elvismt 757 Napisano 12 Maja Udostępnij Napisano 12 Maja Cześć, Skręciłęm właśnie komputer do kupy na nowych podzespołach:Procesor AMD Ryzen 7 7800X3d Płyta główna ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFIPamięć RAM Lexar 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Ares RGBKarta graficzna Gainward GeForce RTX 4070 Super Ghost 12GB GDDR6XDysk SSD Kingston Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790 HeatsinkChłodzenie Navis n280Fractal Design Pop XL Air RGB Black TG Clear TintZasilacz BeQuiet Pure Power 12M Niestety po przekręceniu pstryczka na zasilaczu zapala się podświetlanie RGB Loga na płycie głównej i nic więcej... Totalny brak reakcji na przycisk power. Śrubokrętem też próbowałem bez skutku... Przewody na swoich miejscach, zwarcia raczej żadnego nie powinno być. Wszystko wygląda dobrze... Hmm co mogło pójść nie tak? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14043 Napisano 12 Maja Udostępnij Napisano 12 Maja Spróbuj włączyć kompa z jedną kością pamięci RAM. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 12 Maja Udostępnij Napisano 12 Maja 29 minut temu, elvismt napisał: Niestety po przekręceniu pstryczka na zasilaczu zapala się podświetlanie RGB Loga na płycie głównej i nic więcej.. sam to składałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 12 Maja Autor Udostępnij Napisano 12 Maja Godzinę temu, janek20 napisał: sam to składałeś? Tak i w sumie to już mój jakiś 15 może 20 złożony komputer. Pierwszy raz coś takiego spotykam, ale zawsze składałem na intelu. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 12 Maja Udostępnij Napisano 12 Maja 1 godzinę temu, elvismt napisał: Karta graficzna Gainward GeForce RTX 4070 Super Ghost 12GB GDDR6XDysk SSD Kingston Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790 Heatsink wyrzuć z obiegu Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 12 Maja Autor Udostępnij Napisano 12 Maja Jutro sprawdzę, z dyskiem czy bez i tak zero reakcji. Miga dioda na back panelu przy przycisku BIOS więc może ten jest uszkodzony i woła o pendrive z updatem. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14043 Napisano 12 Maja Udostępnij Napisano 12 Maja Może chcieć update BIOSu. Masz podłączony głośniczek? Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 12 Maja Autor Udostępnij Napisano 12 Maja Nie, ale właśnie o tym myślałem, żeby znaleźć jakiś w warsztacie i podpiąć. W instrukcji asusa coś wyczytałem, że sygnał może być nadawany, mimo iż reszta podzespołów nie wstała Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14043 Napisano 12 Maja Udostępnij Napisano 12 Maja A masz jakąś inną kartę graficzną, którą mógłbyś podpiąć? Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 12 Maja Autor Udostępnij Napisano 12 Maja tak rtx3080 albo jakieś quadro stare. Sprawdzę! Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14043 Napisano 12 Maja Udostępnij Napisano 12 Maja To spróbuj z tym RTX'em 3080, quadro może nie pójść bez włączenia w BIOSie CSM. A gdy dasz głośniczek spróbuj włączyć kompa bez pamięci RAM. Jeżeli nie zareaguje to coś z płytą główną. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 12 Maja Udostępnij Napisano 12 Maja 2 godziny temu, elvismt napisał: Totalny brak reakcji na przycisk power. jakiś wentylator kreci? Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 12 Maja Autor Udostępnij Napisano 12 Maja nic żaden Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 13 Maja Udostępnij Napisano 13 Maja To jak chcesz sprawdzać pipczenie Sprawdź bez tych 2 podzespołów na poczatek Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14043 Napisano 13 Maja Udostępnij Napisano 13 Maja A masz możliwość podłączyć inny zasilacz do kompa? Zrób ten test z nowym zasilaczem https://www.forumpc.pl/topic/486216-czy-mój-zasilacz-nie-działa-test-spinaczem-do-papieru/#comment-2915277 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie elvismt 757 Napisano 13 Maja Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 13 Maja Temat rozwiązany, zasilacz miał uszkodzony wtyk głównego zasilania do płyty głównej. Zacisnąłem kable we wtyku i komputer włącza się od strzała. Dziękuje za wszystkie sugestie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts