Adames 468 Napisano 30 Października Udostępnij Napisano 30 Października Jeżeli jeszcze efektywnością energetyczną w AI zbliży się do RTX 4090 to może nawet gdzieś rozważę kupno AMD do prawdziwej pracy. Jak na razie efektywność energetyczna AI to nie jest mocna strona AMD, jeżeli jednak chodzi o samo działanie to mega zaskoczenie, obecnie już prawie wszystko tak po prostu działa. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 2 Listopada Udostępnij Napisano 2 Listopada Kolejną kartą będzie nowy Radeon. (Komentarz dla obserwacji wątku) Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 3 Listopada Udostępnij Napisano 3 Listopada Zamykają konkurencyjne forum, zaraz dołączy nowa fala do tu istniejących fanboyów zielonych i wybiją Ci ten pomysł z głowy XD Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 4 Listopada Udostępnij Napisano 4 Listopada Jeżeli AMD wykona taki postęp z RDNA4 jak to było z RDNA3 w segmencie AI to widzę, że może się sporo zmienić na rynku GPU. Obecnie brakuje trochę efektywności energetycznej (nvidia ma tak c/a 70% wyższą sprawność) w AI, brakuje też trochę "wyższych" modeli, które mogłyby konkurować z 4090 pod kątem wydajności. Stał się jednak cud i karty AMD po prostu z AI działają, uruchomienie dowolnego modelu pod dowolnym frameworkiem jest często nawet prostsze niż na karcie zielonych. Serio. Nawet już WSL jest wspierany. Czekam na to co kolejna generacja pokaże, bo może jak w końcu wprowadzą Ai Upscale i Ai Frame gen. to w połączeniu z mocniejszym RT to może nawet ja go kupię na premierę. Z mojej fanaberii testowej w postaci RX 7900XT jestem zadowolony, gierki 10+ działają w 1440p idealnie a praca z AI jest po prostu ok, te 20 GB VRAM sporo daje, nawet czasem w porównaniu z RTX 4080, kiedy akurat brakuje tych "tylko 4 GB". Ofc, do ciężkich zadań to idzie kombo 2x RTX 4090, do użytku codziennego jednak posiadanie to Radeon jest niegorszy od GeForce. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 4 Listopada Udostępnij Napisano 4 Listopada 14 godzin temu, Kawabonga napisał: Zamykają konkurencyjne forum, zaraz dołączy nowa fala do tu istniejących fanboyów zielonych i wybiją Ci ten pomysł z głowy XD Nic z tych rzeczy. Przenieśli się na forum it hardware. Natomiast czy RDNA 4 będzie warte zakupu z perspektywy gracza to zależy od wydajności w Ray Tracingu. To już nie jest rok 2019, kiedy RT było jedynie ciekawostką w kilku grach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 4 Listopada Udostępnij Napisano 4 Listopada Dla mnie RT to dalej ciekawostka bo raczej nie gram w gry AAA ; ) . Ostatnia gra jaką grałem z RT do "The Ascent" , działa bez problemu z RT w 1440P w 60FPS + AFMF (~120FPS). Następna generacja Radeonów u mnie nic nie zmieni nawet jak RT będzie 2x wydajniejsze . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts