lukipele 0 Napisano 13 Sierpnia Udostępnij Napisano 13 Sierpnia (edytowane) Hej, aktualnie posiadam dość leciwą konfigurację sprzętu: Monitor : 23EA53V Procesor - i8700 od Intela, chłodzony macho b&w obudowa Fractal Design Define R3 RAM - G Skill ripjaws V, 3200 CL16, 2x4GB Płyta główna- asrocka z370 pro4 Zasilacz - xfx 450w Karta graficzna- MSI gtx 680 lightning Zastanawiam się, czy jest sens w tym "rzeźbić" i zmienić kartę graficzną, pamięć ram, zasilacz oraz monitor, czy ta czynność kompletnie nie ma sensu i iść w kompletnie nową platformę? W gry na PC nie grałem od kilku lat, ( czasem odpalę PS5, komputera używam do pracy zdalnej) i nie wiem, czy moja miłość do nich już się nie wypaliła... Jeśli jednak nie, to fajnie by było mieć coś w miarę nowoczesnego. Od kilku lat nie jestem już " w obiegu" i nie orientuję się zbytnio co jest na topie- w momencie składania mojego aktualnego PC idealnym połączeniem był Intel+Nvidia ( planowałem zakup rtx 2070 super. Teraz chyba lepiej iść w AMD? Nie mam bliżej określonego budżetu, ale w przypadku nowych części chciałbym się zamknąć w 8-9k ( z monitorem). Pomógłby ktoś w doborze odpowiedniego PC?:) Edytowane 13 Sierpnia przez lukipele Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 465 Napisano 13 Sierpnia Udostępnij Napisano 13 Sierpnia Cześć, Ok, a co byś chciał osiągnąć? Max wydajność w określonym budżecie, czy może jednak trochę nowego doświadczenia i powiewu świeżości? Jeżeli zależy Ci na tym aby "poczuć" coś nowego, to polecam kupić: - Monitor OLED 1440p - cena od 3 tyś. - Jakąś sensowną klawiaturę mechaniczną np endorfy omnis red - Myszkę bezprzewodową - np endorfy lix plus Samo to będzie kosztowało c/a 3600 zł, więc z 9k zostanie na resztę c/a 5400 zł, pozwoli to jednak uzyskać efekt WOOW zdecydowanie większy niż szybsze gpu czy procek. Cytuj Link to post Share on other sites
lukipele 0 Napisano 14 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia (edytowane) 15 godzin temu, Adames napisał: Cześć, Ok, a co byś chciał osiągnąć? Max wydajność w określonym budżecie, czy może jednak trochę nowego doświadczenia i powiewu świeżości? Jeżeli zależy Ci na tym aby "poczuć" coś nowego, to polecam kupić: - Monitor OLED 1440p - cena od 3 tyś. - Jakąś sensowną klawiaturę mechaniczną np endorfy omnis red - Myszkę bezprzewodową - np endorfy lix plus Samo to będzie kosztowało c/a 3600 zł, więc z 9k zostanie na resztę c/a 5400 zł, pozwoli to jednak uzyskać efekt WOOW zdecydowanie większy niż szybsze gpu czy procek. Hej, wiesz co, ja chyba po prostu lubię mieć fajne rzeczy, które nie są mi do końca potrzebne. Tutaj głównym czynnikiem motywującym zmiany jest stara karta graficzna, a skoro już zmieniać grafikę, to czemu by nie pójść za ciosem i zmienić całą platformę? Chyba nie ma sensu zmieniać samej grafiki, bo wtedy musiałbym kupić mocniejszy zasilacz, pamięci RAM, monitor. Odpowiadając na Twoje pytanie odnośnie tego, co chciałbym osiągnąć- jest to maksymalna wydajność, w określonym budżecie:) Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. PS. Jeśli chodzi o klawiaturę i myszkę, kupiłem już Logitech MX Keys S Plus i Razer Orochi V2- były w OK cenach na pepperze. Edytowane 14 Sierpnia przez lukipele Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 465 Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia ok, to proponuję iść w: CPU Ryzen 7800X3D ~ 1700 zł Mobo - MSI MAG B650 Tomahawk WiFi ~ 900 zł, można taniej i nie wpływa to na wydajność zwykle, ale raczej nie polecałbym brać jakiegoś paździerza bo to proszenie się o kłopoty. RAM - Lexar 6000 CL30 ~500 zł, dla ryzena nie ma co przesadzać z ramem, a te są tanie i wystarczająco szybkie. GPU: RTX 4070Ti Super - 3549 jest na x-komie gainwart panther https://www.x-kom.pl/p/1210242-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-4070ti-super-panther-oc-16gb-gddr6x.html dopłata do 4080 Super byłaby już ponad budżet a z drugiej strony po co się męczyć z okrojonym VRAM. Zasilacz: Seasonic Focus GX-750 ATX 3.0 (lub GX-850 w zależności od ceny / dostępności) ~600 zł Chłodzenie cpu Arctic Liquid Freezer 3 360 mm ~450 zł - Najlepsze z tanich chłodzeń Obudowa: Phanteks NV5 MK2 Black ~500 zł - jest po prostu ładna : ) Wentylatorki: 4x120 np: Arctic P12 WWM PST ARGB ~200 zł Dysk: Lexar 2TB NM790 ~ 550 zł - dobry dysk w dobrej cenie Łącznie ~8050 zł Proszę - masz wydajny komputer w dobrej cenie, tylko trochę mało na monitor w tym budżecie zostaje. Za c/a 1000 zł kupisz monitor IPS 144hz 1440p, który będzie wyświetlał obraz poprawnie, ale bez szału. Jeżeli chcesz prawdziwy efekt woow, to potrzebny jest jednak oled. Celowo nie dałem linka do gotowego koszyka, bo jeżeli chcesz by było tanio i wydajnie, to nie da się tak zamówić z jednego sklepu. Tą obudowę od phanteksa akurat mam jedną w pracy i jak na "tanią" jest całkiem spoko, wygląda super, miejsca na sprzęt jest tak w sam raz, nie ma problemu z wentylacją, tylko potrzeba dokupić wentylatorki, bo jest goła. Cytuj Link to post Share on other sites
lukipele 0 Napisano 14 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Super, dziękuję! Właśnie sam zacząłem układać klocki i stworzyłem bardzo podobną konfigurację ( jedynie tańsza mobo, gigabyte za bodajże 650 zł). Zastanawiałem się jeszcze nad pozostawieniem starej obudowy- ta, którą mam nie da rady? Mam tam zamontowane 3 wentylki be quiet. Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 465 Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Fractal Define R3 to taki piekarnik z tego co widzę, AIO do niej nie wsadzisz - wtedy zostaje jechać na powietrzu. Da się? No da się, tym bardziej jak zrobisz offset na krzywej. RTX 4070Ti Super też jakoś strasznie dużo nie ciągnie. Ogólnie działać to będzie to, o ile GPU weźmiesz wystarczająco krótkie ( max 295 mm, blokuje klatka na hdd) i wąskie - by nie łamać kabelka zasilającego. Obecnie większość gpu wystaje kawałek poza śledzia pci-e w stronę panelu bocznego, może się okazać że nie zamkniesz boku mając podłączone zasilanie go gpu. Cytuj Link to post Share on other sites
lukipele 0 Napisano 14 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Masz rację, to piekarnik. Dodatkowo, dysponując takim budżetem nie ma co oszczędzać na obudowie. Dodatkowo, montaż planuję zlecić sklepowi, więc w grę wchodzi zakup wszystkiego w jednym miejscu:) Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Tu masz komplet z monitorem 1440p za 9100 https://proline.pl/koszyk/6a3ca823 Można wziąć AIO 240 ale to oszczędność raptem 70 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts