Skocz do zawartości

Recommended Posts

20 godzin temu, Kawabonga napisał:

Z ciekawostki powiem Ci ze ustawienie 2800mhz karta działa wolniej niż 2500mhz :D:o. Jak to?! :menda:

zainspirowany tematem , dawno się nie bawiłem w uv od czasu rx470/570 . Teraz tak na szybko  sobie zoptymalizowałem 1660s i kurcze nie obniżałem taktowania , wręcz odwrotnie dorzuciłem kilkadziesiąt mhz , przy zmniejszonym napięciu . Temperatura spadła wydajność wzrosła .

W dniu 28.03.2024 o 12:19, BlackCoffe napisał:

A teraz proszę o powrócenia do pomocy autorowi wątku. Wycieczki osobiste przenieście na pw.

Dziękuję. Polecałbym jeszcze skasować te "pełne wiedzy" posty tego idioty, żeby potomni którzy natkną się na ten wątek nie czytali głupot.

• Haha 1

Coś czuję, że trzeba Was pogodzić towarzysze. Jeśli koledze z wielkim Bongo trafił się golden sample chip tego 3060 Ti, którego producent grafiki zarżnął pakując kiepskie chłodzenie (karta lata w okolicach thermal throttlingu fabrycznie NIE TRZYMAJĄC długotrwale deklarowanych zegarów boost) to umiejętne UV może umożliwić uzyskanie wyższych niż faktyczne fabryczne zegary bez jakiegokolwiek manualnego ruszania częstotliwości. 

Zazwyczaj jednak to, co ogranicza karty z dobrym chłodzeniem to Power limit i/lub zegary, stąd obserwujemy inne zmierzone wyniki przykładowo między Asus Dual, TUF i Strix OC z tym samym chipem. W karcie, której Boost nie jest blokowany temperaturami żaden UV nie poprawi zegarów / fps. 

• Haha 1
  • Popieram 1
5 godzin temu, Rebelmind napisał:

Zazwyczaj jednak to, co ogranicza karty z dobrym chłodzeniem to Power limit i/lub zegar

Powiedz to mi :rotfl:, gdzie w 1080ti asus zablokował napięcie i choćby skały srały to nie podbijesz powyżej 1.ileśtam V. 

I choćby do power/temp limitu karcie było jeszcze lata świetlne daleko :[

ale u mnie jakby undervolting przyrostów żadnych nie dał :D

https://www.3dmark.com/compare/spy/47030204/spy/47030140#

Tyle że na stockowych ustawieniach GPU = 265W podczas 1 testu i dobijał voltage limit
Na UV, nie jakimś spektakularnym jak widzicie - 0,1V mniej 225W. Różnica ogromna jednak, bez utraty wydajności, bo wyniki punktowe jednakowe.

obraz.png.8e6983ca379c08313d6cb84a62d3841a.png

@joker5513 ma zerową wiedzę na temat oc i uv , wiec nie wiem po co on w ogóle udziela się w takich tematach. Powinien dawać porady jak super CB2077 działa z FG RT i PT  przy 30fps XD. Nigdy nic nie podkręcał a jak się robi UV to tylko z opowieści słyszał.

Tu taki przykład mojego najlepszego na świecie wyniku z 3060ti z i5 13600K . Co z tego że chińczyk ustawił o 60Mhz większe taktowanie jak i tak zegary zbija o 100Mhz . 

Wiec lepiej było ustawić mniejsze taktowanie aby karta nie zbijała drastycznie zegarów i utrzymywała średnio koło 2060MHz . Mogłem ustawić nawet 2190-2200Mhz ale to już robiło się tylko gorzej , karta się przegrzewała i zrzucała jeszcze bardziej zegary.

https://www.3dmark.com/compare/spy/43028135/spy/36067587#

A na Radeonie moja chodzi nawet na 3000MHz, ale  co z tego, jak boostuje tylko sporadycznie do takich zegarów i lepiej ustawić mniejszą wartość aby karta nie dochodziła do limitów .

Joker nie kompromituj  się już więcej XD 

Tu jeszcze ciekawy film z oc Radków. (zaznaczyłem od najciekawszego momentu )

Edytowane przez Kawabonga
  • Popieram 1

Udzielam się - jak ktoś piszę głupoty to staram się to prostować. Nie wiem dlaczego ten osioł jest dalej tu tolerowany. Ja sobie mogę go dodać do ignorowanych, ale czy taka jest idea forum by powielać dyrdymały i nieprawdę? @BlackCoffe apeluje żeby coś z tym gościem w końcu permanentnie zrobić.

Zdecyduj się może czy piszesz o UV czy OC? Pisałeś że OBNIŻENIE zegarów podnosi wydajność. I z tym mam problem. 

Edytowane przez joker5513
W dniu 27.03.2024 o 22:22, Kawabonga napisał:

Ogólnie czasami warto obniżyć taktowanie rdzenia o 100MHz albo i więcej aby chodziła na niższym napięciu , wydajność może nawet wzrosnąć a temperatury spaść. 

To co napisane jest wyżej ma w sobie odrobinę prawdy i nie wiem dlaczego tak się tego czepiliście. Nie napisał, że tak jest, ale że tak może być. I może tak być. Oczywiście ma to miejsce szczególnie w przypadku łapania throttlingu przez kartę. Prosty popularny ostatnio przykład często wyprzedawanej karty i wszędzie wciskanej RX 6700 XT MECH od MSI, która przez wysokie temperatury łapie dropy i ma wydajność 6700. Obniżenie napięcia, zejście z zegarów o 100 MHz, jeszcze większe obniżenie napięcia dzięki temu na 99% da lepszą wydajność niż 6700 XT MECH na stocku. 

W dniu 28.03.2024 o 11:26, Kawabonga napisał:

Z ciekawostki powiem Ci ze ustawienie 2800mhz karta działa wolniej niż 2500mhz :D:o. Jak to?! :menda:

Ale na 2800MHz po UV czy stock napięcie? Jak po UV to być może przesadzasz ze schodzeniem vcore stąd niższa wydajność, bo to też jest objaw zrąbanego UV. 

• Lubię to 1
  • Popieram 1
28 minut temu, BlackCoffe napisał:

Albo przejdziecie na system PW albo po równo jednego i drugiego wyślę na przerwę. Zaczynam mieć dosyć tego konfliktu.

Dobra odpuszczam. Skoro moderator grozi zgłaszającemu bzdury banowaniem, to więcej nic do powiedzenia nie mam. Dziwna polityka...

• Haha 1

Moderator ma dosyć wojny między Wami, zacznijcie z sobą dyskutować na normalnym, kulturalnym poziomie bez zbędnych dogryzań. Widać, że nie możecie się zrozumieć, ale to nie oznacza, że mają być tu złośliwości.

• Popieram 1

Ostrzeżenie nie równa się ban. Po drugie miał wyjaśnić swoją tezę i to było ze mną uzgodnione. A po trzecie przestań robić offtop w wątku innego usera, od uwag do pracy moderatora jest odpowiedni wątek w odpowiednim dziale.

4 godziny temu, kajtek. napisał:

To co napisane jest wyżej ma w sobie odrobinę prawdy i nie wiem dlaczego tak się tego czepiliście

Na pewno 3060ti nie dotykała termal trotlingu( na pewno nie AOurus master) chyba ze była uszkodzona,choćby to

Tutaj power limit bo 8nm wsysała wszystko

Poza tym tak jak mówiłem ustawić a realne wartosci to co innego

Jak po UV

Mam wrażenie ze to offset na sterowniku i sie lepiej miesci zegar w power limicie,jednak bios raeona jest nieco inny.Choćby ma wyszczególnione 3 zegary

i wszędzie wciskanej RX 6700 XT MECH od MSI, która przez wysokie temperatury łapie dropy i ma wydajność 6700.

tzn? jakie te temperatury?Gpu to tam w radeonie chyba trotling  jest pod 100 stopni ustawiony ,to nie nvidia.Wiec moze uszkodzone sztuki

Edytowane przez janek20
9 godzin temu, kajtek. napisał:

To co napisane jest wyżej ma w sobie odrobinę prawdy i nie wiem dlaczego tak się tego czepiliście. Nie napisał, że tak jest, ale że tak może być. I może tak być. Oczywiście ma to miejsce szczególnie w przypadku łapania throttlingu przez kartę. Prosty popularny ostatnio przykład często wyprzedawanej karty i wszędzie wciskanej RX 6700 XT MECH od MSI, która przez wysokie temperatury łapie dropy i ma wydajność 6700. Obniżenie napięcia, zejście z zegarów o 100 MHz, jeszcze większe obniżenie napięcia dzięki temu na 99% da lepszą wydajność niż 6700 XT MECH na stocku. 

Ale na 2800MHz po UV czy stock napięcie? Jak po UV to być może przesadzasz ze schodzeniem vcore stąd niższa wydajność, bo to też jest objaw zrąbanego UV. 

OC zawsze idzie w parze z UV.

Tu masz wynik OC 3000Mhz z stock napięciem i Power limit +15:

https://gpuscore.top/furmark/show.php?id=1458840

A tu po UV i niższym taktowaniem ~2200Mhz :

https://gpuscore.top/furmark/show.php?id=1458842

14881 vs 15273

Edytowane przez Kawabonga
  • Haha 1