Skocz do zawartości

Prośba o poradę weteranów który z zestawów lepszy do gier ;) (dla syna znajomego)

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez 3ndurek,

Recommended Posts

Witam serdecznie drodzy Państwo! 

Przychodzę do Was, a przede wszystkim do starych wyjadaczy po fachu po poradę. Składam dla znajomego syna stacjonarkę stricte pod gry. Młody jest już nastolatkiem. I mam 2 zestawy nad którymi cały czas się zastanawiam jaki finalnie wziąć. Chciałbym poznać Waszą opinię na który w końcu się zdecydować i pytam Was o poradę, bo nigdy nie zawiodłem się na tym forum ;) 

Jeden z zestawów mamy na intelu 14th gen + rtx 4070ti super, drugi zaś na amd r7 7800x3d + rtx 4070 super. 

Osobiście uważam, że chyba w dalszej perspektywie czasu pod względem rozbudowy za te 2/3 lat, jestem skłonny pójść w AMD by tylko wymienić wtedy kartę graficzną na jakiegoś RTX 5XXX. 

Chyba, że uważacie w ogóle zupełnie coś innego i macie jakieś lepsze pomysły to chętnie posłucham, rozważę wszystko :)

Piona i pozdrawiam! :) 

image.png

image.png

Napisano (edytowane)

PS. Nie mogę edytować posta. 

Nawiązując jeszcze, choć z drugiej strony za intelem przemawia ilość rdzeni za te 2/3 lata no i teraz, jednak karta graficzna byłaby mocniejsza bezapelacyjnie od tej w amd co chyba w ogólnym rozrachunku w tym momencie, więcej klatek na sekundę wyciągnąłby na intelu.

Plsss, pomóżcie w co iść!

PS 2. Nie możemy przekroczyć budżetu tak 7600zł. 

Monitor to 144hz 1080p, ale po nowym roku będzie upgradowany do jakiegoś 2k 165-180hz. 

Za montaż będę ja odpowiadał i chyba jednak z xkom-a będzie zamawiane bo wychodzi najkorzystniej z tego co się orientowałem.

@3ndurek a nie uważasz proszę by może lepiej pójść teraz w ciut mniej wydajny zestaw (z rtx 4070 super) ale jednak wziąć topkę procesor który nie oszukujmy się, pod stricte gry (nie licząc nowego: 9800X3D) to jest chyba nr 1? A później tylko wymienić grafikę? Bo to ma być zestaw z jak najmniejszą rozbudową za te kolejne 2/3 lat by nie ładować znów dużo siana. 

Edytowane przez Quarantino

Zasilacz szajs w tej cenie, kiepska platforma, głośny, krótka gwarancją bo tylko 5 lat.

Cooler na CPU, zwykły chińczyk brandowany marką xkom, obudowa nie warta 500 zł bo startowała z ceną 400 zł i nadal można kupić lepszy produkt w tej kwocie.

No ale kupuj, w końcu po to zakłada się temat na forum by olać porady i wybrać to co mi pasuje 

W dniu 11.11.2024 o 18:13, 3ndurek napisał:

Zasilacz szajs w tej cenie, kiepska platforma, głośny, krótka gwarancją bo tylko 5 lat.

Cooler na CPU, zwykły chińczyk brandowany marką xkom, obudoes bir warta 500 zł bo startowała z ceną 400 zł i nadal można kupić lepszy produkt w tej kwocie.

No ale kupuj, w końcu po to zakłada się temat na forum by olać porady i wybrać to co mi pasuje 

Nic nie zostało jeszcze zamówione. Po to przyszedłem tutaj byśmy wspólnie doszli do jakiegoś konsensusu. Mamy 8k budżet. Co możemy zmienić aby zostać przy tym ryzenie (nie oszukujmy się, do gier to nr 1) i tym radeonie (w tej cenie nie zmieścimy RTX 4070 Ti Super). 

Więc zostając przy: Ryzen 7 7800X3D i RX 7900 XT, co możemy dalej poprawić by nie wyjść poza budżet 8k? 

@3ndurek