Wrynona 1 Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca Czy ten tryb wydajności sprawi że jakość obrazu w telefonie stanie się większa? Zwiększy się rozdzielczość obrazu, np. w grze? Jeśli nie, to czy mogę coś zrobić w HyperOS żeby ta rozdzielczość się zwiększyła? Pamiętam, że w jednym z poprzednich telefonów miałam taką funkcję że po jej włączeniu jakość robiła się lepsza, ale nie wiem co zrobić w tym telefonie żeby rozdzielczość była jak największa Cytuj Link to post Share on other sites
Wrynona 1 Napisano 4 Lipca Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca Tak dla rozjaśnienia - ja nie chcę powiększać maksymalnej rozdzielczości jaką może osiągnąć telefon, tylko chcę tak go ustawić by osiągnął tę swoją maksymalną jakość. Bo czy nie jest tak, że niektóre ustawienia w telefonie zmniejszają rozdzielczość by oszczędzić baterię? Ja tak miałam w starym telefonie i właśnie było takie jedno ustawienie które zwiększało rozdzielczość do maksymalnej jaka może być w telefonie. Chodzi mi o polepszenie grafiki, żeby obraz w grze był bardziej wyraźny. Wszystkie opcje w grze do polepszenia grafiki już ustawiłam, teraz szukam opcji z poziomu telefonu Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 6 Lipca Udostępnij Napisano 6 Lipca (edytowane) To ustawienie po prostu mniej agresywnie ogranicza taktowanie SOC (CPU, GPU) i podbija i utrzymuje wyższe częstotliwości. Jeśli w jakiejś grze jakość obrazu czy jej rozdzielczość jest dopasowywana dynamicznie wg kryterium by nie schodziło ponizej jakiejś ilosci klatek to powinno ją polepszyć. Jeśli jest zafiksowana np w zaleznosci od układu to nie. Oczywiście dopóki termika nie zacznie wygrywać i SOC przez temperatury nie zejdzie z taktowaniem (throttling). W sumie nie wiem czy w jakichś grach tak jest. Jak masz Qualcomma to w niektórych grach adreno oferuje GSR (takie DLSS na andka). Sam tryb podbija średnią wydajnośc nawet o ~40% na wydajnym rdzeniu, wielordzeniową już tylko o jakieś ~10%, a GPU 15-30%. Może pogrzebać w Game Turbo (włączać, wyłaczać, zmieniać dostępne opcje). Edytowane 6 Lipca przez anemus Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts