arlid 1 Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja (edytowane) Cześć. Przymierzam się do upgradu komputera i tak postanowiłem trochę popatrzeć jak to teraz wygląda. Z racji, że dyski są, obudowa jest, szukam głównie podstawowych komponentów. Zebrałem taki zestaw: Mobo: ASRock Z790 Pro RS RAM: Lexar 32GB Ares 6800MHz DDR5 CPU: i7-14700K GPU: ZOTAC GAMING GeForce RTX 4070 Ti SUPER AMP HOLO 16GB GDDR6X (ZT-D40730F-10P) Zastanawiam się tez w sumie nad zasilaczem, bo obecny chyba nie uciągnie tego wszystkiego (SeaSonic PRIME Ultra Gold 650W (SSR-650GD2))? Ewentualnie myślałem nad takim samym Seasonickiem tylko ATX 3.0 i 850W, albo MSI MPG-A850G-PCIE5. Nie wiem tylko, czy MSI zasilacze są ok, i czy to jest jedna wersja, bo tam jakieś ATX 3.0 Ready/Compatible i nie wiem, czy nie ma "różnych wersji" tego samego modelu. Jakieś sugestie, porady? Bo naczytałem się o jakichś błędach Code97 płyt i w ogóle jakieś dziwaczne tematy, które niby powodują zasilacze z ATX 3.0. Edytowane 30 Maja przez arlid Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja Napisz mi dokładnie jakiego masz teraz kompa. ok? Łącznie z monitorem. Cytuj Link to post Share on other sites
xylom 24 Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja Na twoim miejscu szedłbym w platformę amd jak chcesz komputer pod gry,ten zasilacz 650 W by ci wystarczył zamiast tego rtx wziąłbym rx 7900 xt nieco tańszy i więcej fps a procesor ryzen 7800x3d, nie dość że cię wyjdzie taniej ten zestaw to więcej fps wyciśniesz. Cytuj Link to post Share on other sites
Kapitan Jawor 413 Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja Podaj też budżet, którym dysponujesz. Cytuj Link to post Share on other sites
arlid 1 Napisano 30 Maja Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 3 godziny temu, MiK napisał: Napisz mi dokładnie jakiego masz teraz kompa. ok? Łącznie z monitorem. Obecnie jest to: Płyta: ASRock Z370 PRO4 RAM: G.Skill Ripjaws V DDR4 16 GB 3200MHz CPU: i7-8700 GPU: Zotac GTX 1050 Ti OC 4GB Obudowa: Fractal Design Define R5 PSU: SeaSonic PRIME Ultra Gold 650W (SSR-650GD2) Monitor to stary poczciwy LG 21:9, a chłodzenie jak dobrze pamiętam to chyba Spartan 3 PRO 2 godziny temu, Kapitan Jawor napisał: Podaj też budżet, którym dysponujesz. Szczerze mówiąc, nie wiem, jakieś 6,5-7k, liczę też, że odsprzedam za jakąś część to, co mi zostanie i odzyskam z jakieś 600-800 zł. Dawno "nie siedziałem" w temacie składania i części więc nie wiem, jak kształtują się ceny na rynku (czy są spadki, jakieś promki, czy to ciągle trzyma cenę). Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3602 Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja To masz na 7800X 3D i 4070 Ti SUPER https://proline.pl/koszyk/cd7d7874 Do swojego Prime możesz sobie dokupić kabel Seasonica z dwoma 8PIN PEG na 12VHPWR. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts