Adames 468 Napisano 18 Września Udostępnij Napisano 18 Września @buchu300 Fajna maszynka wyszła : ) Temperaturowo to tutaj procek może być grzany mocno podczas grania i jeżeli chodzi o szum, to tutaj szukałbym optymalizacji. Wyciąg na topie o ile pomaga z temperaturami GPU, o tyle znacząco pogarsza sytuację na procku. Jakby zrobić dolot na topie, wtedy robi się syf w środku obudowy i kot będzie niezadowolony, ale temperaturki powinny na procku znacząco się poprawić. Od strony technicznej, to przy takiej karcie może już być konieczna jakaś drobna podpórka pod gpu, by ją zabezpieczyć przed wykrzywianiem. Możesz wcisnąć tam ludzika lego czy coś. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 18 Września Autor Udostępnij Napisano 18 Września Dziękuje @Adames!! Zainstaluję dzisiaj jakąś nakładkę z temperaturami proca, bo teraz miałem tylko tą z Nvidia Experience i tam nie pokazuje temperatury CPU. Jak będzie problem w bardziej wymagających grach, to pewnie obrócę wiatraki, a kot się będzie musiał po prostu przenieść =D Albo za jakiś czas po prostu dołożę to AIO od Arctica. Co do podstawki pod GPU - mega wartościowe info. Jak wsadzałem kartę, to ona sie mega wykrzywiła od razu i w ogóle byłem wystraszony, czy na pewno wszystko dobrze złożyłem. Spróbuję coś zaraz wyczarować z tym. Może ten ludzik lego to nie głupi pomysł! No to co.. Słowem zakończenia - dzięki za udział w tym wątku, czuję się mega zaopiekowany i świadomy tego co mam w kompie. Przy poprzednim PCcie tego nie było, ktoś mi podesłał koszyk, kupiłem i heja. Fajnie jednak rozumieć co się ma w PC i dlaczego. =D Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 18 Września Udostępnij Napisano 18 Września (edytowane) 11 godzin temu, buchu300 napisał: i szczerze to chrobotania nie było youtube.com/watch?v=7F-sVQfL-mk dyskutowałbym nad silnikiem ,tudzież łozyskiem palita chyba ze faktycznie jest 95 mm to według decybelomierza jest różnica youtube.com/watch?v=TBprQ1d50Uo Edytowane 18 Września przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 19 Września Autor Udostępnij Napisano 19 Września To nie wiem, może mi się jakaś dobra sztuka trafiła tej karty =P Ale mam zagwozdkę z długością włączania kompa. Mija z 30/40s zanim odpali się logo MSI, a potem w 2s już odpala się winda. To normalne? Wyszukałem w necie jakiś sposób od MSI, żeby ustawić coś tam z ramem w biosie i to ludziom skraca niby czas o połowę, ale u mnie wciąż pokazuje 30s. Trochę dziwne. Teraz jak już wszystko ustawiłem, to mi to nie będzie aż tak przeszkadzało, ale jak konfigurowałem kompa i musiałem go restartować parę razy, to troche uciążliwe. Da się coś z tym zrobić, czy ten typ tak ma? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 20 Września Udostępnij Napisano 20 Września 8 godzin temu, buchu300 napisał: Da się coś z tym zrobić, czy ten typ tak ma? Najpierw zaktualizuj bios, potem pomęcz ramy memtestem, potem postresuj procka OOCT - nie tylko memki, ale sam cpu. Jeżeli na jakimkolwiek teście zacznie sypać błędami - odeślij procka. Tylko nie przez RMA / gwarancje/ etc, tylko przez zwrot konsumencki, ominiesz niewygodne pytania -.-" Kup drugi taki sam procek i ponownie sprawdź czy coś się zmieniło. Zdarza się niestety czasem trafić egzemplarz procka, który jest technicznie sprawny - zgodny z specyfikacją ale nic więcej. Taki procek będzie działał wtedy długo i stabilnie z "stockowymi" ustawieniami, czyli pamięci przy dwóch kościach max 5200 JEDEC i profilu EXPO na takim stablnie nie odpalisz, nie zrobisz mu UV, nic. Odsyłanie na gwarancję takiego procka nie ma sensu, bo procek jest zgodny z specyfikacją producenta. Miałem taki przypadek z Ryzenem 7950X, na nim ram nic ponad 5200 M/T nie chciał ruszyć, a na tych 5200 działał stabilnie. Odesłałem, zamówiłem drugą sztukę i bum, działa pięknie : ) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 20 Września Autor Udostępnij Napisano 20 Września Cześć, zaraz będę aktualizował ten BIOS. Sprawdziłem i mam u siebie wersje z 20 lutego 2024, a była nowa aktualizacja w sierpniu, jak patrzyłem na notki pomiędzy, to gdzieś tam poprawili boot time, więc super. I do tego dodali możliwość podbicia TDP na 105W jednym przyciskiem. Czy mogę to bezpiecznie zrobić przy 7700? Podobno 7700 (TDP 65W) to to samo co 7700X (TDP 105W). Czy to oznacza, że ten pstryczek mi zrobi z tego proca wersje z X? I czy w ogóle jest sens, bo to pewnie podbije mocno temperatury, a w grach w których dotychczas testowałem, to proc wykorzystany i tak na max 40%. Co do stress testów, też dziś je zrobię i dam znać, czy jest stabilnie stabilnie, czy tylko stabilnie. =P Dzięki za info! I jeszcze za pamięci pytanie o częstotliwość ramów. W BIOS mam 6400MHz, w menedżerze urządzeń też 6400MHz, a w CPU-Z 3200. Co jes kurde Po aktualizacji boot time 10,4s - widoczna poprawa. Zaraz ogarniam stress test. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 20 Września Udostępnij Napisano 20 Września Jest ok. CPUz zawsze pokazuje "połowę" taktowania pamięci. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 20 Września Autor Udostępnij Napisano 20 Września Dzięki! Tylko teraz znowu jaja z BIOSEm są.. Zaaktualizowałem wszystko zgodnie z poradnikiem z neta i teraz nie działa mi myszka i klawiatura wewnątrz BIOSu. A widzę, że wyłączyło mi PBO na procku i zbiło taktowanie ramu na 4600; tzn przywróciło wszystkie fabryczne ustawienia. Da się jakoś z poziomu kompa coś tam zmienić, żeby widział USBki? Nie mam w MoBo złącza PS/2 żeby podpiąć jakąś starą klawę. Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 20 Września Udostępnij Napisano 20 Września 16 minut temu, buchu300 napisał: Zaaktualizowałem wszystko zgodnie z poradnikiem z neta i teraz nie działa mi myszka i klawiatura wewnątrz BIOSu. Nie rozumiem, podczas startu PC możesz wejść do biosu klawiszem F2 / del, a potem klawiatura już przestaje działać? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 20 Września Autor Udostępnij Napisano 20 Września 9 minut temu, Adames napisał: Nie rozumiem, podczas startu PC możesz wejść do biosu klawiszem F2 / del, a potem klawiatura już przestaje działać? Dokładnie tak, spamowanie DEL wrzuca mnie do BIOSu, a już w środku nie mogę dosłownie nic zrobić. Przepinałem porty dla klawy i myszki, próbowałem nawet myszkę na kablu. Ale nic to nie daje. W necie piszą, żebym przywrócił fabryczne ustawienia wyciągając bateryjke. Ale to są fabryczne nastawy tego firmware... A.. Widzę, że wgrałem wersje BETA sterownika do tej płyty. Może wgram jedną w tył i tam problem zniknie. Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 20 Września Udostępnij Napisano 20 Września To jest dziwne. Bardzo dziwne. Nie mam pojęcia czemu tak może się dziać. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 20 Września Autor Udostępnij Napisano 20 Września To nic, skończę pracę to pokminię wieczorem, bo szkoda teraz tracić czas. Wczoraj już spędziłem 4h próbując dojść do ładu i składu z słuchawkami z mikrofonem... (jakby co to sie nie udało xD) Chyba, że Wy macie jakiś pomysł, żeby połaczyć słuchawki BT Momentum 4, po kablu, żeby móc korzystać zarówno z dźwięku jak i mikrofonu bez efektu rozmowy telefonicznej. Wszystkie wątki na necie odnoszą się do tego, że ludzie chcą korzystać z tego po Bluetooth, a mi na tym nie zależy. Nie chcę po prostu mieć gracącego mikrofonu na pół biurka tylko po to, żeby gadać na VC z kolegami. Próbowałem już chyba wszystkiego, usuwałem nawet z rejestru wpisy o Handsfree i nic. Jedna myśl jaka była, to żeby oszukać jakoś Windowsa, żeby widział mikrofon z słuchawek jako zwykły mikrofon zewnętrzny, a nie mikrofon zestawu słuchawkowego. Ale nie potrafiłem się do tego dokopać. Próbowałem jakieś wirtualne mikrofony itp itd. Ale wszystko sprowadzało się do jednego - odpalałem apke z mikrofonem, a dźwięk w słuchawkach mocno tracił na jakości. Z BIOSEm może sobie poradzę, po prostu będę przywracał wersje aż zadziała; ale te słuchafony to mi wczoraj sen z powiek zdjęły. -_- Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 20 Września Udostępnij Napisano 20 Września 2 minuty temu, buchu300 napisał: ale te słuchafony to mi wczoraj sen z powiek zdjęły. -_- Z bluetooth bywają jaja xD, mi do tej pory pad od PS5 przełącza się w tryb głośnika. Raz przez teams nawet gadałem z padem. Słuchawki - one zapewne mają jeden przewód TRRS do podłączenia mikrofonu i głośnika? Czy z telefonem możesz po kablu używać słuchawek z mikrofonem i jest ok? Jak tak, to pewnie sprawę załatwi coś takiego:https://www.amazon.pl/OcioDual-rozdzielacz-Splitter-Separator-Sluchawki/dp/B072M7DN4K?th=1 Zaglądnij tam do grafik, są opisy do jakich złączy jest ten rozdzielacz. Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 20 Września Autor Udostępnij Napisano 20 Września 7 minut temu, Adames napisał: Raz przez teams nawet gadałem z padem. xDDDDDD Co do adaptera, to tutaj właśnie mam zagwozdke, bo jak wepne jacka do złącza mikrofonowego z przodu, to nie czyta mi majka. I nie wiem, czy to zadziała w takim razie. ;/ USB-C i BT przenosi tylko oba kanały. Ale Ty dobra, napisałeś, żebym sprawdził na komórze. Poszukam zaraz adaptera na lightning i spróbuję podłączyć tak. Dobry trop! Na Macbooku jak wepnę do złącza jackowego, to nie pokazuje mi mikrofonu. A z tego co patrzę po specyfikacji, to powinien przyjmować oba kanały. W MB po podpięciu po USB też jest efekt rozmowy telefonicznej... A po jacku nie widzi majka mimo jednego złącza. Chyba nic z tego nie będzie. Jedyny pomysł wciąż to próba oszukania Windowsa i sprawienie, żeby widział tego majka jako zewnętrznego, a nie wbudowanego, może wtedy nie wrzucałby trybu rozmowy telefonicznej. Tylko teraz pytanie, czy to wina OSu, czy samych słuchawek -_- Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 25 Września Autor Udostępnij Napisano 25 Września Siemanko, zrobiłem godzinny test OOCT CPU + RAM (proc na PBO, RAM dźwignięty do 6400MT/s) i zero błędów. Temperatura maksymalna na CPU - 88,34°C, RAM - 57,75°C. Nie wiem jak sprawdzić wykres zużycia proca przez cały czas testu, bo słyszałem że 7700 ma cap na 90 stopniach i wtedy się blokuje jego wydajność. Ale jak zerkałem co jakiś czas, to stało na 100% bez przerwy. Dodatkowo pokazywało 135W, a nie 65W - myślałem, że proc ma bloka na 65W. Godzina stress testu i takie wyniki to chyba całkiem git? Jest sens pakować tutaj jakieś lepsze chłodzenie, skoro przy "podkręconych" nastawach mam takie temperatury? Ewentualnie, czy może godzina full oporu to za mało? Albo może są jakieś inne testy? imgur.com/AJQDfVb Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 26 Września Udostępnij Napisano 26 Września Nie ma błędów - super, trafiłeś normalny procek. 16 godzin temu, buchu300 napisał: Dodatkowo pokazywało 135W, a nie 65W - myślałem, że proc ma bloka na 65W. TDP (Thermal Design Power) - Taka liczba wymyślana przez producenta procesora, do której następnie dopasowuje się wzór. Nie ma nic wspólnego z ilością pobieranego prądu przez procesor. To co zmierzyłeś to ilość pobieranego prądu, a TDP to takie sobie AMD wymyśliło, to takie jest. Trochę podobnie jak z procesem technologicznym np TSMC 5nm FinFET - nie ma w procesorze pojedyńczego wymiaru, który by tyle wynosił, a to co widzisz to nazwa handlowa i potencjalnie może oznaczać, że da się w tym samym obszarze upchać więcej tranzystorów niż w poprzednim procesie technologicznym np 7nm, nie jest to jednak wymóg. Intel pewnego razu po prostu zmienił nazwę procesu technologicznego z 14nm++++++++ na Intel10 i bum, mamy lepszy proces technologiczny ;D 16 godzin temu, buchu300 napisał: Nie wiem jak sprawdzić wykres zużycia proca przez cały czas testu, bo słyszałem że 7700 ma cap na 90 stopniach i wtedy się blokuje jego wydajność. Ale jak zerkałem co jakiś czas, to stało na 100% bez przerwy. Nie patrz na obciążenie procesora, bo to jest wyliczane na podstawie "zajętości" czasu jego pracy - czyli czy dużo ma zadane, a nie jak szybko to robi. Jeżeli z powodu thermal-throttlingu częstotliwość pracy zjedzie Ci z 5 Ghz do 2,5 GHz, to obciążenie będzie dalej 100% a procek pracuje z połową prędkości. 16 godzin temu, buchu300 napisał: Godzina stress testu i takie wyniki to chyba całkiem git? Jest sens pakować tutaj jakieś lepsze chłodzenie, skoro przy "podkręconych" nastawach mam takie temperatury? Testowałeś sam procesor, przy ustawieniach stockowych i to w warunkach już dosyć chłodnych. Odpal na godzinkę jakąś wymagającą gierkę i zobacz jakie będą temperaturki na procku. Te dodatkowe c/a 250 W może sporo zmienić. Dodatkowo jak w lecie przyjdzie 30+ stopni, odpalisz gierkę co mocno siedzi na cpu + gpu (np cp77), to cała maszynka może wyć... i throttlować. Popatrz na przepływ powietrza w obudowie, masz 3 wentylatorki wyciągające, nie widzę żadnego zaciągu. Kiedy gpu zacznie porządnie grzać, to część gorącego powietrza będzie wrzucana wprost w procka - ten piękny przelot karty + wentylator wyciągający tuż przed zaciągiem procka. Ja tam lubię ciszę i jak maszynka jest chłodna, niezależnie od tego co jest odpalone i jak ciepło jest na zewnątrz. Ja sam te wentylatorki dwa z góry przełożyłbym na dół, jako zaciąg, a na górę dałbym LF3 360, też na zaciąg do obudowy. Wtedy wentylator z tyłu jest jedynym, który wypycha gorące powietrze na zewnątrz, ale za to zarówno cpu jak i gpu mają dostęp do zimnego powietrza z zewnątrz a co za tym idzie mogą pracować na niskich obrotach i być dalej chłodne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 26 Września Autor Udostępnij Napisano 26 Września O! Dzięki za info z TDP i throttlingiem. Co do układu wentylatorów, to zrobiłem mały fuckup, bo kupiłem 5 wentylatorów z Arctisa, ale weszły mi tylko te trzy wyciągające (zdecydowałem się na wyciąg z góry ze względu na mojego futrzastego wspólokatora -_-). Chciałem wepchać jeszcze dwa zaciągi na dole, ale nie zmieściły się z uwagi na sporą kartę graficzną. Widziałem, że są wersje slim wiatraków - w wolnej chwili będę musiał pomierzyć, czy wszystko mi wejdzie i zrobię upgrade. Kurcze, to teraz już chyba wszystko wiem. Komp sprawdzony, znam jego potencjalne słabe punkty (przepływowe) i jak zacznę je odczuwać, to dokupię nowe chłodzenie. Teraz już chyba definitywnie można powiedzieć, że temat wyczerpany. =D Dzięki za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts