ShastaMan 0 Napisano 10 Września Udostępnij Napisano 10 Września Cześć. Zmieniłem własnie internet z 600/50 koncentryk na 900/300 światłowód. Na poprzednim internecie miałem IP dynamiczne, publiczne. Nie miałem dostępu do urządzenia ktore otrzymalem od ISP, bo było zablokowane hasłem. Teraz zmieniłem usługodawce i będę mieć IP dynamiczne, ale prywatne. Dostępu do urządzenia też pewnie nie będę mieć, ale podobno do ONT na prośbę będę mógł podłączyć swój router. Tylko co mi po tym skoro IP prywatne. Czy ja coś tracę mając IP prywatne? Kiedyś bawiłem się w stawianie serwera minecraft, metina, ale poważne projekty stawia się raczej na VPS albo serwerach dedykowanych. Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października IP prywatne jest zwykle dzielone na kilku - kilkudziesięciu a może i kilkuset klientów. Jeśli nie potrzebujesz publicznej adresacji albo nie wiesz czy jej potrzebujesz, to najprawdopodobniej nawet nie odczujesz skutków. IP publiczne jest potrzebne najczęściej do zestawiania VPN do własnego routera / własnej sieci Do dostępu do własnych urządzeń np. rejestratory, serwery, itp. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts