://www.tp-link.com/us/support/faq/397/ Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano Sobota o 09:02 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 09:02 Coś podobnego widziałem na YT, ale nie zadziałało to u mnie, niemniej spróbuję jeszcze tego. Cytuj Link to post Share on other sites
daniel55 6 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowane) Połóż kabel i daj drugi AP. Są korytka, można ukryć kabel w listwach przypodłogowych. Nie wiem jaki masz układ mieszkania, ale być może podłączenie AP w pokoju obok już rozwiąże sprawę. Ostatnio u znajomej podpinałem drugi AP. W linii prostej było może kilka metrów, a mi wyszło 30 metrów kabla i jedno korytko 2,6m. Jak się pokombinuje, to wszędzie da radę kabel położyć. Edytowane 21 godzin temu przez daniel55 Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu Połóż kabel i daj drugi AP. Są korytka, można ukryć kabel w listwach przypodłogowych.Nie ma takiej możliwości, za dużo zabawy a poza tym korytka będą widoczne, co akurat mi przeszkadza.Dzisiaj sprawdziłem raz jeszcze i udało się połączyć w końcu. Problemem chyba było to, że na tym dodatkowym routerze miałem ustawioną tą samą nazwę sieci co na głównym routerze. Teraz nadałem inną i drukarka jest widoczna. Jeden minus to nie mogę wejść w jest ustawienia po IP. Wcześniej wpisałem w przeglądarce jej IP i otwierała się strona ustawień. Może jest coś do zmiany w routerze, ale nie wiem co i jak. Niemniej jak na razie mi to nie potrzebne, ważne, że działa drukowanie z telefonów i tabletu.Dzięki wszystkim za poświęcony czas. Cytuj Link to post Share on other sites
RuLeR 735 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Używając netgear chyba musisz użyć softu ReadySHARE Printer Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts