Soullavie 29 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia Cześć, mam problem z aktualnym dyskiem 2,5" w adapterze, który kupiłem. Nie pytajcie jaki, bo zapomniałem i kupiłem pierwszy lepszy adapter w proline za 20 czy tam 30zł, nie myśląc, że ma to większe znaczenie. Mianowicie - dysk normalnie hulał w laptopie, ale zmieniłem go na SSD. Ten HDD chciałem sobie zostawić na magazyn z danymi ala dysk zewnętrzny. Problem jest taki, że po podłączeniu do windowsa widzi go, normalnie moge go używać, ale w losowych momentach nagle przestaje go wykrywać i odłączenie/podłączenie czy przełożenie do innego portu nie działa, zasilanie widać bo kontrolka na adapterze świeci ale juz stałym światłem, dysk się kreci bo czuć, ale w windowsie/menedżerze dysków echo. Nie wiem czy to ma znaczenie ale NTFS i FAT32 tak samo się zachowuje. To wina trefnego adaptera czy samego dysku? dysk żadnych bad sectorów nie ma, stabilnie na niego wgrywam pliki .iso 110mB/s, więc nie widzę nic co by na niego wskazywało. Czy może macie jakieś rozwiązanie na to? bo na ten moment mam ochotę sprawdzić czy potrafi latać Jeżeli myślicie, że to wina adapter to podeślijcie linki do waszych propozycji. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia Problem z zasilaniem. Dyski HDD mają czasem pobór prądu (rozkręcanie) większy, niż wydajność prądowa portu USB. Ten adapter, co masz (pewnie to kieszeń) ma USB 2.0, które ma ograniczenie do 500mA. Jeśli dysk przez moment pociągnie więcej prądu, to następuje odłączenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Soullavie 29 Napisano 8 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia Mam to konkretnie https://www.komputronik.pl/product/318667/accura-premium-czarna.html więc jest USB 3.0 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 8 Kwietnia Udostępnij Napisano 8 Kwietnia USB 3.0 ma wydajność prądową 900mA. Spotkałem się z sytuacją, gdzie na jednym laptopie dysk zewnętrzny działał bez problemu, a na innym "cykał" z powodu braku odpowiedniego prądu. Po zmierzeniu okazało się, że laptop dawał niecałe 5V na USB i było to za mało dla dysku talerzowego. Jakość kabla do dysku też ma znaczenie. Niskiej jakości kabel będzie miał większą rezystancję, a więc i spadki napięć pod obciążeniem. No i sama elektronika w kieszeni. Myślę, że zostaje wymiana obudowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts