Skocz do zawartości

Dobór płyty i CPU - pytania o Intel 14gen i ewentualną zamianę na AMD

Recommended Posts

Cześć. Miałem w planach składanie zestawu i zbierałem części. Właściwie to mam RAM i zasilacz. Na tym chwilowo po przestałem, bo miał być Intel i7-14700k + Asrock Z790 Pro RS. 

Szczerze mówiąc to trochę się obawiam tej afery z intelem i nie wiem, czy warto w to iść. W krótkiej chwili pomyślałem o AMD, ale komputery z AMD miałem kilka lat temu i nie wspominam ich miło i szczerze nie wiem nawet czy mógłbym zastąpić podany zestaw płyta + CPU. Pytanie jak AMD współpracuje z NVidia (4070 Ti Super, bo taką planuje). 

Co do gier to jakimś zapaencem nie jestem, ale fajnie byłoby pograć czasem w coś nowszego, niekoniecznie na super ultra ustawieniach, ale ogólnie moc zagrać przy znksnych ustawieniach. 

Jak to jest z tym intelem i AMD? Rdzenie są 1:1 czy jakoś inaczej to się liczy? Bo szczerze w AMD to ja średnio w temacie jestem i z chęcią poznałbym opi ie kogoś, kto ma większą wiedzę czy doświadczenie a może miał podobny dylemat i mógłby napisać co wybrał i jak ocenia ten wybór. 

Jak to cenowo wychodzi, czy pojawiają się jakieś promocje na AMD, bo to mogę zaczekać sobie troszkę. 

Edytowane przez arlid
Korekta tytułu
  • arlid zmienił tytuł na Dobór płyty i CPU - pytania o Intel 14gen i ewentualną zamianę na AMD

Ryzen 7 7800X3D - w grach od 14700K znacząco lepszy, w aplikacjach i renderingu itp. znacząco gorszy.  

6 minut temu, arlid napisał:

Szczerze mówiąc to trochę się obawiam tej afery z intelem i nie wiem, czy warto w to iść.

Na tą chwilę zdecydowanie nie, ewentualnie poczekać na Arrow lake do przełomu jesieni/zimy. 

7 minut temu, arlid napisał:

Pytanie jak AMD współpracuje z NVidia (4070 Ti Super, bo taką planuje). 

Bez najmniejszego problemu a nawet lepiej. I mówi to osobnik który miał 13600K i 13700K, a przesiadł się na 7800X3D

15 minut temu, arlid napisał:

Jak to jest z tym intelem i AMD? Rdzenie są 1:1 czy jakoś inaczej to się liczy?

AMD nawet wypada lepiej bo ma same "pełnoprawne" rdzenie. u Intela są mocniejsze rdzenie P i energooszczędne, nieprzydatne graczowi E.

16 minut temu, arlid napisał:

ak to cenowo wychodzi, czy pojawiają się jakieś promocje na AMD, bo to mogę zaczekać sobie troszkę.

Możesz ewentualnie poczekać na premierę 9800X3D kompatybilny z obecnymi płytami głównymi B650 i B670 (pewnie początek przyszłego roku) - albo kupić nowszy sprzęt, albo poczekać na przeceny 7800X3D

2 godziny temu, joker5513 napisał:

albo poczekać na przeceny 7800X3D

Nie spodziewam się przecen 7800X3D, 9800X3D zaś będzie po prostu drogi na premierę (strzelam w ciemno 2200 PLN). Zauważ Dzox, że ostatnio ceny 7800X3D poszły w górę (tzn jeśli nie zamierzasz zamawiać od Majfrendów). 

14700k do gier nadaje się jak wół do karety. Można, tylko po co jak wydajność nie będzie zauważalnie szybsza niż 13600k. Standardowo: budżet + zastanawie, przy czym do RTX 4070 STi - zgaduje że do grania w 1440p - to nawet i 12400f styknie. 

3 godziny temu, joker5513 napisał:

Na tą chwilę zdecydowanie nie, ewentualnie poczekać na Arrow lake do przełomu jesieni/zimy. 

Czy dobrze kojarzę, że problemy z CPU obecnej generacji nie były znane od początku? Czy źle myślę? Poza tym na premierę pewnie cenowo będzie dość wysoko, zarówno CPU, jak i MOBO, przynajmniej tak mi się wydaje. 

3 godziny temu, joker5513 napisał:

Bez najmniejszego problemu a nawet lepiej. I mówi to osobnik który miał 13600K i 13700K, a przesiadł się na 7800X3D

I oceniasz zmianę pozytywnie, jak rozumiem? Grasz w coś, głównie pracujesz?

Godzinę temu, Rebelmind napisał:

Standardowo: budżet + zastanawie, przy czym do RTX 4070 STi - zgaduje że do grania w 1440p - to nawet i 12400f styknie. 

Budżet szczerze nie wiem. Tak mniej więcej jak wychodziło to: i7-14700k + AsRock Z790 Pro RS + DDR5 Lexar Ares 6800. Resztę jak zasilacz + dyski mam, bo będą z obecnego PC i myślę, że będą wystarczające. No zostanie chłodzenie, ale to liczę nie wiem - 200 -250 zł (?).

Nie wiem tylko jaka płyta i jakie chipsety są w ogóle pod AMD. Chciałbym ASRocka (zawsze go miałem i sobie chwaliłem). B650 Pro RS? To ok płyta? Bo mam tez moduł WiFi+BT taki na M.2 i chciałbym to wykorzystać. Bo jest jeszcze jakiś X670? Ja w ogóle nie wiem jakie chipsety są dobre, a jakie nie (bo może są jakieś lepsze / z lepszą sekcją zasilania czy coś)? Też gdzieś tam mi polecano jakiś CPU 7950X3D. Z tym, że ja nie znam się kompletnie na seriach AMD i nie wiem na co zwracać uwagę. I to nie jest tak, że jestem zamknięty na platformę, tylko po prostu, o ile w Intelu jeszcze jakoś się odnajduję to w AMD nie i pewnie od moich czasów, których nie wspominam dobrze z AMD sporo się zmieniło to zawsze chętnie poznam opinię i zdanie innych osób, bo może warto uderzyć w AMD. Tak, aby ten komputer trochę "pochodził" i, aby go nie trzeba było modernizować za 2-3 lata, bo "nie działa", czy nie potrafi uruchomić 2-3 letniej gry. 

Nad grafiką się zastanawiam, więc nie liczę w budżecie, bo to jako oddzielny cel, który zawsze można łatwiej dołożyć (gdyż jest oddzielnym podzespołem jakby niezależnym w taki sposób od innych), ale celowałem właśnie w 4070 SRTi. Granie nie musi być na jakichś super hiper ustawieniach, ale nazwijmy to znośnych. A nie chce za rok wymieniać karty, bo "nie daje rady", żeby uciągnąć nawet starsze gry. 

Niestety, ale już obecne tytuły zjeżdżają obecny Gen GPU (Black Myth: Vietcong na 4080S klęka już w 1440p z wszystkim na full, trzeba się posiłkować DLSS). 

Z polecanych płyt Asrock B650 PG lightning https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-asrock-b650-pg-lightning-1

Lub B650 Livemixer https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-b650-livemixer-12192139/

To te tańsze, jeśli koniecznie chcesz PCIe 5.0 dla GPU i Ssd to trzeba dołożyć do Steel Legend Wifi (wersje B650 i B650E) https://www.net-s.pl/produkt/asrock-b650-steel-legend-wifi-socket-am5-motherboard-1550977;20-c-10

Totalny overkill i jedna z lepszych płyt spośród wszystkich AM5 tj B650E Taichi lite, przy czym funkcjonalnie ona nie jest w niczym lepsza od tych wyżej (np ma zewnętrzny generator zegara bazowego, potrzebny jedynie przy OC). 

Cokolwiek nie wybierzesz z tego do 7800X3D czy potencjalnie przyszłego 9800X3D "będziesz Pan zadowolony" 

Nie gram ani z DLSS, ani z FSR - co też polecam innym. Wystarczy z Ultra zjechać na V high zazwyczaj, co zaś się tyczy RT: obecne gen jest wystarczająco mocna by ogarnąć go tylko w 1080p 

• Popieram 2

@Rebelminda czym różnią się w ogóle te płyty? Na co zwracać uwagę? Dlaczego B650 PRO RS jest gorsza od apG Lightning? Bo widzę w Taichi lite inne cyfry w sekcji zasilania (wnioskuję wiecej=lepiej). A pozostałe? Przykładowo B650 z E i bez E? Na co szczególnie zwrócić uwagę, abym sobie mógł na spokojnie poczytać. Dobrze kombinuje, że jak max taktowanie RAM 6400 w OC jako obsługiwane wg specyfikacji płyty, to nie ma sensu kupować pamięci 6800, bo o tak zejdą niżej względem płyty (kolokwialnie mówiąc szkoda kasy, chyba, że jakaś tam promo i tak)?

Coraz bardziej mnie ten AMD ciekawi i chciałbym wsadzić parę kompatybilny h rzeczy na listę i popatrzeć jak ukształtowały się ceny i zacząć może na poważniej to obserwować. 

Możesz wyjść wzgledem ramu z założenia, że 6000 cl30 w trybie synchronicznym tj max gwarantowane. Co niektóre lepsze sztuki hulają z 6200 lub nawet 6400 ale to złote sample. 

Chpset z punktu widzenia użytkownika końcowego w większości przypadków nie ma kompletnie znaczenia jeśli porównujemy B650/E oraz X670/E. Liczy się sekcja asilania, standard złącza PCIe x16 oraz standard interfejsu m.2 dla ssd. Większość B650 oraz B650e ma 5.0 tylko dla GPU, wyjątek stanowi m.in. ten steel legend i Taichi pro bo one mają m.2 także 5 generacji (stąd ceny). 

Odsyłam do testu z HU gdzie Steve porównał wieszać płyt AM5 https://youtu.be/57X2FygcqLE

https://youtu.be/pUUVW7wgR3s

Kolega @joker5513pisał Ci, że robil przesiadkę z 13600k i 13700k na AM5 i jest więcej niż zadowolony. Ja mam tą samą płytę i CPU co on i też robiłem przesiadkę z nie tak starego intela (Z690 MSI A-Pro, i7-12700kf ale miałem też 12600k, 13600k i 12900k) z takimi samymi rezultatami. Kolega @ernoratorwyciska siódme poty z B650E Taichi lite oraz tego samego CPU więc tu też można podesłać pytanie jbc. 

• Popieram 1
4 godziny temu, arlid napisał:

I oceniasz zmianę pozytywnie, jak rozumiem? Grasz w coś, głównie pracujesz?

IMHO 7800X3D jest rewelacyjny - niziutki pobór prądu, i osiągi porównywalne z podkręconymi 13900K/14900K - oczywiście przed degradacją, zardzewieniem i czym tam jeszcze....

Oczywiście piszę to z perspektywy gracza. Jakbym na PCcie pracował a gry byłyby dodatkiem wybrałbym oczywiście inny procesor.

Edytowane przez joker5513

@Rebelmind@joker5513Dziękuję za odpowiedzi. W końcu ktoś sensownie napisał, a nie "bierz AMD,  bo Intel to nic, więc bierz byle co, aby było AMD" 

Ok, z płyt jak poczytałem to interesują mnie te: 

X670E Steel Legend

X670E PG Lightning

B650E Taichi Lite

B650E Steel Legend WiFi (w ogóle nie wiem czym w porównaniu różni się od B650 z tą samą nazwą, ale to obejrzę film, a który dziękuję w weekend na spokojnie)

Jaka wg Was jest hierarchia tych płyt od najlepszej? Dobrze myślę, że 

1. B650E Taichi Lite ( bo ma chyba najlepsza sekcję zasilania, wnioskuję po liczbach)

2. X670E Steel Legend

i te: X670E PG Lightning, B650E Steel Legend WiFi są dość podobne.

Jak też rozumiem zapis "PCIe Gen5 (Graphics, M.2)" oznacza, ze mam przynajmniej jeden slot M.2 i GPU z PCIe 5.0? Ogólnie chciałbym ze starej płyty dołożyć Wifi i BT z M.2 (chyba klucz E, bo mam, a przydałby się właściwie nie tyle WiFi co sam BT, więc jak można wpakować od środka to dobra opcja. 

A CPU? Wspomniane przez Was AMD Ryzen 7 7800X3D, czy AMD Ryzen 9 7950X3D. Cenowo spora różnica, w ogóle warta brania pod uwagę, będzie jakaś "znacząca" różnica? W ogóle co daje te X3D? Bo jest przykładowo widzę na stronie AMD 7950 bez tego dopisku i co ciekawe ma większe taktowanie bazowe, ale i większy pobór mocy. To jakaś forma optymalizacji? RAM myślałem Lexara Ares jakieś dobrać. O zasilacz się nie martwię, mam nowy w pudełku podobno dość dobry i mocny, udało mi się okazyjnie odkupić. SSD też mam, więc może kiedyś wymienię, bo jak narazie działają i też podobno nie są najgorsze (2x KC3000). Więc zostaje mi na liście płyta, CPU, RAM i jakieś chłodzenie, ale mam nadzieję, że zwykłe wystarczy (w sensie chłodzony powietrzem). No to na to liczę pewnie tak jak pisałem coś koło 200 zł, myślę, ze się wyrobię, ale to jest raczej powiedzmy marginalny koszt do całości. 

Chciałbym coś wrzucić na listę i zaczać się rozglądać nad promocjami, sprawdzić historię cen i coś zacząć budować. Coś, co podziała jakiś czas i jak mówię nie musi odpalać tego wszystkiego w hiper jakości, ale też tak, aby nie było pikselozy czy typowo "low". Abym mógł swobodnie wrzucić też jakiś plik graficzny, puścić jakąś konwersję wideo, bo czasem dostaję nagrane szkolenia i chciałbym je sobie zmniejszyć. Jakiś taki zestaw, abym za dwa czy 3 lata nie szykował znowu pliku banknotów, bo nie chce się uruchomić jakaś niekoniecznie najnowsza gra, ale jakaś nawet właśnie 2-3-4 letnia, aby sobie pograć dla rozrywki. Ewentualny zakup karty graficznej odłożę na 2-3 miesiące, aby coś dozbierać to te 2-3 miesiące przeżyję. 

1 minutę temu, arlid napisał:

Ogólnie chciałbym ze starej płyty dołożyć Wifi i BT z M.2

Dałbym sobie spokój. W moim MSI B650 Tomahawk zintegrowane wifi i BT działają bezproblemowo. Wifi 6 wykorzystuje łącze 1 mbit prawie tak samo jak po kablu (minimalnie większy ping w testach). 

2 minuty temu, arlid napisał:

A CPU? Wspomniane przez Was AMD Ryzen 7 7800X3D, czy AMD Ryzen 9 7950X3D. Cenowo spora różnica, w ogóle warta brania pod uwagę, będzie jakaś "znacząca" różnica? W ogóle co daje te X3D?

"To" X3D właśnie powoduje że w grach tak fajnie te procki zapitalają. Jest to powiększona pamięć cache umieszczona bezpośrednio nad rdzeniami CPU. 7950X3D wart dopłaty tylko w wypadku gdy na kompie pracujesz - rendering, montaż filmów itp. W grach jest paradoksalnie minimalnie słabszy niż 7800X3D.

5 minut temu, arlid napisał:

X670E Steel Legend

X670E PG Lightning

B650E Taichi Lite

B650E Steel Legend WiFi

Osobiście by mnie szalał z płytami jeżeli wybierasz 7800X3D. Bez sensu wywalona kasa. Nie przepłącona B650 zupełnie wystarczy (np. "mój" MSI tomahawk). Obejrzyj sobie poniższy filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=57X2FygcqLE&t=858s

1 minutę temu, arlid napisał:

Ogólnie chciałbym ze starej płyty dołożyć Wifi i BT z M.2

Dałbym sobie spokój. W moim MSI B650 Tomahawk zintegrowane wifi i BT działają bezproblemowo. Wifi 6 wykorzystuje łącze 1 mbit prawie tak samo jak po kablu (minimalnie większy ping w testach). 

2 minuty temu, arlid napisał:

A CPU? Wspomniane przez Was AMD Ryzen 7 7800X3D, czy AMD Ryzen 9 7950X3D. Cenowo spora różnica, w ogóle warta brania pod uwagę, będzie jakaś "znacząca" różnica? W ogóle co daje te X3D?

"To" X3D właśnie powoduje że w grach tak fajnie te procki zapitalają. Jest to powiększona pamięć cache umieszczona bezpośrednio nad rdzeniami CPU. 7950X3D wart dopłaty tylko w wypadku gdy na kompie pracujesz - rendering, montaż filmów itp. W grach jest paradoksalnie minimalnie słabszy niż 7800X3D.

5 minut temu, arlid napisał:

X670E Steel Legend

X670E PG Lightning

B650E Taichi Lite

B650E Steel Legend WiFi

Osobiście by mnie szalał z płytami jeżeli wybierasz 7800X3D. Bez sensu wywalona kasa. Nie przepłacona B650 zupełnie wystarczy (np. "mój" MSI tomahawk). Obejrzyj sobie poniższy filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=57X2FygcqLE&t=858s

Jest rozpiska dla wszystkich płyt AM5 to sobie możesz porównać ze wszystkim detalami 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?usp=sharing

Zgadzam się z Jokerem, moduł BT zintegrowany w mobo z WiFi6 działa bardzo przyzwoicie więc ja z tej listy brałbym B650e Steel Legend Wifi. 

Zostanie Ci cooler do kupienia i jeśli masz miejsce w budzie na klasyczną większą wieżę to nie potrzeba Aio pod 7800X3D. W programach procki bez X3D zazwyczaj wypadają szybciej z racji wyższych zegarów. 

55 minut temu, joker5513 napisał:

Nie zauważyłem, że jest wbudowane. Myślałem, ze nie ma, stąd chciałem dołożyć - czasem podłączam pada od xboxa i po BT działało to fajnie, ale jak jest wbudowane BT i WiFI to nie było tematu właściwie. Mam tylko nadzieję, że te świecidełka to można w BIOSie wyłączyć jeśli są, nie jestem fanatykiem podświetleń.

@RebelmindDzięki za podesłanie tabelki.

Jak rozumiem do B650e Steel Legend WiFi "wsadzę" zarówno 7800X3D  jak i 7950X3D? Widzę, że płyta ma PCIe 5.0, więc jest trochę przyszłościowa jakbym potem dokupił kartę, bo planuję wrzucić sobie na listę te dwa CPU i jakby była fajna cena kupić 7950X3D. Obecnie jak liczyłem na piechotę taki zestaw to wychodzi (na pamięć założyłem jakieś 550 zł, powinienem chyba się wyrobić) w przypadku 7800X3D ok. 3500, a w przypadku 7950X3D ok. 4300, więc jakieś 800-900 różnicy. Jakbym znalazł jakieś nawet 150-200 zł taniej i licząc, że coś ze starego sprzedam chociaż częściowo to wziąłbym 7950X3D, bo chciałbym, aby był chociaż za jakiś czas do podstawowej pracy dobry.  

Co do coolera to raczej wejdzie, obudowa to Fractal Deisgn Define R5, więc taka chyba taka dosyć duża. Chłodzenie w stylu ENDORFY Fera 5 Dual Fan 2x120mm byłoby ok?

Może głupie pytanie, ale pod AM5 nie ma "specjalnych" złącz zasilania, czy "czegoś" innego w płytach, jak w przypadku tych co są do kart graficznych?

Wybaczcie, ze tak pytam, pewnie o głupoty, ale wolę zapytać niż kupić, a potem albo bujać się ze zwrotami, albo coś nie będzie pasowało. Wolę zapytać ludzi z jakimś doświadczeniem, zwłaszcza że @joker5513sam dokonał zmiany i może powiedzieć, że jest zadowolony. 

6 minut temu, arlid napisał:

Jak rozumiem do B650e Steel Legend WiFi "wsadzę" zarówno 7800X3D  jak i 7950X3D?

Tak. Procesory AMD nie są aż tak wymagające w kwestii sekcji zasilania na płytach głównych. Tylko mówię - bez sensu przepłacać za płyte i imho bez sensu brać 7950X3D. W grach gorszy, w niektórych przypadkach mogą być problemy z jego skonfigurowaniem (procesor z dwoma blokami rdzeni CCD, trzeba troche sie nagimnastykować żeby to poustawiać jak należy, poczytaj w temacie)  a jeżeli naprawdę zawodowo nie zajmujesz się renderingiem itp. to naprawdę daj sobie z nim spokój. 7800X3D jest procesorem typu wkładasz w socket i zapominasz. Lepiej pieniądze wydaj na jakieś porządne AIO bo widzę że planujesz cebulic na chłodzeniu....

28 minut temu, arlid napisał:

Wybaczcie, ze tak pytam, pewnie o głupoty, ale wolę zapytać niż kupić, a potem albo bujać się ze zwrotami, albo coś nie będzie pasowało.

Nie ma głupich pytań, są tylko ludzie którzy nie pytają a potem robią problemy xD

Ja do B650 Tomahawk WIFI podłączam pada do Xboxa bez problemu po BT, dziecko tłucze czasem w Raymana. 

Jedne z lepszych kostek pod AM5 - flary od GSkill są akurat w promocji (439 PLN) https://www.proshop.pl/RAM/GSkill-Flare-X5-DDR5-6000-32GB-CL30-Dual-Channel-2-pcs-AMD-EXPO-Czarny/3157263

Fera 5 Dual powinna ogarnąć 7800X3D o ile masz przyzwoitą cyrkulację powietrza w budzie. Zestaw pod AM5 jest fabrycznie dodawany do tego coolera. 

53 minuty temu, joker5513 napisał:

7800X3D jest procesorem typu wkładasz w socket i zapominasz.

Dobry argument. I to nie sarkazm, tylko serio dobry argument. Bo nie wiedziałem, że z Ryzenem 9 mogą pojawić się tego typu problemy. A rzeczywiście patrząc na jakieś porównania to jakoś tych punktów nie ma tam podwójnie, a jakieś 10-12%, więc nie wiem czy w ogóle bym to zauważył. 

Zawodowo nie, nie zajmuje się renderingiem. Bardziej amatorsko od czasu do czasu. 

53 minuty temu, joker5513 napisał:

Lepiej pieniądze wydaj na jakieś porządne AIO bo widzę że planujesz cebulic na chłodzeniu....

Raczje nie o cebulę nie tu chodzi, a sam montaż i jego obsługę. Szczerze to nigdy nie miałem styczności z wodnym chłodzeniem i boję się, że naleje płynu i zaraz to zepsuje. Poza tym jest chyba jakaś obsługa tego (zakładam woda = jakieś glony, brud) i nie wystarczy tego okresowo przedmuchać.

14 minut temu, arlid napisał:

zczerze to nigdy nie miałem styczności z wodnym chłodzeniem i boję się, że naleje płynu i zaraz to zepsuje. Poza tym jest chyba jakaś obsługa tego (zakładam woda = jakieś glony, brud) i nie wystarczy tego okresowo przedmuchać.

Mylisz kolego trochę pojęcia .... w gotowcu AIO nie bawisz się z płynami, wyjmujesz z pudełka i montujesz. 

Nie mniej, w przypadku 7800X3D powietrze wystarczy i faktem jest że będzie ono mniej problematyczne niż budżetowe AIO.

Jeśli Ci się tam zmieści to ładowałbym tam fortisa w dualu.

https://www.zadowolenie.pl/endorfy-chlodzenie-procesora-fortis-5-dual-fan?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=b3f162b6-808e-de01-2681-5e3507232ed5

Nie będzie ono specjalnie wydajniejsze niż Fera5 ale za to trochę ciszej, różnica paru dych imo warto.

Edytowane przez pendzel_3

Z całym szacunkiem mości Emilu ale ten wykres to taki trochę z pupy...

Prime 95 na bida fortisie i 12600K po OC ma 48,8C delty, czyli pewnie z 68-70C??? Takie rzeczy to tylko w Erze były XD 

13600K na AIO 420 po OC dobijał mi do 90C w wypalarkach. 

5 godzin temu, pendzel_3 napisał:

Mylisz kolego trochę pojęcia .... w gotowcu AIO nie bawisz się z płynami, wyjmujesz z pudełka i montujesz. 

I to jest bezobslugowe? Bo ja wyobraź sobie chłodzenie wodne z działania jako namiastkę układu chłodzenia w aucie. Przynajmniej w tej teoretycznej kwestii (z tą różnicą, że nie ma typowe chłodnicy, ale metal dobiera ciepło od procesora). 

Musz eobjerzec na YT jak to działa i jak to się montuje. Zakładam, że o udowa także musi spełniać jakieś wytyczne. AIO jak rozumiem to przykładowo to: https://www.x-kom.pl/p/1077169-chlodzenie-wodne-endorfy-navis-f240-2x120mm.html

I tutaj chyba rzeczywiście wybór 7800X3D będzie odpowiedni, a 7095X3D będzie przrostem formy nad treścią i lepiej dołożyć do czegoś innego ta różnicę. 

3 godziny temu, arlid napisał:

Zakładam, że o udowa także musi spełniać jakieś wytyczne.

Musi pomieścić chłodnice, w specyfikacji obudowy masz wszystkie potrzebne informacje.

3 godziny temu, arlid napisał:

AIO jak rozumiem to przykładowo to: https://www.x-kom.pl/p/1077169-chlodzenie-wodne-endorfy-navis-f240-2x120mm.html

Tak. Z tym, że zobacz gdzie jest na wykresie który wrzuciłem wyżej  ten Navis F240 za blisko 4 stówki i zauważ przy jakich obrotach ( a co za tym idzie hałasie) wentylatorów zostało to osiągnięte.

Moja osobista opinia jest taka, że te budżetowe AIO 240mm tj. sztuka dla sztuki.

O żywotności nie wspominając bo w tych zabawkach typu navis to już po roku potrafią siadać wentylatory czy pompy.

Są jakieś niewielkie wyjątki jak Arctic Freezer II 280, ale nie latam w tym na bieżąco może niech inni się wypowiedzą.

W przypadku tego Fotisa 5 dual masz bezobsługowe chłodzenie za dwie stówki które podoła a przy tym będzie ciche.

Testy chlodzen na maks obrotach można o du**ę rozbić bo jedno będzie mieć wentyle co się kręcą do 2500 obrotów ale hałasują jak wiertarka drugi będzie cichy.

Sens mają testy gdzie ma się wynik z danym poziomym głośności:

https://gamersnexus.net/u/styles/large_megachart_special/public/inline-images/CPU Cooler Benchmark AMD R7 3800X OC ~123W 35dBA Noise-Normalized GamersNexus.png

Jak coś to z powietrznych dobry byłby

https://www.amazon.pl/Thermalright-chlodzenia-cieplowodów-wentylator-aluminiowa/dp/B09NSTR7JZ

Thermalite

Jak auto to właśnie Arctic Freezer 280/360 ma offset pod AMD co daje zawsze tam coś.

Tylko uwaga na arctica grubsza chłodnica nie każda obudowa pomieści może kolidować czasem z ranem/radiatorami na płycie głównej

Edytowane przez wrobel_krk
literówka, forum gdzie nie da się dodać zdjęć umrze
  • Lubię to 1