endrju_pl 4 Napisano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Witam Przed jakas godzinka zainstalowalem sobie system na nowych dyskach Seagate 500 GB 7200.12 ST3500418AS, czyli podobno jedne z szybszych obecnie. No i ogolnie wszystko ok bo wykresy w HD tach wygladaja nastepujaco: 2 Seagate w Raid 0: http://img197.imageshack.us/img197/8702/predkoscseagateraid.th.png Poprzedni dysk - Samsung HD252HJ 250 GB http://img35.imageshack.us/img35/213/predkoscsamsung.th.png Jak widac predkosc znacznie lepsza na Raidzie i taka tez mniej wiecej powinna byc. Czas dostepu podobny, roznica jakies 2ms, ale... No wlasnie ale - zauwazylem wolniejsze otwieranie folderow(czas od klikniecia do wyswietlenia zawartosci), oraz co gorsza pogorszenie czasu ladowania Win XP (32 bitowy). Czas ten pogorszyl sie z okolo 35 sekund dla jednego Samsunga do troche ponad jednej minuty dla 2 Seagate w Raidzie... Chyba tak byc nie powinno i czas powinien byc mniejszy - powiedzmy ze 20 sekund powinien sie system ladowac. Jezeli chodzi o ustawienia to tak - sterowniki prosto z cd od plyty glownej(ASROCK A780GXH 128M), przy sterowniku od raida ustawilem tak: Stripe Block 64k, Fast Init wzialem OFF(bo pisalo cos o nadpisaniu MBR-a). Testy HD tachem wykonywalem tak: Samsung podpiety jako drugi dysk, a te dwa w raidzie sa z systemem. Ma ktos jakis pomysl? Moze wybralem jakies zle ustawienia? Albo cos innego zle zrobilem? Ps. Jak wchodze w Menedzer urzadzen to mam z pomaranczowym znaczkiem Inne urzadzenia>Kontroler magistrali zarzadzania systemem. Moze cos z tym zwiazanego? Biore sie za szukanie na necie. UPDATE Brakowalo mi jednego sterowniczka, przez glupote go nie zainstalowalem. W Menedzeze urzadzen juz wszystko ok, a predkosc to musze chwilke potestowac. Dam znac jak juz stwierdze. No w sumie wszystko wydaje sie dobrze dzialac:) Uruchamianie systemu w sumie sie nie zmniejszylo prawie wogole wzgledem jednego dysku, ale nie ma tragedii - 30 pare sekund to nie tak zle. Dodatkowo sprobuje sobie Asrock Instant Boot, zobacze ile to warte. A za jakis czas jak kasa pozwoli to raid 5 z tych piecsetek:) Szkoda, ze dyski SSD sa takie drogie bo taki Raid 0 z czterech dyskow to by bylo cos. Ale sie produkuje we wlasnym temacie:) Mam pytanie - jezeli mam teraz dwa dyski w raid0(kontroler na plycie glownej) to przy resecie biosu nie odczytam swoich danych, czy jest to niezalezne? Czy przepiecie przewodow pod inne porty sata tez moze pokaszanic dane? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Nie wiem jak jest na kontrolerach AMD, ale na intelu ani reset biosu ani update biosu ani przekladanie kabelkow nie psuje nam raida Cytuj Link to post Share on other sites
zodiac 1 Napisano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Troche małą masz wielkość bloku ustawioną Cytuj Link to post Share on other sites
endrju_pl 4 Napisano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Zdaje sie ze do wyboru byly tylko ta i jeszcze 128k. Na co wplywa ta wielkosc? Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Nie wiem jak jest na kontrolerach AMD, ale na intelu ani reset biosu ani update biosu ani przekladanie kabelkow nie psuje nam raida Na kontrolerach AMD, również nic się nie psuje Cytuj Link to post Share on other sites
rotorek 1 Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Zdaje sie ze do wyboru byly tylko ta i jeszcze 128k. Na co wplywa ta wielkosc?na co wpływa? na obciążenie procesora np. czym mniejsze stripe ("paski") tym większę obciążenie - gdyż musi podzielić pliki na takie paski do zapisu (przy założeniu że te pliki mają stosowną wielkość) lub odwrotnie do odczytu ale też czy mniej tym wydajniej ;-) pomijając że większe obciążenie procesora (nie tyczy się kontrolerów sprzętowych) ale to wszystko zależy z jakimi plikami mamy do czynienia, sam system ma od cholery małych plików - warto o tym pamiętać zresztą zachęcam do lektury: http://www.purepc.pl/jak_zbudowac_i_prz ... 0_poradnik Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Sorki, że tutaj (gdzieś musiałem ) Możecie luknąć i powiedzieć, że mam dobrze ustawione RAID 0? http://img26.imageshack.us/img26/2559/img8327m.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
endrju_pl 4 Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Nie szkodzi, ze tutaj:) W sumie to taka sama tematyka i komuś się może przydać Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Możecie luknąć i powiedzieć, że mam dobrze ustawione RAID 0?Ale to jest ustawienie kontrolera SATA a nie ustawienia RAID. Do tego musiałbyś dać zdjęcie z biosu kontrolera, tam gdzie tworzyłeś RAID (mogę się mylić gdyż nie stawiałem jeszcze RAIDu na AMD :oops: ). Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Chodzi mi o te ustawienia, a w szczególności o : Onboard SATA/IDE Device, czy musi być włączone czy wyłączone Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Z tego co wiem to Onboard SATA/IDE device odpowiada za dodatkowe złącza SATA na płytach GB (te białe/fioletowe w zależności od płyty) więc możesz włączyć to jeżeli z nich korzystasz. Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 to jest dodatkowy kontroler najczęściej na płycie oznaczony innymi kolorami musisz mieć dwa kontrolery jeden wbudowany w chipset a drugi dodatkowy domyślam się że tam nic nie masz podłączonego więc można to raczej wyłączyć. pzdr ! edit. no chyba że spróbuj tak: ONBOARD SATA/IDE DEVICE = ENABLED ONBOARD SATA/IDE CTRL MODE = RAID/IDE ale raczej nie powinno być różnicy jeżeli wszystko działa to po co psuć Cytuj Link to post Share on other sites
gucio2003 5 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Podłącze się do tematu . Mianowicie , gdy zrobiłem Raid0 na EP35-ds3 Gigabyte , wszystko sie ładnie zainstalowało ale po 1 reboocie kompa komp nie widzi dysku . Tzn : - w biosie all ustawione - instalacja zainiciowana Nie startuje komputer z HDD(raida) nie wiem czy powinna byc jakas opcja przy ustawianiu boota , mam harddisk ,cdrom , usb... , ale nie widze zadnego RAID czy cos w tym stylu . A jak ustawie na hard disk to pisze mi niewlasciwy dysk .... Juz mi rece opadaja ... pomocy proszę . Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 @gucio2003 Zakładanie macierzy powinno sie zaczynać od ustawień w biosie ! (koniecznie), jeżeli olejemy to i zrobimy raid z poziomu systemu to właśnie takie są skutki. Oczywiście można póżniej coś tam gmyrać w biosie ale nie lepiej jest to zrobić raz a dobrze ? szkoda czasu i zdrowia Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 W ustawieniach boota, na pewno nie będzie raidu, powinno być harddisk. Ale masz utworzoną macierz RAID 0? Uruchamiasz i konfigurujesz ją wciskając CTRL+F przy włączaniu kompa Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 W ustawieniach boota, na pewno nie będzie raidu, powinno być harddisk. Ale masz utworzoną macierz RAID 0? Uruchamiasz i konfigurujesz ją wciskając CTRL+F przy włączaniu kompa Mylisz sie. CTRL + I to po pierwsze No i przy hard disk boot priority bedzie Intel Nazwa_macierzy Tam to sie wybiera Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Mylisz sie. CTRL + I to po pierwsze No i przy hard disk boot priority bedzie Intel Nazwa_macierzy Mój błąd, myślałem, że przy wszystkich płytach Gigabyte'a jest tak samo Bo przy mojej mobo jest tak, jak podałem wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Mylisz sie. CTRL + I to po pierwsze No i przy hard disk boot priority bedzie Intel Nazwa_macierzy Mój błąd, myślałem, że przy wszystkich płytach Gigabyte'a jest tak samo Bo przy mojej mobo jest tak, jak podałem wyżej. Domyslilem sie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts