Skocz do zawartości

Recommended Posts

Składam komputer na maxa. Poproszę o opinię czy mozna cis w nim poprawić na lepsze i wydajniejsze części. Nie chcę rezygnować tylko z procesora.

Procesor AMD Ryzen 9 7950X3D, 4.2 GHz, 128 MB, OEM (100-000000908)
Płyta główna MSI MPG B650 CARBON WIFI
Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 64 GB, 6800MHz, CL34 (IR-6800D564L34/64GDC)x2=128GB
Zasilacz be quiet! Dark Power Pro 12 1200W (BN311)
Dysk SSD Samsung 990 PRO 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (MZ-V9P4T0GW)x2=8TB
Chłodzenie CPU Noctua NH-U12A chromax.black
System operacyjny Microsoft Windows 11 Pro PL 64 bit OEM (FQC-10544)
Karta sieciowa Qnap QXG-2G1T-I225 x 2
Głośniki komputerowe Edifier S350DB

A do czego Ci potrzebny ten zestaw na MAXXXa?

128 GB przy 4x32 6800M/T na dodatek z dwóch zestawów - nie ruszy Ci to.

Noctua NH-U12A - nie wyrobi z tym prockiem.

MSI MPG B650 Carbon - ani to topowa ani opłacalna płyta, nawet MSI ma w swojej ofercie lepsze propozycje. To nie jest zła płyta, jest naprawdę fajna, tylko źle wyceniona.

Po co ci 2 przeciętne sieciówki z NAS? Nie lepiej kupić jakąś normalną kartę, która ma od razu 2 lub 4 dziury?
Gdzie w kompie na MAXXXa jest GPU?

To trochę wygląda jak sprawdzian typu: Wskaż co zrobiłem źle.

Dziękuję za opinie. Dlatego napisałem tu ponieważ nie znam się na tych konfiguracjach a chciałbym szybki sprawny komputer do firmy. GPU wybrałem z tego powodu iż z nimi jest najmniej problemów w firmie. Tam gdzie mam komputery z kartami graficznymi zawsze jest problem. Czy mógłbym prosić o wskazanie jakie podzespoły powinienem wybrać aby to wszystko fajnie działało?

• Haha 1

Do czego ma byc ten komputer?

Nie jestem pewien czy ten procesor to dobry wybor, jest wiele aplikacji do pracy ktore lepiej dzialaja na intelu.

To jest super procesor ale nie do wszystkiego w niekotrych aplikacjach szczegolnie do pracy lepiej sprawdza sie intel dlatego napisz do czego ma sluzyc komputer, jakie aplikacje bedza uruchamiane im wiecej informacji tym lepiej forum Tobie doradzi.

Wolę procesory AMD APU od procesorów Intel, ponieważ moje programy działają szybciej i wydajniej na tych procesorach. Przy procesorach Intel, nawet tych mocniejszych, wszystko działa wolniej. Zajmuję się opracowaniami fotogrametrycznymi, projektowaniem CAD i obliczeniami chmury punktów.

• Haha 1

Nie no to jest konfiguracja totalnie bez sensu. 

Za 13k masz https://proline.pl/koszyk/96e12403 14900K + RTX 4060 Ti 16GB - weź sobie jakieś GPU do modelowania itp, jak chcesz jechać na integrze to masz wtedy 10734 zł. Jak masz parcie na AMD, to albo 7950X albo 7950X3D - ten pierwszy ma nieco wyższą wydajność, ten drugi niewielką stratę w wydajności nadrabia zdecydowanie niższym zapotrzebowaniem na energiię i niższymi temperaturami, przy czym na AM5 zapewne napotkasz znacznie więcej problemów z pamięciami 128GB nie mówiąc o większej ilości. Najczęściej takie 4x32 to to pracuje nawet na 3600 MHz, nawet jak dasz jakie pamięci z QVL rzekomo na 5200 itp. 

• 3 tygodnie później...