Skocz do zawartości

Instalacja sterowników do karty graficznej powoduje BSOD

Recommended Posts

Witam, posiadam problem z laptopem Lenovo Ideapad 320-15ikb. Mianowicie podczas instalacji sterowników do karty graficznej NVIDIA MX150 wywala bluescreen z kodem PAGE FAULT IN NONPAGED AREA. Dzieje się tak nawet gdy laptop automatycznie pobiera sterowniki do karty graficznej (od razu w momencie pojawienia się MX150 w menadżerze urządzeń obraz się zacina i wyskakuje wcześniej wspomniany BSOD). Próbowałem po instalacji z pendrive nowego systemu (przy wyłączonym internecie) zainstalować najstarsze dostępne sterowniki dla tej karty graficznej, mimo to podczas instalacji wyskakuje BSOD, tym razem z innym kodem System thread exception not handled. Resetowałem BIOS, wymieniłem dysk SSD na inny dostępny pod ręką, wyciągnąłem dołożoną kość RAM 4GB, niestety nic nie przyniosło oczekiwanych rezultatów i wciąż owy problem występuje. Gdy wstrzymałem automatyczną aktualizację sterowników laptop działa bez zarzutów (wyłącznie na zintegrowanej grafice Intel UHD).

Stąd moje pytanie, czy da się jeszcze tą karte odratować, a jeśli nie to czy jest możliwość aby na stałe odłączyć dedykowaną kartę graficzną (tak aby po świeżej instalacji systemu nie została wykrywana)?

Podzespoły laptopa LENOVO IDEAPAD 320-15ikb:

Intel Core i5-8250U

Intel UHD Graphics 620

NVIDIA Geforce MX150 2GB

8GB RAM

Karta trup. Poszukaj ustawienia w BIOS:

https://download.lenovo.com/km/media/images/HT509213/IMG_1785b_20190912203529261.jpg

zmień na ustawienie brzmiące integrated albo UMA graphics.

Edytowane przez CrisPell