Skocz do zawartości

GPU rtx 4070Ti super czy rx 7900xt

Recommended Posts

Witam

w okolicy grudnia chce zmienić GPU i zastanawiam się między rtx 4070ti SUPER vs RX 7900xt.

prosiłbym o jakieś rady.

raczej nie bawie się w OC itp - chce wsadzić gpu i nie myśleć o OC ,undervoltingu czy jakichś modyfikacjach, dobrze jakby była w miare cicha i nie grzała zbyt mocno.

obecnie posiadam 

i5 14600k

rtx 3070

z790 

2x16gb ddr5 6400mhz

lian li LANCOOL II MESH RGB

Corsair RM750e ATX 3.0 750W

z gier w które gram

cs2

wiedzmin

fifa

gta 5

z RT raczej nie korzystam

Nie korzystasz z RT to przy cenie najtańszych wersji 2900 vs 3600 i lepszych wynikach w czystym rasterze wybór jest tylko jeden 7900xt.

https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-rtx-4070-ti-super-gaming-oc/33.html

Co do wersji spoko są ASRock Phantom Gaming:

https://www.ceneo.pl/145961639

Test: https://www.techpowerup.com/review/asrock-radeon-rx-7900-xt-phantom-gaming-white/36.html

Chyba że jesteś super maniakiem ciszy o tempratur to Asus tuf/power color hellhound będą lepsza ale droższe wg mnie nie warto

• Popieram 1
16 godzin temu, wrobel_krk napisał:

czystym rasterze wybór jest tylko jeden 7900xt

17 godzin temu, darek123456 napisał:

z gier w które gram

cs2

Nie ryzykowałbym Radeona do CS'a. Dawałem Czerwonym zbyt dużo razy "szanse" i zawsze mnie w tej jednej grze zawodzili. Tzn jeśli nie grasz rankedy / mm to bez różnicy. Co zaś się tyczy premier - prawdopodobnie RTX 5070 będzie w podobnym budżecie co 7900 XT (~3500 PLN) a to raczej mocniejsza karta. Imho warto poczekać ™

Aaaalbo nie? 

https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_geforce_rtx_5070_wydajnosc-35814.html

20 godzin temu, wrobel_krk napisał:

Co do wersji spoko są ASRock Phantom Gaming:

Spoko jest, tylko ja akurat miałem problem z temperaturą hot-spotu i z tego co czytałem to przy tej karcie to sporo osób miało dokładnie to co ja. Wymiana pasty na PTM 7950 pomogła i problem rozwiązany. @darek123456 czy jesteś gotów na samodzielne rozebranie karty? Jeżeli nie to raczej odradzałbym asrocka, prędzej już jakiegoś asusa TUF (który ostatnio miał nawet cashback). Podobną akcję miał też @Kawabonga

• Popieram 1
  • 3 tygodnie później...

Trochę póżno, ale jako może coś da.

Jako posiadacz 7900xt (Sapphire Nitro+) samą kartę pod względem wydajności, czy kultury pracy mogę polecić z czystym sercem. Jak napisano wcześniej - nie rajcuje mnie RT, wolę dobrze i pode mnie ustawiony czysty raster, gram w 1440p, karta je wszystko i nie narzeka, więc AMD > NVidia.

Jedyne co mnie doprowadza do rozpaczy i o czym powinieneś może trochę pogooglać, to jakość sterowników graficznych / oprogramowania od AMD.

Być może to tylko mój pech, być może to tylko mój windows.

Być może.

Ale ciągłe błędy z gatunku "twój sterownik przekroczył czas oczekiwania" (czy coś w tym stylu - chodzi o "amd graphics driver timeout error"), który nie pozwala się normalnie włączyć komputerowi (ekran czarny, brak sygnału z karty, trzeba resetować itp.), włączanie się systemu z nierozpoznaną kartą graficzną (czasami można włączyć w menedżerze urządzeń, czasami trzeba reinstalować od nowa sterowniki), BSoD "dpc watchdog violation", który wymusił reinstalację systemu, Adrenaline, który "stracił synchronizację" z wersją sterownika graficznego (nie dało się uruchomić Adrenaline na kompie, ściągnięty od AMD compatibility tool - co sami zalecali w opisie rozwiązania kodu błędu, sam też tylko wywalał errory i nic nie robił) itp., itd mogą zabić entuzjazm wobec Radeona.

• Lubię to 2
10 godzin temu, Nuratar napisał:

Jedyne co mnie doprowadza do rozpaczy i o czym powinieneś może trochę pogooglać, to jakość sterowników graficznych / oprogramowania od AMD.

Być może to tylko mój pech, być może to tylko mój windows.

Być może.

Ale ciągłe błędy z gatunku "twój sterownik przekroczył czas oczekiwania" (czy coś w tym stylu - chodzi o "amd graphics driver timeout error"), który nie pozwala się normalnie włączyć komputerowi (ekran czarny, brak sygnału z karty, trzeba resetować itp.), włączanie się systemu z nierozpoznaną kartą graficzną (czasami można włączyć w menedżerze urządzeń, czasami trzeba reinstalować od nowa sterowniki), BSoD "dpc watchdog violation", który wymusił reinstalację systemu, Adrenaline, który "stracił synchronizację" z wersją sterownika graficznego (nie dało się uruchomić Adrenaline na kompie, ściągnięty od AMD compatibility tool - co sami zalecali w opisie rozwiązania kodu błędu, sam też tylko wywalał errory i nic nie robił) itp., itd mogą zabić entuzjazm wobec Radeona.

Kurcze , ja nie mam i nie miałem takich problemów nigdy, tz od stycznie kiedy mam RX7900GRE. Sterowniki stabilne jak skała.  Jedyny problem jaki zauważyłem to przy OC Vramu . Tz jak podkręcę mocno (np 2600MHz) vram to gry działają bez problemu , ale jak wychodzę do pulpitu to czasem robi się szary ekran i trzeba zrobić hard reset. Jak nie ruszam OC to zero problemu .