Skocz do zawartości

Prośba o doradzenie słuchawek gamingowych

Recommended Posts

Drodzy Grupowicze,

proszę o doradzenie w sprawie wyboru słuchawek do codziennego użytku, z czego większość czasu to granie, pozostałe to filmy i muzyka.

Budżet: do ok. 1000 zł

Czego potrzebujesz?: słuchawki i mikrofon

Przeznaczenie: 80% gry, 20% filmy i muzyka

Źródło: PC, łączenie bezprzewodowe, ewentualnie podłączenie do PS4, ale to nie jest wymóg konieczny
Oczekiwania
: obecnie posiadam HyperX Cloud II, więc oczekuję czegoś przynajmniej odrobinę lepszego, jednakże nie jestem audiofilem i nie mam szczególnie czułego słuchu. Dobra bateria byłaby atutem, ponieważ często zapominam naładować moje obecne słuchawki i rano nie na czym słuchać.

Ze słuchawek polecanych w rozmaitych rankingach najczęsciej widuje się:

https://www.euro.com.pl/sluchawki-dla-graczy-pc/steelseries-sluchawki-arctis-nova-7-bluetooth-usb.bhtml

https://www.euro.com.pl/sluchawki-dla-graczy-pc/hyperx-cloud-iii-wireless-czarno-czerwony.bhtml

https://www.euro.com.pl/sluchawki-dla-graczy-pc/hyperx-s-uchawki-bezprzewodowe-cloud-alpha.bhtml

Czy ktoś może mi w ogóle wyjasnić, jaka jest różnica między HyperX Cloud Alpha, a Cloud III? Ja nie widzę prawie żadnej, ale nie znam się, więc może są jakieś istotne różnice.

Z kolei po drobnym rozszerzeniu budżetu zastanawiam się nad:

https://www.euro.com.pl/sluchawki/sony-wh-1000xm5-czarny.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=akc_pmax&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpvK4BhDUARIsADHt9sQbPMF-qMS9e18YHZ0Nswxg1JMLcvH41oolC30Vg95eueMSyKVlbOoaArg8EALw_wcB&gclsrc=aw.ds&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2kwizQHgJQVAyMwBNtDqJsLcC1JrKbK0SUHMBNvMioBy-XBwQhurrM0Rc_aem_PLfbXe98TiD0Rm3T01HiBQ

Tylko tutaj pytanie, czy to będą odpowiednie słuchawki do moich potrzeb.

Dzięki za pomoc.

W dniu 28.10.2024 o 09:38, cooger napisał:

XM5 mają tylko BT więc do grania odpadają. HyperX Cloud III wireless IMO najlepsze w zestawieniu. Alpha to jest inna konstrukcja, przebasowiona, z wycofaną średnicą.

Mogę spytać, dlaczego BT do grania odpada? Połączenie radiowe będzie dużo lepsze?

HyperX Cloud III wireless to sa sluchawki bez ANC, aktywnego tlumienia halasu.

Porownujac xm5 to sa bez sensu sluchawki do grania, zamiast nich moja propozycja steelseries one sa praktycznie w tej samej cenie co xm5.

Steelseries to sa sluchawki premium kupujac tansze schodzisz polke nizej. Doplacasz glownie do anc, poczytaj sobie takze o tych sluchawkach steelseries o ich funkcjach.

7 godzin temu, Genghis Khan napisał:

HyperX Cloud III wireless to sa sluchawki bez ANC, aktywnego tlumienia halasu.

Porownujac xm5 to sa bez sensu sluchawki do grania, zamiast nich moja propozycja steelseries one sa praktycznie w tej samej cenie co xm5.

Steelseries to sa sluchawki premium kupujac tansze schodzisz polke nizej. Doplacasz glownie do anc, poczytaj sobie takze o tych sluchawkach steelseries o ich funkcjach.

Jakość dźwięku będzie dużo lepsza w Steelseries niż w Hyperx? Bo ANC jest mi całkowicie zbędne, a nawet nie chcę go mieć, więc jeśli to jest głowna róznica, to chyba nie będę płacił 2x więcej.

Dzięki za rady.

A co się stało ze starymi słuchawkami?

Dźwięki Ci nie pasuje? no to czas na PEACE + Equalizer APO.

Ludzie nawet nie są świadomi tego jak dużo można skorygować tym cacuszkiem.

Wiele słuchawek "prosto z pudła" brzmi jak kupsko. Nikt nie zadaje sobie trudu by coś z tym zrobić. No ale cóż.

W dniu 30.10.2024 o 21:11, wid3l3c napisał:

Wiele słuchawek "prosto z pudła" brzmi jak kupsko. Nikt nie zadaje sobie trudu by coś z tym zrobić. No ale cóż.

...Ty tak serio?

Poprzednie słuchawki popsuły się, czy PEACE + Equalizer APO też na to pomoże?

Pozdro i nie wrzucaj wszystkich do jednego worka z jakimś takim dziwnym, negatywnie oceniającym podejściem.

• Haha 1
3 godziny temu, Robson123 napisał:

negatywnie oceniającym

poczułeś się oceniony? no to może czas odsunąć ekran od twarzy i nabrać dystansu, bo nie widzę tutaj żebym Cię palcem wytykał.

Sam żyłem w niewiedzy w tej kwestii i brałem jak dawali - nadal jestem średnio ogarnięty jeżeli o to chodzi, ale teraz to się zmieniło na OGROMNY PLUS.

Więc nie dramatyzuj tylko wyluuuuuzuj : )

Edytowane przez wid3l3c
W dniu 30.10.2024 o 21:11, wid3l3c napisał:

Equalizer APO nie jest rozwiązaniem na każde zło. Oczywiście w pewnym zakresie FR poprawisz, ale ma to swoje koszta w postaci THD a jak faza jest rozjechana to i APO nie pomoże.

Dziękuję wszystkim za rady, ale sprowadzę dyskusję na mniej skomplikowane tory:)

Na chwilę obecną zastanawiam się nad wyborem pomiędzy Hyperx Cloud Alpha, a Steelseries Arcitc Nova Pro białe. Testowałem obydwa zestawy i szczerze, cięzko mi znaleźć jakies większe różnice w brzmieniu. Arctici wydają się brzmieć bardziej czysto, bass nie przebija się tak bardzo, co daje odrobinę lepszy efekt podczas oglądania filmów. Ale są to tak drobne różnice, że nie wiem, czy jest sens dopłacać 600 zł (Hyperx za 539 zł, Arctici za 1139 zł). Poza brzmieniem nie widzę specjalnie żadnych różnic. Czy jest może coś, co Arctici mają znacznie lepsze, ale jeszcze tego nie doświadczyłem? Co Wy byście wybrali?

46 minut temu, FeX napisał:

Trzeba mieć grubo pod kopułą, żeby kupować Arctici za 1100zł...

Mógłbyś uzasadnić? Też mam takie poczucie, że nie bardzo jest do czego dopłacać, ale może jakieś argumenty? Rozumiem, że Cloudy Alpha wg Ciebie lepsze? A może jeszcze jakaś inna alterntywa?

Po pierwsze 1100zł to już kawał piniondza, szczególnie za słuchawki. Nova Pro daje głównie bajery, dopłacasz grubo za multipointa, jakieś tam programowe zabawy, no i ANC. Słuchawki grają nieźle jak sam zauważyłeś, ale dobrze grających słuchawek jest trochę i to za 2x mniejsze pieniądze, przykład HyperX.

Ktoś tu pisał, że ANC dużo daje... Moje pytanie brzmi, komu? Czy jak siedzisz w chacie przed PC to potrzebujesz ANC? To się przydaje w miejscu, gdzie otoczenie przeszkadza. Na LANy jeździsz gdzie masz scenę na kilka tysięcy osób? W chacie to Ci może pies zaszczekać albo kurier zadzwoni do drzwi. Czy warto do tego dopłacać? Ja nigdy w życiu bym za to nie zapłacił, bo nie mam potrzeby stosowania ANC w chacie, a w pociągu/samolocie nie gram w gry