buchu300 2 Napisano 10 Września Udostępnij Napisano 10 Września (edytowane) Hejka, z racji, że za oknem coraz gorsza pogoda, to trochę bardziej skłaniam się do kupienia jakiegoś komputera do grania w deszczowe dni . Mam teraz laptopa z Ryzenem 7 4800h + 1660ti, ale powoli przestaje mi wystarczać + wkurza mnie hałas i fakt, że zajmuje mi pół biurka, a i tak jest zamknięty, bo gram na zewnętrznym monitorze. Chciałem złożyć jakąś maszynę do 7000zł, włączając w to dysk. Od jakiegoś czasu przewijają mi się na internecie komputery złożone w małych obudowach, takich jak SFF i nie ukrywam, że całkiem mi się to podoba. Próbowałem złożyć samemu jakiś zestaw, ale no niestety nie znam się na tym jakoś mega i dużo rzeczy wybierałem trochę na czuja. Tak się to prezentuje - może to będzie jakaś podstawa do działania. Składałem na Morele przez wygodę konfiguratora, więc podrzucam od razu z linkami, ale nie koniecznie będę kupował rzeczy w tym miejscu.Obudowa Cooler Master MasterBox NR200P V2Płyta główna Gigabyte B650I AXProcesor AMD Ryzen 7 7700XKarta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER Windforce 12GBPamięć Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL36Zasilacz MSI MAG A750GL PCIE5 750WChłodzenie CPU Noctua NH-U12S redux No i teraz najważniejsze... Ostatni raz komputer składałem z Waszą pomocą w 2017 i do dzisiaj służy mojemu znajomemu bez większych zmian. Teraz też chciałbym zrobić tak, żeby mieć możliwie opłacalny sprzęt na dłuższą chwile (chyba jak każdy :P). No i jeśli np. te komputery na obudowach SFF wychodzą drożej i mniej wydajnie niż te zwykłych rozmiarów - no to mogę chyba z tego zrezygnować... Ale może dopatrzycie się czegoś w tym zestawie. Może da się na czymś przyciąć, żeby dosypać gdzieś indziej (myślałem o karcie, fajnie byłoby mieć tą 4070 Ti Super, ale ceny są o 1000zł większe i nie wiem, czy da się tutaj z czegoś zejść cenowo, żeby było git). A może czegoś brakuje? W sumie nie dobierałem tutaj żadnych dodatkowych wentylatorów, a chyba chłodzenie w takiej obudowie i przy takim procku i karcie, to też jest newralgiczna sfera. Nie wiem, czy pisać o tym w jakie gry gram, czy do czego będę go używał. W głowie mam taką wizję, że komp za tyle pieniędzy powinien wystarczyć zarówno do grania, jak i do jakichś zajawkowych projektów w blenderze, czy renderowania filmów. Stricte do pracy mam Macbooka i mi wystarcza, więc tutaj możemy się skupić głównie na performance w grach. No i z tego co wiem, nowe karty wchodzą w Q4 2024, więc jeśli wiecie z doświadczenia, że lepiej warto poczekać, to może wstrzymać się z zakupem? Albo wtedy poszukać używanej karty, albo coś, żeby przyciąć trochę koszt, a kupić coś jeszcze lepszego? Z mojej strony narazie chyba tyle. Z góry dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam! Edytowane 10 Września przez buchu300 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 10 Września Udostępnij Napisano 10 Września Cześć, 4 godziny temu, buchu300 napisał: No i z tego co wiem, nowe karty wchodzą w Q4 2024, więc jeśli wiecie z doświadczenia, że lepiej warto poczekać, to może wstrzymać się z zakupem? Albo wtedy poszukać używanej karty, albo coś, żeby przyciąć trochę koszt, a kupić coś jeszcze lepszego? Jak zwykle na to pytanie nie ma odpowiedzi. Prawdopodobnie nowe karty pojawią się w styczniu, jakie będą, to wróżenie z fusów. 4 godziny temu, buchu300 napisał: byłoby mieć tą 4070 Ti Super, ale ceny są o 1000zł większe Akurat tutaj ten dodatkowy tysiąc to sporo zdziała, tym bardziej w dłuższej perspektywie. 12 GB VRAM to przy nowych grach w wielu miejscach jest mocno na styk nawet w 1440p. Wymagania gier raczej już nie spadną a grać z uciętymi teksturami lub stutteringiem to trochę lipton, wiedzą o tym doskonale posiadacze RTX 3070 8 GB. Jeżeli potrafisz się pogodzić z niższym wsparciem dla RT i trochę gorszymi technikami skalowania / upłynniania obrazu, to całkiem dobrą ofertą jest RX 7900 GRE - za c/a 2400 zł w standardowej rasteryzacji zje tego 4070 super a w RT to i tak przy takich grach jak Wukong 4070 Super nie daje rady -.-". Plus jest taki, że jednak masz te 16 GB vram, więc karta się tak szybko nie zacznie dławić z powodu braku. 5 godzin temu, buchu300 napisał: Obudowa Cooler Master MasterBox NR200P V2Płyta główna Gigabyte B650I AXProcesor AMD Ryzen 7 7700XKarta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER Windforce 12GBPamięć Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL36Zasilacz MSI MAG A750GL PCIE5 750WChłodzenie CPU Noctua NH-U12S redux - Zacznijmy od coolera, jak chcesz mieć w miarę cicho, to lepiej dać aio 240mm, morele o tym nie pisze, ale wydaje mi się że do tej obudowy powinno wejść na top. - Ram - tu trochę kiepsko do nowych ryzenów, zdecydowanie lepiej wyjdzie coś co ma 6000 M/T CL30 lub 6400 M/T CL32, najlepiej z EXPO. - Procek - ryzen 7800x3d ostatnio podrożał trochę, ale to najlepszy ogólnie wybór do grania. Ten też da radę, chodź (obecnie) niespecjalnie zrobi dużą różnicę pomiędzy 7600X jak szukasz oszczędności - Zasilacz - nie ufam MSI w tej materii, może jest dobry, może, może, Sam używam psu tylko dwóch marek -> SeaSonic i Be Quiet! + jakbym trafił w dobrej cenie to pewnie na jakiegoś Corsaira z wyższych modeli bym się skusił. 5 godzin temu, buchu300 napisał: Mam teraz laptopa z Ryzenem 7 4800h + 1660ti, ale powoli przestaje mi wystarczać + wkurza mnie hałas i fakt, że zajmuje mi pół biurka, a i tak jest zamknięty, bo gram na zewnętrznym monitorze. Laptop gamingowy jest jak świnka morska, ani świnka ani morska. Mam też w pracy takiego lapka z RTX 3050Ti ... tylko dlatego bo czasem potrzebuję CUDA zabrać w teren. Wielkie to, ciężkie to i na dodatek potwornie głośne. Wszystkie gamingowce takie są, nie ma znaczenia czy lapek za 3,5 tyś czy za 20 tyś, na końcu jest to samo -> wielkie, ciężkie i głośne. Do normalnej pracy "laptopowej" używam lekkiego lapka z integrą, który bez problemu wytrzyma 10h na baterii. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 10 Września Autor Udostępnij Napisano 10 Września Dzięki za odpowiedź! Kurcze, to zaczynam mieć trochę rozkminę, czy aż tak mała obudowa będzie miała sens. Musiałbym dosypać więcej kasy w chłodzenie, bo AIO to większy wydatek, a bez tego wyobrażam sobie, że w tej obudowie będzie jak w piekarniku. Szczególnie przy 7700x. 18 minut temu, Adames napisał: - Zacznijmy od coolera, jak chcesz mieć w miarę cicho, to lepiej dać aio 240mm, morele o tym nie pisze, ale wydaje mi się że do tej obudowy powinno wejść na top. Rozumiem, że gdybym wybrał obudowę Micro Tower, np. jakiś Fractal Torrent Nano, albo Krux Naos TG to zwykłe pionowe chłodzenie raczej by stykło, a też pewnie łatwiej mi to będzie zamontować i poupychać niż AIO z chłodnicą itd. 19 minut temu, Adames napisał: Jeżeli potrafisz się pogodzić z niższym wsparciem dla RT i trochę gorszymi technikami skalowania / upłynniania obrazu, to całkiem dobrą ofertą jest RX 7900 GRE - za c/a 2400 zł w standardowej rasteryzacji zje tego 4070 super Szczerze to nie mam pojęcia co do tego, czy potrzebuję RT, DLSS itp, bo nigdy nie miałem do czynienia z kompem z RTXem, także muszę jeszcze zbadać temat samemu i przemyśleć co będzie dla mnie lepsze. Jeśli mówisz, że RX 7900 kosztuje ok. 2400, a w podstawie zjada 4070 ti super, to mocno się nad tym zastanowie. Co do RAMu i zasilacza - dzięki za info i będę na to zwracał uwagę przy dobieraniu nowych podzespołów. 20 minut temu, Adames napisał: - Procek - ryzen 7800x3d ostatnio podrożał trochę, ale to najlepszy ogólnie wybór do grania. Ten też da radę, chodź (obecnie) niespecjalnie zrobi dużą różnicę pomiędzy 7600X jak szukasz oszczędności Ten procek wygląda mega dobrze, ale cena zabija... Jak przeglądałem teraz sklepy, to bardziej skłaniałem się do "downgrade" do ryzena 7 7700 bez X, bo na reddicie wyczytałem, że to praktycznie to samo, tylko z innymi nastawami. Zastanawiam się teraz, czy lepiej będzie 7700 (w wersji bez boxowego chłodzenia wychodzi za 900pln), czy 7600x. Czyli podsumowując - zmieniam RAM i Zasilacz, decyduje się na większą obudowę i mam w moim budżecie mam dwie drogi.1. Dorzucam 7800x3d i rx 7900 GRE2. Zbijam proca na 7700/7600x i dorzucam 4070 ti super Muszę pooglądać benchmarki w necie i zdecydować co mi będzie bardziej leżało. Jeśli masz jakieś propozycje jeszcze, albo uwagi, to chętnie wysłucham =D Dzięki jeszcze raz za zainteresowanie, pozdrowionka Nie mogę edytować posta, więc dopiszę tutaj. Zauważyłem, że ten Krux oprócz tego, że jest 2x tańszy od Fractala, to jeszcze obsługuje płyty mATX. To spoko opcja na ścięcie kosztów, albo w tym samym budżecie dorzucenie szybszych portów, więc to też temat do przemyślenia. Jestem w stanie dorzucić 7700x i 4070 super ti w budżecie 7k, ale teraz widzę, że ja w sumie nie dodałem żadnego chłodzenia, ani SSDka w tych zestawach morelowych. Gdybym zbił proca na 7700, spróbował dobrać optymalną płytę mATX, to może zmieszcze się w tym budżecie. Nie chcę zbyt dużo dorzucać kasy, bo chcę jeszcze wymienić klawiaturę i myszkę, a tutaj też można srogo polecieć z pieniędzmi. Nie wiem już sam co robić Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września (edytowane) A musisz wszystko zamawiać z jednego miejsca? Jeżeli sam masz zamiar składać maszynę, to warto się rozglądnąć też poza morelami, wtedy cenowo to wyjdzie lepiej. 9 godzin temu, buchu300 napisał: 1. Dorzucam 7800x3d i rx 7900 GRE Ten Hellhound 7900 GRE jest fajną kartą, tylko na morelach w w przesadzonej cenie. Np tutaj jest 300 zł taniej ta sama karta:https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/PowerColor-Radeon-RX-7900-GRE-Hellhound-OC-16GB-GDDR6-RAM-Karta-graficzna/3234118 Ogólnie to ta karta nie potrzebuje "top" chłodzenia, a przy drobnym UV nawet taka karta może pracować fajnie:https://www.krsystem.pl/xfx_radeon_rx_7900_gre_16gb_gddr6-item-74130.html Obczaj taką obudowę:https://www.x-kom.pl/p/1139845-obudowa-do-komputera-asus-prime-ap201-case-mesh.html Jest dalej mała a wejdzie nawet chłodnica 360 mm. Wraz z np takim chłodzeniem https://proline.pl/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-360-black-acfre00136a-p8120834 Uwaga 1 : Arctic ma grubsze niż standardowo chłodnice, więc może to powodować konflikt z płytą główną, tym bardziej w ciasnych obudowach, tutaj na różnych zdjęciach widać, że da się go upchać. Uwaga 2: Montaż tej parszywej blaszki bywa kłopotliwy, znam przypadek uszkodzenia płyty głównej przy montażu Arcica LF3. -- Jeżeli jednak uporasz się z tym, to samo chłodzenie jest świetne w tej cenie LD Po wyregulowaniu obrotów pompy jest praktycznie niesłyszalne jak grasz. Przy takich obudowach można też obrócić wentylatory - by robiło za dolot a nie wylot, będzie wtedy zaciągało więcej kurzu, ale za to łatwiej ogarnąć temperatury na cpu + gpu. Inne opcje "taniego" aio to deep cool lub chińczyk brandowany przez x-kom pod nazwą silver monkey, nie miałem jednak ich więc ciężko mi się wypowiadać o kulturze pracy. Często używany endorfy navis 360mm to już koszt pokroju 500 zł... Procek - 7800x3D na xkomie jest prawie stówkę taniej:https://www.x-kom.pl/p/1117011-procesor-amd-ryzen-7-amd-ryzen-7-7800x3d.html Ram: nadają się te co wybrałeś, tutaj warto wybrać ramy na koniec jak już będziesz miał wybraną płytę główną na 100%. Wtedy sprawdzisz czy ramy są na liście QVL (Qualified Vendor List, czy jakoś takoś), obecność tam wybranego modułu nie daje gwarancji, że wszystko będzie hasało, ale znacząco zwiększa prawdopodobieństwo. PSU: To które wybrałeś jest bezpieczne w użyciu, ale jest to taka "podstawowa" jednostka u nich, na dodatek w dosyć wysokiej cenie. Proline akurat często miewa dobre ceny na zasilacze SeaSonic. np taki:https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-750-atx-3-0-80plus-gold-750w-p8118216 To też nie top, ale zdecydowanie wyższa seria dająca spokój na lata. Płyta główna: Przy płytach mAtx warto zwrócić uwagę by slot PCI-E x16 miała na pierwszym miejscu, inaczej możesz mieć problem z upchaniem "tłustego" GPU, jeżeli jednak możesz pozwolić sobie by mieć GPU trochę "szczuplejsze" niż konstrukcje 3.5 slota, to wtedy można to olać przy mATX. Np takie coś się wydaje nawet ok jak na tą cenę:https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b650m-gaming-plus-wifi-13178669/ Dysk: Sporo tu specjalistów od dysków, którzy będą się rozwodzić nad kontrolerami, typem pamięci, etc. Ja u siebie mam coś takiego i daje radę:https://www.x-kom.pl/p/1146135-dysk-ssd-lexar-2tb-m2-pcie-gen4-nvme-nm790.html Taki zestawik cenowo prezentuje się tak: GPU: 2452.92 case 349 cooler: 299 cpu: 1749 RAM: 445 PSU: 489 Mobo: 669 ssd 529 Total: 6981.92 Pewnie trochę drożej ostatecznie by wyszedł, bo w niektórych miejscach będzie dyszka czy dwie dopłaty za przesyłkę, ale i tak się mieści w budżecie. Edytowane 11 Września przez Adames 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 11 Września Autor Udostępnij Napisano 11 Września Wow!! Dzięki bardzo za poświęcenie mi tyle czasu i taki research cenowy. Wczoraj w nocy oglądałem jeszcze porównania w necie kart czerwonych i zielonych i w sumie wydaje mi się, że przy UWQHD 7900 GRE wystarczy mi w 100%, a RT nie jest dla mnie niezbędny, żeby cieszyć się z zestawu. Najbardziej ciekawiła mnie funkcja generowania klatek, bo mam monitor 144Hz, a FSR od AMD też jest chyba całkiem spoko, więc wydaje mi się, że w 3440x1440 ta karta da mi wszystko to, czego będę potrzebował. Także zaproponowanie mi combo 7800x3d + 7900 gre to strzał w dziesiątke, bo będę miał mega przyszłościowy proc, który za dwa/trzy lata pewnie obsłuży jeszcze jakąś nową kartę, gdyby zaczęło mi brakować performancu. Muszę się jeszcze przespać tylko z kwestią AIO coolera, bo ogólnie to kompów w życiu składałem może dwa i trochę się boję, czy na pewno sobie poradzę. Info o PCIe x16 na najwyższym slocie to też mega gamechanger, bo nie miałem pojęcia o tym, a mogłem się przez to wkopać w mrożenie kasy na kilka tygodni przy zwrotach. Także wszystko zostaje na 99%, kwestia tylko obudowy i AIO, bo jak się nie zdecyduje na AIO, to taka obudowa też nie będzie mi potrzebna. A ten KRUX jest fajny minimalistyczny i tani. Jeszcze wracając do FSR i generacji klatek. Widzę po politykach obu firm, że Nvidia jak wymyśli usprawnienie w FG, to dodaje nową cyferkę do nazwy DLSS i wrzuca to tylko do najnowszych kart, czyli w tym przypadku do 50XX w styczniu. A w AMD jak coś się pozmienia, to pewnie zrobią update dla wszystkich kart i będzie cacy. W końcu to wszystko to AI i optymalizacja kodu, więc myślę, że ten 7900 GRE może banglać jeszcze lepiej za jakiś czas. Ale może to też być jakaś moja projekcja w głowie, żeby przekonać się do tańszej karty bez RT xD Dobra, skoro i tak będę kupował dużą część podzespołów w różnych miejscach, to przygotuje sobie dzisiaj linki do różnych sklepów i będę szukał jeszcze lepszych cen. A za to co się uda zaoszczędzić, dorzucę jeszcze wentylatory z Arctica 120mm, bo słyszałem, że są tanie, wydajne i nawet nie takie mega głośne. D Z I Ę K U J E raz jeszcze! A widzę jeszcze, że ta karta XFX 7900 GRE ma długość 335mm, czyli idealnie tyle ile KRUX obsługuje. To pewnie będzie katorga do wsadzenia. A inne w tej cenie mają dwa wiatraki. Kolejny model z trzema to już 3k. Ale znowu ta obudowa Asusa trochę mi sie nie podoba. Ciężkie te składanie komputerów. A to dopiero teoria i przeglądanie neta xD Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września A proszę bardzo : ) 52 minuty temu, buchu300 napisał: A widzę jeszcze, że ta karta XFX 7900 GRE ma długość 335mm, czyli idealnie tyle ile KRUX obsługuje. Też kiedyś trafiłem na kartę, która wchodziła na styk. Zwykle montaż AiO to nic trudnego, tylko ten Arctic LF3 jest taki dziwny trochę. Jeżeli chcesz powietrze, to raczej nie Noctua, oni robią dobre chłodzenia, ale tam płacisz głównie za renomę i tradycję, a nie za wydajność. To maleństwo od noctua jest po prostu za małe do jakiegokolwiek średniego - mocnego współczesnego procka. Chcesz tanie a dobre chłodzenie powietrzem, to będzie ciężko znaleźć coś znaleźć a cięcie szkła jest trudniejsze od cięcia blachy xD 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 11 Września Autor Udostępnij Napisano 11 Września To może się zdecyduje na to AIO, tylko wtedy raczej na sto pro obudowa Kruxa odpada, bo widziałem, że jedyna opcja tam to upchanie AIO na spodzie, więc mATX odpada, bo nie zmieści się raczej karta + nawet jeśli, to chłodnica będzie niżej niż pompka, więc wydajność chyba też będzie słabsza z czasem. A też przy karcie 335mm, która weszłaby na styk, to pewnie szyba/blacha ściśnie przewody z wodą, a inaczej się tego puścić nie będzie dało. I w ogóle zapomniałem napisać o tej płycie głównej od Ciebie - w porównaniu z moim pierwszym pickiem, w tej kasie wydaje się mega dokokszona. Żadnych portów USB 2.0, same szybkie >3.0 itd, no i dwa sloty na M.2, pełny wypas Dam znać jak wybiorę jakąś skrzynkę do tego, bo ten ASUS troche mi się nie podoba, ale w ostateczności pewnie go i tak wezmę, bo obsłuży mi wszystkie podzespoły Pozdro! //edit: dobra, widzę, że ten ASUS ma wersje białą z szybą na boku, zaczeło mi się podobać B-) //edit2: zakładając, że wezmę tą płytę, którą zaproponowałeś + 7800x3d, to jakie RAMy będą dobre? te CL30, które wysyłałem wcześniej będą dobre? @Adames //edit3 (xD): i jeszcze pytanie apropo PCIe 5.0 - bo już się pogubiłem - w tej kasie nie będzie opcji, żeby wrzucić tutaj jakiś turbo szybki dysk na 5.0? ta płyta tego nie obsłuży, a dyski są drogie - dobrze rozumiem? //edit4 (xDD): jeszcze do ramów właśnie, bo widzę, że np. te ADATY mają 3zł droższe 6400Mhz, ale z CL32 - może da się dosypać jeszcze więcej do taktowania w takim razie? i czy to będzie opłacalne kosztem opóźnienia Cytuj Link to post Share on other sites
bmi86 85 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Pytanie czy potrzebny Ci taki procesor do tej rozdzielczości? Przy UWQHD/4K GPU pierwsze klęknie. Taki 7500f za ~700zł w tych rozdzielczościach też da radę, do tego wystarczy chłodzenie pokroju arctic a36, fera/Fortis 5. Baza za niecałe 3000 zł i zostaje +/- 4000zl na GPU, a to już pułap 7900XT/XTX lub 4070Ti super, nawet na r5 7600 czy r7 7700 by starczyło. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 11 Września Autor Udostępnij Napisano 11 Września Kurcze no na ten moment pewnie ten procek nie będzie wykorzystany na 100%, ale myśląc przyszłościowo (a raczej już nie będę pozbywał się tego kompa, tylko będę do niego dokładać rzeczy jak coś będzie brakowało), to taki proc powinien wystarczyć na dużo dłużej. Tylko znowu kwestia tego, czy w przyszłości 7900 GRE to będzie łatwy temat do sprzedania. =PMyślałem o tym w taki sposób, żeby kiedyś kiedyś, jak zacznie brakować performancu w nowych grach, zmienić tylko kartę, a reszty nie dotykać. Jak oglądałem benchmarki, no to 7900 GRE nie odstaje w rastrze od tysiaka droższego 4070 Ti Super, a jeśli dobrze rozumiem te RT DLSS i inne FSRy, to tracę tylko wydajność przy ustawieniach RT, bo Radeon też ma opcje generowania klatek, która działa. Nie wiem, czy nie wolę mieć lepszego procka, a odmówić sobie RT w niektórych grach, którego pewnie i tak nie zauważe, bo dotychczas grałem w nowe tytuły na najniższych ustawieniach, więc przeskok na płynne ultra to już i tak będzie kosmos. Mówię o tym generowaniu klatek, bo mam monitor 144hz i świadomość możliwości grania w jakieś nowe gierki przy FPSach scapowanych nawet do wartości 100 przy FG wydaje się fajna. Poprawcie mnie jeśli mówię źle. Jeśli FG od AMD jest do du*y, to będę miał kolejną zagwozdkę. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września 19 minut temu, buchu300 napisał: Jak oglądałem benchmarki, no to 7900 GRE nie odstaje w rastrze a starczy ci ona w rasterze? FSR nie licz bo jest nieuzywalny Wykluczasz sobie granie w UE 5.x w dobrych detalach 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Tak dyski pcie 5.0 = koszt, jak na razie poza tym że dysk jest szybszy na papierze, to korzyści realnych brak. Direct Storage jeszcze nie widziałem by się gdziekolwiek pojawił. Im szybsze pamięci tym większa szansa, że nie ruszą, a jak ruszą to możesz wpaść w gear2 i wtedy lipton. Procki z 3D cache są bardziej odporne na szybkość ram, tzn szybszy ram niewiele im daje. Jeżeli chcesz by było cicho, to lepiej wsadzić duże chłodzenie a nie takie co wystarczy. Fakt, przy takim a36 procek pokroju 7500f będzie działał z pełnymi zegarami, niekoniecznie cicho, tym bardziej jak w otoczeniu zrobi się 30+ stopni. 20 minut temu, buchu300 napisał: Myślałem o tym w taki sposób, żeby kiedyś kiedyś, jak zacznie brakować performancu w nowych grach, zmienić tylko kartę, a reszty nie dotykać. Używam obecnie Ryzena 5800x3D + Radeona 7900XT, wydajności nie brakuje. Co do generatora klatek, jak masz mały FPS wejściowy, to każdy generator jest kijowy, wprowadza opóźnienia a artefakty stają się widoczne. Ten generator od amd jest obecnie gorszy od nvidii, nie jest to jednak potworna różnica a wiele zależy od samej gry i tego czy używasz generatora z poziomu sterownika czy gry. Podobnie jest z FSR vs DLSS -> obie techniki jak masz obraz 1080p i ustawisz w trybie performance, to wyglądają beznadziejnie, przy 1440p i ustawieniach typu Quality, w większości przypadków ciężko odróżnić jedno od drugiego. Zdarzają się gry, gdzie FSR miewa pewne charakterystyczne problemy, ale to raczej rzadkość. UE 5 na Radeonie działa bardzo dobrze na najwyższych detalach bez RT. Gry takie jak Wukong na kartach nvidii poniżej 4080 Super z włączonym RT jest tak samo niegrywalny i jeżeli masz ochotę na "najwyższą" jakość i sensowną płynność w tej grze, to opcja jest jedna: RTX 4090. Jak wyglądają problemy z brakiem VRAM i ile go potrzeba? https://www.youtube.com/watch?v=dx4En-2PzOU 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września 9 minut temu, Adames napisał: Direct Storage jeszcze nie widziałem by się gdziekolwiek pojawił. Starczy 250MB by nie było zacieńć wiec nawet sata III starczy youtube.com/watch?v=c9Fj2j8j9Js natomiast wyniki wyszły ciekawe w tym teście... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 11 Września Autor Udostępnij Napisano 11 Września Kurde teraz to już mam całkowity miszmasz w głowie. =P Jeśli 7700 obsłuży moją rozdziałkę bez problemów, to może lepiej dołożyć tutaj do tej grafiki... Widziałem, że 7800x3d mocno zwiększa performance w grach "cpu heavy", ale to są zwykle jakieś shootery, call of duty, tarkovy, cs go. A ja i tak mam monitor 144hz, a nie 360, a na zmianę się nie zanosi, więc chyba dodatkowe FPSy w tych segmentach gier nie będą mi potrzebne. A znowu jeśli DLSS działa po prostu lepiej out of the box, to dla mnie to też jest jakaś wartość, bo nie lubię grzebać w ustawieniach 2h zanim zacznę grać. Dodatkowo widziałem, że Nvidia radzi sobie lepiej w renderowaniu filmów i 3d (coś mi się obiło, że jakaś CUDA, czy coś), a czasami muszę poklikać w Davinci, a moja dziewczyna uczy się Blendera, więc może to też trochę by ułatwiło życie i pracę. Może wtedy zamiast robić to na japku, to korzystałbym po prostu z PCta do takich rzeczy. Nie wiem Panowie, czuję, że daliście mi mega dużo informacji, a teraz to już będą tylko przepychanki - w jakiej grze dana karta zachowuje się lepiej. Na podstawie info od @Adames, apropo obudowy, chłodzenia, płyty głównej, ramów itd. jestem już spokojny. A proc + karta.. Obie opcje są za******e, obie opcje będą dobrze banglać. Kwestia złożenia teraz dwóch zestawów w excelu, porównania cen, opinii poszczególnych modelów kart i kliknięcia kup teraz. Wrócę jeszcze tutaj z info na co się dokładnie zdecydowałem, ewentualnie jak złoże na gotowo oba zestawy, to podeślę tutaj jeszcze i w wolnej chwili możecie zerknąć. Jeszcze raz dzięki za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września 4 minuty temu, buchu300 napisał: Kurde teraz to już mam całkowity miszmasz w głowie. =P Bo ci miesza w głowie .Fsr nie ma zadnych szans z dlss.... W wukongu masz artefakty wokól małpy skladajace sie z siatki czarnych piskeli. No i po co ci to ?swieci sie tylko jako opcja w menu gry... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 11 Września Autor Udostępnij Napisano 11 Września Patrząc po najniższych cenach w sklepach, wychodzi coś takiego: Do wariantu zielonego i czerwonego ta sama baza, chyba wszystko będzie tam pasowało. Przy 7700 mógłbym się chyba pokusić o zbicie troche z ceny i zamiast AIO wzięcie zwykłego chłodzenia powietrznego, bo z tego co patrzyłem, to TDP dużo niższe, więc może by stykło? Zawsze te 150pln w kieszeni, mógłbym kupić większy dysk, albo po prostu zostawić jak jest. Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Jest ta jedna gra, która po prostu na wszystkim słabszym od RTX 4080 Super z RT jest całkowicie niegrywalna ... Na takim 4070Ti Super, jak włączysz RT + DLSS + FG, to zobaczysz 50 FPS przy 100+ ms opóźnienia. Można się kawy napić po każdym kliknięciu. Pozostałe gry, to różnice czasem pomiędzy dlss a fsr da się dostrzec ... czasem, odczucia bywają subiektywne i związanie z marką też ma znaczenie -.-" Jak zobaczysz prasę audiofilską, to możesz się dowiedzieć jak kabel sieciowy za 10 tyś zł wprowadza ciepłe tony i poszerza scenę, wszystko inne przy tym zaczyna brzmieć płasko. https://www.youtube.com/watch?v=81S4AMYQsk0 Z tymi porównaniami DLSS i FSR może nie jest to aż tak oderwane od rzeczywistości, jest jednak dosyć blisko. Ta różnica pomiędzy DLSS i FSR jest tak dramatycznie wielka, że realnie widzi ją tylko osoba, która wykonuje test i ręcznie przełącza pomiędzy jednym a drugim ustawieniem. Przyszłości nikt nie przewidzi, ale sporo się mówi też o premierze RTX 5xxx, którą wielu przewiduje na styczeń. Nvidia może wprowadzi DLSS 4 i nagle wszystkie RTX 4xxx staną się równie fajne co 3xxx obecnie ;-) Ja tam mam podejście odrobinkę zdystansowane do tych wojenek czerwono - zielonych, obie frakcje mają swoich wyznawców. Obecnie w pececie z którego piszę siedzi RTX 4090, za chwilę wymienię go na Radeona 7900XT, a kilka dni temu siedział ARC A750. Mając realną możliwość używania prawie "wszystkich" technologii jakie są ( a mam nawet dostęp do maszynki z 2x 4090 + 128 GB RAM i dalej do sprzętu z 8X A100 po 80 GB VRAM każda + 2TB RAM ) stwierdzam, że za dużo panuje overhype. Dla siebie jakbym składał teraz komputer, to zdecydowanie wybrałbym mocniejszego procka, którego przez dłuższy czas nie musiałbym ruszać. Dlatego mam w prywatnym pececie 5800X3D, przyrost wydajności jaki bym zyskał na wymianie całej platformy jest niewspółmierny do kosztu i wysiłku jakiego musiałbym się podjąć by to zrobić. W pracy "niedawno" wymieniłem platformę z Threadrippera 1920X na i7 14700K, tutaj przeskok wydajności przy typowych zadaniach jakie wykonuję na tamtej maszynie był ogromny i jak najbardziej warty zachodu. Wymiana w prywatnym sprzęcie z 5800x3D może nawet by mi przyniosła w niektórych grach z 20% w 1440p ... przy RTX 4090, IMHO nie warto. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 11 Września Autor Udostępnij Napisano 11 Września Masz rację @Adames. Przeglądam te porównania na internecie i powoli już czuję się jak debil. Ludzie mają sprzęt, który generuje po 80 klatek na sekundę w danej grze i przeglądają klatka po klatce gdzie tam się robi większy, lub mniejszy artefakt. To bez sensu, bo finalnie to i tak prawie seta klatek W SEKUNDĘ i fakt, że kilka na te sto klatek będzie miało rozmytego ptaka w trzecim planie chyba jest do zniesienia. Rynek kart jest dla mnie (a obserwuje to dopiero od dwóch dni) mega śmierdzący. Typowo nastawiony pod wydawanie kasy przez konsumenta . Z roku na rok nowe update, które są dostępne tylko w najnowszych wersjach kart za grube pieniądze, może do każdej karty powinni dorzucać skarbonkę z datą premiery nowej karty xD Dlatego myślę, że teraz lepszą opcją będzie kupno lepszego proca + 7900 gre za mniej pieniędzy. Sam na własnej skórze zobaczę z czym to się je i czego potrzebuję. Jak będzie mi brakowało dodatków od Nvidii, to sobie kiedyś zmienie kartę. Póki co przeskok dla mnie będzie i tak potężny. =P A wydaje mi się, że ten proc mimo, że teraz nie będzie wykorzystany w 100%, to pozwoli mi na testowanie i rozbudowywanie zestawu z biegiem czasu. Dla mnie to FSR i DLSS to i tak jeszcze czarna magia, więc to chyba będzie dobra decyzja. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września 7 godzin temu, Adames napisał: Ta różnica pomiędzy DLSS i FSR jest tak dramatycznie wielka, że realnie widzi ją tylko osoba, która wykonuje test i ręcznie przełącza pomiędzy jednym a drugim ustawieniem. No nie do końca na kartach zielonych można sobie odpalić i dlss i fsr i większość uznaje że dlss jest lepszy @AdamesZanim uznasz że to jeden pies poczytaj na techspot, aka Hardware Unboxed(wielu uwaza że są pro amd) https://www.techspot.com/article/2583-amd-fsr-vs-dlss/ Cytat The main issues with FSR 2.2 come down to two areas. The first is that while both techniques do struggle in some areas, FSR 2.2 has more edge cases of poor reconstruction, like the ramp and transparent cars we showed - even using the highest quality modes. I think these edge cases have been reduced with the new revision, but there's still more of them than gaming with DLSS 2.4, even though I was hardly impressed with how DLSS looked at times. The second is that FSR 2.2 hasn't resolved the gap between DLSS and FSR at lower render resolutions, like using the Performance mode or gaming at 1440p. Using lower render resolutions increases the amount of artifacts with both upscaling methods, but FSR suffers a heavier hit which makes image quality comparatively worse. DLSS still has a clear lead using the Performance mode at 4K, and most modes at 1440p. With that said, Forza Horizon 5 is not a good example for low render resolution upscaling, as the game is so fast that you'll see heaps of artifacts. AMD is doing a decent job of competing with DLSS and the amount of titles that support FSR 2 these days is pretty reasonable considering it was launched only 6 months ago. But Nvidia has continued to improve DLSS 2 over the years as well, so to close these gaps we've been talking about, AMD needs to outpace Nvidia in providing improvements. Whether they can do that remains to be seen, because right now I'd still say DLSS is a selling point for Nvidia GPUs due to its superior quality and wider game support. DLSS jest dużo lepszy i tyle Ja sam bym dołożył do 4070 ti super. Kibicuje Amd mam procka z Amd bo był lepszy, ale z AMD mają sens 6600xt/6700xt czy 7700xt karty z niższej półki, nizsze średniaki. Ale jak chcesz pograć w nowe tytuły gdzie wszędzie masz mniej lub więcej RT. Nawet takie stare Metro Exodus 7900gre jest na poziomie starej 3070: https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_radeon_rx_7900_test_recenzja_opinia-31763.html#11 Brałbym 7900gre tylko jeśli zakładasz że Rt cię nie interesuje, najnowsze gry będzie ogrywać w medium/high plus fsr quality, zobaczysz artefakty, błędy na pewno, jak migające ogrodzenia, rozmyte szczegóły/ teksty itp. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 12 Września Autor Udostępnij Napisano 12 Września Dobra, panowie. Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi! Mega mi rozświetliły wizje na to wszystko. Decyzje pomógł mi podjąć.. Rzut monetą xD Wszystko było fair, rozgrywka do 3 punktów. No i wygrało 4070ti super. Nie wiem, wydaje mi się, że w tym budżecie ciężko wybrać po prostu lepsze rozwiązanie. Każde z nich miało plusy i minusy, jedno bardziej przyszłościowe, drugie wydajniejsze tu i teraz. Cały osprzęt jest taki jak w tym sheetsie, który podsyłałem wyżej. Patrzyłem na QVL płyty, dobrałem ramy 6400 CL32, podobno po wrzuceniu jakiegoś EXPO w biosie powinno to hulać i jest sprawdzone przez MSI. Teraz tylko zostanie to jakoś ładnie złożyć i testować. Dziękuję jeszcze raz za bezinteresowną pomoc. Pozdro! I jak złożę to się wypowiem jakie są moje odczucia, może komuś się ten wątek przyda. =) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 12 Września Udostępnij Napisano 12 Września I koniecznie wrzuć kilka fotek sprzętu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 17 Września Autor Udostępnij Napisano 17 Września Dzisiaj przyszła w końcu obudowa, bo cała reszta była już w piątek. Złożyłem go w końcu i wypociłem chyba z 3 kilogramy, bo składałem to od 15 do teraz xD Nie obyło się bez przygód, bo na płycie głównej jeden pin wyglądał dziwnie (podsyłam fote), ale zaryzykowałem i złożyłem tak. Właśnie instaluję windę, usuwam microsoftowy syf i zaraz będę testował jak to sie sprawuje. Kupiłem 5 wiatraków, zamontowałem tylko trzy wyloty - z tyłu i dwa na górze, bo dwa na dole mi niestety nie weszły. Próbowałem wrzucić pod zasilacz na przód, ale kable wadzą. Zobaczę jak będzie z temperaturami, najwyżej kupie slimy na dół + może jakiś 80mm na przód dla wlotu. Kable jako tako starałem się schować, ale troche średnio mi to wyszło. Ale najważniejsze, że działa, odpala i widzi wszystkie podzespoły =P Dzięki jeszcze raz za pomoc! Prezentuje się mega git, z czasem myślę, czy nie zakleić tych plateów z MSI, bo troche szpecą takie jasne względem całej czarnej całości. AP201 zrobiła mega wrażenie jako skrzynka. Wszystko przemyślane, zatrzaski itp. Tutaj foty, bo jakiś problem i nie mogę opublikować postu ze zdjęciami w środku: https://imgur.com/a/tTFHcA9 Jeszcze raz dzięki! I dodam info jeszcze apropo performance, ale no raczej ameryki nie odkryję =D 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września Co to za palit ? 90 czy 95mm wentylator? Chrobocze ? Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 17 Września Autor Udostępnij Napisano 17 Września 51 minut temu, janek20 napisał: Co to za palit ? 90 czy 95mm wentylator? Chrobocze ? Kurcze nie jestem pewien jaka średnica wentylatorów, ale to 4070 Ti Super JetStream OC 16GB. Jeszcze nie odpalałem żadnej gierki, więc nie był pod obciążeniem, ale póki co cichutko jest. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września Raczej 90tka będzie bo palit i niższy model,powinna zdrowo chrobotac przy 1150 rpm Cytuj Link to post Share on other sites
buchu300 2 Napisano 17 Września Autor Udostępnij Napisano 17 Września Hmm, to nie wiem, póki co jest spoko. Odpaliłem Wiedźmina w 3440x1440, wszystko co sie da wymaxowane + dlss jakość i generator, okolice 90fps w Toussant, bez generatora 55/60. Grałem godzinę, temp gpu max 65 stopni, wiatraki jakos 1200 i szczerze to chrobotania nie było. Słychać wentylatory - szczególnie, że komp stoi na biurku obok głowy, ale to nie jest taka pralka jakby się mogło wydawać. Dla mnie mega spoko, jutro testuje Assetto Corse wymaxowaną i BeamNg. To drugie na moim starym lapku ledwo startowało w UWQHD. A, no i zapomniałem dodać, że na starcie ustawiłem w BIOSIE Expo i PBO, bo standardowo było 4600Mhz chyba na RAMie, a teraz 6400. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts