yorgol 15 Napisano 18 Października Udostępnij Napisano 18 Października Czy ktoś bardziej doświadczony byłby w stanie coś doradzić w temacie wyboru podzespołów do komputera, który posłuży do montażu filmów 4k, pliki 10bit. Praca głównie na programach Adobe (premiere i after effect), więc z tego co wyczytałem większe znaczenie ma taktowanie cpu niż liczba rdzeni. wstępnie myślałem o czymś takim: MOBO: Asus TUF Gaming B760-PLUS WIFI CPU: intel core i7-12700KF GPU: RTX 4070 OC Aero RAM: 32 GB DDR5 dyski: 3x1TB SSD Zasilacza i obudowy ani dokładnego modelu jeśli chodzi o RAM i dyski jeszcze nie wybierałem bo uznałem że najpierw należy wybrać najważniejsze podzespoły. Co sądzicie o takiej konfiguracji? Może ktoś poleci coś lepszego? Nie upieram się na nic co tutaj wypisałem. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
hajper777 2 Napisano 11 Listopada Udostępnij Napisano 11 Listopada Ryzen 7 9000seria Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 12 Listopada Udostępnij Napisano 12 Listopada (edytowane) Edit , trochę źle zrozumiałem temat . Do video to zwiększ ilość ramu , jednak intele sobie lepiej radzą w video . Tylko nie wiem który jest w tej chwili opłacalny i trwały . Edytowane 12 Listopada przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 13 Listopada Udostępnij Napisano 13 Listopada Intel ma sprzętowe dekodowanie HVEC, AVC, poza tym Adobe od zawsze wspierało Intela. Tylko nie procesor i7-12700KF, a konieczniei7-12700K. Zintegrowana grafika w procesorze, to QSV (Quick Sync Video) czyli sprzętowa akceleracja kodowania. Nie wiem czy Adobe wspiera QSV, ale multum innych programów korzysta z tego. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano Niedziela o 11:44 Udostępnij Napisano Niedziela o 11:44 12700K nie ma sensu na tle 14600K którego można kupić lekko stówkę taniej. . Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano Poniedziałek o 06:52 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:52 Weź sobie na początek i7-14700K, RTX 4070 Super + SSD 1TB. Dyski dołóż sobie za jakiś czas https://proline.pl/koszyk/3f4613a0 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts