wodego 1371 Napisano 10 Listopada Udostępnij Napisano 10 Listopada Zastanawiam się nad RAM-em do procesora i7 12700K, płyta MSI MAG Z790 TOMAHAWK. Częstotliwość ~6000MHz, CL w okolicach 30. Kiedyś polecano kości Samsunga B-Die, ale to były czasy DDR4. Jakie teraz kości są polecane (Hynix, Micron)? A fima jaka, G.Skill Trident Z5? Czekam na propozycje. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 11 Listopada Udostępnij Napisano 11 Listopada Będziesz kręcić to hynix a-die ale to będą raczej w wersjach ramu z wyższymi zegarami, na razie nie ma szukajki jak było z samsung a-die:) Jak nie to bierz najtańsze Goodramy ale na 90% na hynix- m-die (bez OC to wszystko jedno): https://www.ceneo.pl/Pamieci_RAM/Czestotliwosc:6000MHz/Opoznienie:CL30/Pojemnosc:32GB/Typ_pamieci:DDR5;0112-0.htm Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 12 Listopada Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada No właśnie pamiętam, że miałem kiedyś zapisaną stronę z wykazem modeli z kośćmi Samsunga. Kręcić nie zamierzam. Zauważyłem, że niektóre pamięci mają 1.35V, a inne 1.40V (przy tej samej częstotliwości). Te o mniejszym napięciu teoretycznie mniej się grzeją. Patrzeć na to? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie wrobel_krk 2185 Napisano 12 Listopada Rozwiązanie Udostępnij Napisano 12 Listopada (edytowane) No lepiej brać 1.35v tzn że maja lepszy potencjał w razie czego pod OC, wiadomo lepsze temperatury, nie żeby 1.4v jeszcze było tragedia ale z 6000cl30 to raczej słabo. Jak celujesz w 6000cl30 to na pewno nie bierz z 1.4v, 1.4v to spoko ale dla 6400cl32 jeszcze. Są też kości z 1.45v ale np 7000cl32/7600cl36 i lepiej:) Wg mnie bierz te Goodramy wiele ludzi je ma ze względu na cenę i dobre timingi, chyba że zależy Ci na wyglądzie/rgb itp to te, które Ci się podobają z xmp 6000cl30 1.35v Edytowane 12 Listopada przez wrobel_krk Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 12 Listopada Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada Co do GoodRam, mieszkam za granicą i na Amazonie UK można kupić za "jedyne" 600zł, gdzie w PL "aż" 440zł. Poczekam na Black Friday i zobaczę co się będzie działo. Dzięki za odpowiedź. Myślałem, że na forum już nie ma aktywnych osób. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 12 Listopada Udostępnij Napisano 12 Listopada No tak w tej cenie jak w UK to Goodram nie ma sensu Ja tu zaglądam od czasu do czasu z sentymentu, problem tu jest taki, że tu administracja nic nie robi i forum umiera:) Jak szukasz aktywnego forum to zapraszam an ithardware, przenosi się tam pclab, administracja sprawnie działa, w tym bardzo dużo robi redaktor Tomasz Cugowski Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 12 Listopada Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada Tak trzeba będzie zrobić, bo lepiej tu już nie będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts