Draxx0n 0 Napisano 9 Sierpnia Udostępnij Napisano 9 Sierpnia Witam, posiadam problem z laptopem Lenovo Ideapad 320-15ikb. Mianowicie podczas instalacji sterowników do karty graficznej NVIDIA MX150 wywala bluescreen z kodem PAGE FAULT IN NONPAGED AREA. Dzieje się tak nawet gdy laptop automatycznie pobiera sterowniki do karty graficznej (od razu w momencie pojawienia się MX150 w menadżerze urządzeń obraz się zacina i wyskakuje wcześniej wspomniany BSOD). Próbowałem po instalacji z pendrive nowego systemu (przy wyłączonym internecie) zainstalować najstarsze dostępne sterowniki dla tej karty graficznej, mimo to podczas instalacji wyskakuje BSOD, tym razem z innym kodem System thread exception not handled. Resetowałem BIOS, wymieniłem dysk SSD na inny dostępny pod ręką, wyciągnąłem dołożoną kość RAM 4GB, niestety nic nie przyniosło oczekiwanych rezultatów i wciąż owy problem występuje. Gdy wstrzymałem automatyczną aktualizację sterowników laptop działa bez zarzutów (wyłącznie na zintegrowanej grafice Intel UHD). Stąd moje pytanie, czy da się jeszcze tą karte odratować, a jeśli nie to czy jest możliwość aby na stałe odłączyć dedykowaną kartę graficzną (tak aby po świeżej instalacji systemu nie została wykrywana)? Podzespoły laptopa LENOVO IDEAPAD 320-15ikb: Intel Core i5-8250U Intel UHD Graphics 620 NVIDIA Geforce MX150 2GB 8GB RAM Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 10 Sierpnia Udostępnij Napisano 10 Sierpnia (edytowane) Karta trup. Poszukaj ustawienia w BIOS: https://download.lenovo.com/km/media/images/HT509213/IMG_1785b_20190912203529261.jpg zmień na ustawienie brzmiące integrated albo UMA graphics. Edytowane 10 Sierpnia przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 10 Sierpnia Udostępnij Napisano 10 Sierpnia wyłącz ją w menadżerze urządzeń Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 11 Sierpnia Udostępnij Napisano 11 Sierpnia Problem z instalacją sterowników karty graficznej najczęściej ma przyczynę w fizycznym uszkodzeniu karty. Nic z tym nie zrobisz. Wyłącz dedykowaną i korzystaj z integry. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts