Skocz do zawartości

Wybór obudowy do 78003XD

Recommended Posts

Witam, nie mogę się zdecydować co do obudowy do zestawu bazującego na 78003XD + Arctic Freezer 36. Chciałbym, żeby nie była ona za duża, była dość stabilna, miała dobry przewiew, łatwo dostępne filtry do czyszczenia i przyszłościowo USB-C na froncie (rzadko zmieniam sprzęt). Na LEDach i innych bajerach mi nie zależy, a budżet to 300-400zl.

Do tej pory zawęziłem poszukiwania do tych pozycji, ale jestem otwarty też na inne propozycje:

Ten Modecom to chyba zupełna nowość, przekonuje możliwościami i kompaktowoscia w cenie, ale blacha wg. specyfikacji to tylko 0.4-0.5 mm.

Pozdrawiam

Edytowane przez Treble

Te wszystkie obudowy śmierdzą mi paździerzem na kilometr, o łatwym czyszczeniu - zapomnij. Odczepiania przodu by odkurzyć w takich konstrukcjach to czysta irytacja, strzelania plastiku i ryzyko, że się ułamie coś na starcie.

Jeżeli naprawdę zależy Ci na łatwym czyszczeniu to jest kilka opcji, najprostsza to typ akwarium, np:

https://www.x-kom.pl/p/1184562-obudowa-do-komputera-phanteks-nv-serie-nv5-white.html

Tutaj nie ma problemu zdejmowania panelu przedniego, przyznam się, że nie miałem osobiście kontaktu z tą obudową.

Albo takie z łatwo zdejmowalnym panelem przednim, np:

https://www.x-kom.pl/p/591819-obudowa-do-komputera-corsair-4000d-airflow-biala.html

Budowałem z tą obudową i jest fajna, jak na "małą" konstrukcję. Przedni panel zdejmuje się bardzo łatwo, bo same zaczepy są do tego przygotowane.

Sam jednak preferuję konstrukcje troszkę większe i masywniejsze (no i są trochę droższe). Bardzo mi do gustu przypadła Be Quiet! silent base 802, tak bardzo, aż mam w swoim prywatnym komputerku tą obudowę. Łatwo się czyści na zewnątrz, bo ma wysuwany panel przedni i dostęp do dolnego filtra (dla zasilacza) od przodu. Łatwo też czyści się w środku, bo ma panele boczne na przyciski. Wersja bez okna naprawdę dobrze tłumi jęczenie GPU.

Jak wyżej te obudowy zalatują tandetą, a Modecom to juz na pewno. 350 xl za taki crap, 5kg wagi, nie wiem z czego to jest zrobione...

Za 340 zł można dostać obecnie BQ 500DX, zdecydowanie ciekawsza opcja jak te wyżej.