PaxiFixi 4 Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września Cześć, Będę kupował NAS Synology DS223, ewentualnie DS223J. Mam dylemat co do dysków. Wstępnie wybrałem WD RED plus 2x 4TB, ale widzę że w podobnej cenie mam SEAGATE IronWolf Pro NAS HDD 4TB o oznaczeniu ST4000NE001. Różnica w nich jest taka, że Seagate ma lepsze paratery i 5 lat gwarancji, ale nie ma go na liście kompatybilności Synology, co może też wynikać że na chwilę obecną przestali aktualizować tą listę i od 2023 nie robili nowych testów. Ktoś jest w stanie podpowiedzieć czy te dyski zgrają się z NAS? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września Patrzysz na marketingowe parametry, a nie na te co trzeba. Seagate jak dla mnie gorszy: - 7200 rpm - wyższe temperatury, wibracje, głośność, większy pobór energii * praca/idle 8.7/5.5W (mnożysz x 2 dyski) gdzie WD: * praca/idle 4.7/3.1W - prawie 2x mniej Te wszystkie parametry masz opisane w datasheet. Cytuj Link to post Share on other sites
PaxiFixi 4 Napisano 14 Września Autor Udostępnij Napisano 14 Września No masz rację, nie zwróciłem uwagi na temperatury i co najważniejsze pobór prądu. Więc chyba pozostanę przy WD Plus, chyba że w okolicy 500zł za 4TB coś innego jeszcze polecacie? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts