Skocz do zawartości

Jakie DDR5 do i7-12700K?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez wrobel_krk,

Recommended Posts

Zastanawiam się nad RAM-em do procesora i7 12700K, płyta MSI MAG Z790 TOMAHAWK. Częstotliwość ~6000MHz, CL w okolicach 30.

Kiedyś polecano kości Samsunga B-Die, ale to były czasy DDR4. Jakie teraz kości są polecane (Hynix, Micron)? A fima jaka, G.Skill Trident Z5? Czekam na propozycje.

Będziesz kręcić to hynix a-die ale to będą raczej w wersjach ramu z wyższymi zegarami, na razie nie ma szukajki jak było z samsung a-die:)

Jak nie to bierz najtańsze Goodramy ale na 90% na hynix- m-die (bez OC to wszystko jedno):

https://www.ceneo.pl/Pamieci_RAM/Czestotliwosc:6000MHz/Opoznienie:CL30/Pojemnosc:32GB/Typ_pamieci:DDR5;0112-0.htm

No właśnie pamiętam, że miałem kiedyś zapisaną stronę z wykazem modeli z kośćmi Samsunga. Kręcić nie zamierzam.

Zauważyłem, że niektóre pamięci mają 1.35V, a inne 1.40V (przy tej samej częstotliwości). Te o mniejszym napięciu teoretycznie mniej się grzeją. Patrzeć na to?

• Rozwiązanie
Napisano (edytowane)

No lepiej brać 1.35v tzn że maja lepszy potencjał w razie czego pod OC, wiadomo lepsze temperatury, nie żeby 1.4v jeszcze było tragedia ale z 6000cl30 to raczej słabo.

Jak celujesz w 6000cl30 to na pewno nie bierz z 1.4v, 1.4v to spoko ale dla 6400cl32 jeszcze. Są też kości z 1.45v ale np 7000cl32/7600cl36 i lepiej:)

Wg mnie bierz te Goodramy wiele ludzi je ma ze względu na cenę i dobre timingi, chyba że zależy Ci na wyglądzie/rgb itp to te, które Ci się podobają z xmp 6000cl30 1.35v

Edytowane przez wrobel_krk

Co do GoodRam, mieszkam za granicą i na Amazonie UK można kupić za "jedyne" 600zł, gdzie w PL "aż" 440zł. Poczekam na Black Friday i zobaczę co się będzie działo.

Dzięki za odpowiedź. Myślałem, że na forum już nie ma aktywnych osób.

No tak w tej cenie jak w UK to Goodram nie ma sensu

Ja tu zaglądam od czasu do czasu z sentymentu, problem tu jest taki, że tu administracja nic nie robi i forum umiera:) Jak szukasz aktywnego forum to zapraszam an ithardware, przenosi się tam pclab, administracja sprawnie działa, w tym bardzo dużo robi redaktor Tomasz Cugowski