xylom 24 Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września Chciałbym dodać kolejny dysk ssd m2 do mojego pc mam już zajęte 2 sloty na płycie + jeden na sata, moja płyta ma 2 wejścia pcie x16, chciałbym użyć adaptera pod te złącze pod ssd m2, moje pytanie brzmi czy adapter na pcie x4 będzie pasował na to złącze x16 w mojej płycie i czy prędkości nie będą ograniczone ? czy lepiej wybrać adapter x16 ? dysk powiedzmy do 8000 zapisu i odczytu max, jeszcze nie wiem jaki. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września podaj model płyty i CPU, oraz GPU (dla pewności) Modele innych SSD też by się przydały. Rozumiem że drugi slot nie jest ograniczony fizycznie niczym i nie masz nic wpięte dodatkowo w PCIe oprócz GPU, tak? Przy okazji podaj budżet i pojemność SSD co zamierzasz kupić. Podaj też info do czego będzie używany Cytuj Link to post Share on other sites
xylom 24 Napisano 1 Września Autor Udostępnij Napisano 1 Września Asus prime b660m-a d4 i7 14700kf rx 7900 gre dyski XPG GAMMIX S11 Pro 1 tb, KIOXIA-EXCERIA G2 SSD 1 tb, Goodram cx400 500 gb. Tylko gpu Dyski Kingston kc3000 to max jaki myślałem reszta już w dół gen4 lub 3, 1-2 tb ale raczej 1 tb. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września PCIEX16(G3)_1 masz wolny? GPU ci go nie przysłania? oba sloty m.2 jakie masz są PCIe 4.0 x4 ale PCIe x16_1 jest PCIe 3.0 x4 a PCIE x16_2 jest PCIe 3.0 x1 możesz użyć adaptera PCIe x4 w slocie x16 Na moje kup adapter PCIe x4 do M.2 ( 17zł ma Amazon https://www.amazon.pl/Karta-rozszerzająca-rozszerzeń-twardego-graczy/dp/B07XY4XM6K/ z darmową dostawą, chyba że mi źle pokazuje dostawę ) i wsadź go w PCIEX16(G3)_1 i przełóż do niego albo kioxię, albo adatę. a nowy ssd włóż w slot M.2 na płycie aby mieć pełne PCIe 4.0 x4 co do ssd, to zawsze lepiej celować w większe ( jeśli rzeczywiście potrzebujesz ) KC3000 2TB jest za 579zł obecnie P5 plus 2TB za 499zł KC3000 1TB za 349zł nie widzę jakiś promocji obecnie Cytuj Link to post Share on other sites
xylom 24 Napisano 1 Września Autor Udostępnij Napisano 1 Września (edytowane) Karta graficzna zasłania port pciex16(g3)_1, dodatkowo na slocie m2 (nie ten pod procesorem) max odczyt zapis to 3000/2500 Edytowane 1 Września przez xylom Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września No i starczy,jak masz wolne m2 to tam daj Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września na moje zrób tak. 1 godzinę temu, xylom napisał: Karta graficzna zasłania port pciex16(g3)_1, dodatkowo na slocie m2 (nie ten pod procesorem) max odczyt zapis to 3000/2500 hmm XPG GAMMIX S11 Pro i KIOXIA-EXCERIA G2 SSD to SSD PCIE 3.0, więc nie dziwota że takie wyniki. Więc jak bym zrobił tak. Kupił adapter i wsadził kioxię w adapter i w PCIe x 16_2 (max transfer 1000MBps) A nowy SSD w miejsce kioxia (najmniej stracisz wtedy, bo kioxia ma transfery poniżej 2100MBps) Cytuj Link to post Share on other sites
xylom 24 Napisano 1 Września Autor Udostępnij Napisano 1 Września (edytowane) Innego wyjścia(jakiegokolwiek) bez wymiany mobo by nie było bez ograniczenia kioxy do 1000/1000 ? To nie od połączenia adaty i kioxy jak składałem kompa na początku do miałem samą adatę w 2 porcie m2 nie pod prockiem a odczyt 3000/2500 to na 10 testów był jeden średnio było 2700/2400, dopiero procesor pod cpu dał mi średnio 3400/2900. Edit A gdybym odpiął z saty ten 500 gb i zamiast niego adapter pod m2 ? jak to wygląda w tym przypadku ? max gen 3 czyli gdybym tam dał adatę pod ten adapter, Kingston kc3000 pod procesor a kioxę na drugi slot może tak być ? wtedy nie stracę na transferach ? Edytowane 1 Września przez xylom Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września Czego nie zrobisz jedyny dostępny port jaki masz to PCIeX16_2 który ma max transfer PCIe 3.0 x1, co daje około 950MBps któryś z ssd musisz wsadzić tam ( najwolniejszy który masz to Kioxia g2, ona ma transfery pod 2100MBps ) co do transferów chipset jest połączony z cpu po DMI 4.0 x4 ( więc powinno być coś koło 7000MBps na M.2 ) chyba że coś jest nie tak i nie pracuje w DMI 4.0 Cytuj Link to post Share on other sites
xylom 24 Napisano 2 Września Autor Udostępnij Napisano 2 Września (edytowane) Nie wiem czy mnie zrozumiałeś dobrze pod ostatnim moim poście, chodziło mi że odepnę dysk ssd na sata 500 gb (zrobię z niego przenośny) i zamiast niego chciałbym kupić adapter m2 na sata piszę że prędkość obsługiwana jest do 6gb/s i chciałbym kupić dysk kingston kc3000 ten pójdzie pod procesor, moja adata pójdzie na drugi slot m2 a kioxa by poszła do adapteru sata, czy wtedy stracę prędkości ? Edytowane 2 Września przez xylom Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września To nie zadziała, ten adapter jest pod M.2 AHCI, a wszystkie Twoje M.2 to NVMe. one nie są kompatybilne. Możesz kupić KC3000 2TB za 479zł w x-kom , z kodem komponenty (https://www.x-kom.pl/p/691108-dysk-ssd-kingston-2tb-m2-pcie-gen4-nvme-kc3000.html ) i adapter pcie do m2 https://www.amazon.pl/DollaTek-adapter-M-Key-interfejsu-prędkością/dp/B0CPP7PHZN https://www.amazon.pl/Karta-rozszerzająca-rozszerzeń-twardego-graczy/dp/B07XY4XM6K to najlepsze co dasz radę zrobić. Jeśli chcesz zatrzymać wszystkie ssd m.2 które masz. kioxia będzie na adapterze ograniczona do 10Gbps ( ograniczeniem jest złącze płyty, nie adapter ) Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września (edytowane) Bez sensu,za duzo kombijnuesz.Realne predkosci sa duzo mniejsze,ta kioxia max 600MB/s zapisu A jak chcesz przenoścny sata na usb to takie cos starczy.Na samsungu 870evo mam 450 MB/s https://allegro.pl/oferta/przewod-adapter-usb-3-0-sata-przejsciowka-do-dysku-hdd-ssd-szybki-kabel-3-0-15558366218 Edytowane 2 Września przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts